Suiker in perspectief editie 31 - deel 2 | maart 2015 - page 29

Verplichte informatie
allergenen
Sinds 13 december 2014 (verordening Europees
Parlement) is het in de horeca, op de markt en bij
ambachtelijke bedrijven verplicht om consumenten
te kunnen informeren over aanwezige allergenen in
zowel verpakte als onverpakte producten.
De informatie mag schriftelijk (menukaart, schap- of
counterbordjes) of mondeling worden gegeven.
Als de informatie mondeling beschikbaar is moet dat
bijvoorbeeld op de menukaart worden gemeld of op
een bord met de tekst ‘Heeft u een allergie? Meld het
ons!’. Andere informatie zoals voedingswaarde of een
volledige ingrediëntenlijst is niet verplicht. Ook is het
niet verplicht om allergeenvrije producten aan te
bieden of rekening te houden met kruisbesmetting in
de keuken.
Lees de details in: VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011
VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
NIEUWSFLITSEN
Huisartsen geven met name medische informatie en
advies, terwijl patiënten vooral een arts willen die
luistert, ondersteunt en respect toont. Dit blijkt uit een
studie bij het Nederlands instituut voor onderzoek van
de gezondheidszorg (NIVEL) waarop Ligaya Butalid
januari 2015 promoveerde (Universiteit Utrecht).
Butalid onderzocht in huisartsenconsulten (n=824:
hoge bloeddruk, psychosociale problemen of lage
rugpijn) hoe de communicatie tussen huisartsen en
patiënten door de jaren is veranderd. Er is daarbij
gebruik gemaakt van videomateriaal, verzameld tussen
1977 en 2008 voor eerdere studies naar arts-patiënt
communicatie. Uit het onderzoek blijkt dat huisartsen
nog zoeken naar de juiste balans tussen evidence-
based werken en persoonlijke zorg. Patiënten bleken
minder mondig te zijn dan vaak gedacht wordt.
Butalid: ‘Patiënten blijven per definitie afhankelijk van
de arts. Ze moeten daarom tijdens consulten voldoende
ruimte krijgen om hun onzekerheid of angst te uiten.
De huisarts moet niet alleen aandacht hebben voor de
ziekte, maar vooral ook voor de zieke.’
Bron: Stichting NIVEL, 2015
Meer aandacht huisarts
voor patiënt
Nieuwsflitsen
|39
Suiker in perspectief, maart 2015
1...,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28 30,31,32,33,34
Powered by FlippingBook