Suiker in perspectief editie 31 - deel 2 | maart 2015 - page 19

NIEUWE WHO-RICHTLIJN VRIJE SUIKERS
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
publiceerde op woensdag 4 maart 2015 de
richtlijn vervangt de voorgaande uit 2003. Toen
was het voedingsadvies om niet meer dan 10
en% uit vrije suikers te halen. Niet meer dan
10 en% uit vrije suikers blijft in de nieuwe
aanbevelingen bestaan, maar daarnaast is er
het extra advies om de inname terug te brengen
naar niet meer dan 5 en%. Kenniscentrum
suiker & voeding ging in een extra nieuwsflits
voedselpiramide besteedt ook aandacht aan het
belang van voldoende bewegen, niet roken en geen
alcoholische dranken.
Voedingsrichtlijnen uit andere landen
|19
Suiker in perspectief, maart 2015
Enkele aanbevelingen
• Eet in een omgeving waar het schoon, comfortabel
en rustig is, bij voorkeur in gezelschap van
anderen.
• Doe je inkopen daar waar volop keuze is in
basisvoedingsmiddelen en weinig bewerkte
producten.
• Ontwikkel, gebruik en deel je vaardigheden op het
gebied van koken.
Meer informatie ov
Enkele aanbevelingen
• Bij overgewicht is het advies om langzaam en
gecontroleerd af te vallen. Lang vasten kan leiden
tot gezondheidsrisico’s.
• Vermijd het vervangen van een maaltijd door een
snack.
• Controleer na je dertigste regelmatig (minstens
iedere zes maanden) bloedglucosegehalte,
bloedlipidengehalte en bloeddruk.
Brazilië
Zie voor het officiële rapport:
Brazilië gebruikt geen voorlichtingsmodel. En in de
richtlijnen worden geen kwantitatieve aanbevelingen
gedaan voor de inname van macronutriënten. Er is
wel veel aandacht voor het sociaal-culturele aspect
van voeding. De keuze van voedingsmiddelen en
gerechten en de combinatie in maaltijden zijn
belangrijk, maar ook andere aspecten rondom eten
zoals tijd, plaats en gezelschap.
1...,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,...34
Powered by FlippingBook