Suiker in perspectief editie 31 - deel 2 | maart 2015 - page 22

22|
Column
Suiker in perspectief, maart 2015
S
inds een uitzending van
het programma Keurings-
dienst van Waarde over de
aanwezigheid van enkele korrel-
tjes suiker in zakjes thee, is het
thema ‘verborgen’ suikers ‘hot’.
In deze uitzending ontdekte de
redactie dat als men geur- en
smaakstoffen toevoegt aan thee
een dergelijk aroma niet als
zodanig bij de thee kan worden
gevoegd, maar gedragen moet
worden. En suikers zijn goede
draagstoffen. Het probleem,
Gastcolumn
Kenniscentrum suiker & voeding
door Christine Grit,
manager voeding & gezondheid FNLI
COLUMN
Verborgen
suikers:
nieuwste loot
aan de stam
der mythen
althans volgens het programma,
was dat de suiker ‘verborgen’
was. Want zo zouden consumen-
ten meer en meer suiker binnen
krijgen zonder dat ze zich er van
bewust zijn. Er zat toch wel een
gram of 5 suiker per 100 gram
thee in de zakjes.
Waar niemand in het program-
ma rekening mee hield, was dat
je de thee niet als zodanig
consumeert, maar dat je er eerst
een drank van moet maken. De
thee, en de eventuele aroma’s,
geven heet water een bepaalde
geur en smaak die veel mensen
appreciëren. De theeblaadjes op
zichzelf blijven in het zakje
achter, inclusief een deel van de
‘ontdekte’ suikers. Een ander
deel van die aanwezige suikers
gaan over in de thee. Draagt het
drinken van dergelijke thee
substantieel bij aan de suikerin-
name en kcalorie-inname? Nee.
De thee wordt er zelfs niet zoeter
van. De meeste fabrikanten
2015: EEN JAAR VAN VERANDERINGEN
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,...34
Powered by FlippingBook