NIEUWE WHO-RICHTLIJN VRIJE SUIKERS
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
publiceerde op woensdag 4 maart 2015 de
richtlijn vervangt de voorgaande uit 2003. Toen
was het voedingsadvies om niet meer dan 10
en% uit vrije suikers te halen. Niet meer dan
10 en% uit vrije suikers blijft in de nieuwe
aanbevelingen bestaan, maar daarnaast is er
het extra advies om de inname terug te brengen
naar niet meer dan 5 en%. Kenniscentrum
suiker & voeding ging in een extra nieuwsflits
voedselpiramide besteedt ook aandacht aan het
belang van voldoende bewegen, niet roken en geen
alcoholische dranken.
Voedingsrichtlijnen uit andere landen
|19
Suiker in perspectief, maart 2015
Enkele aanbevelingen
• Eet in een omgeving waar het schoon, comfortabel
en rustig is, bij voorkeur in gezelschap van
anderen.
• Doe je inkopen daar waar volop keuze is in
basisvoedingsmiddelen en weinig bewerkte
producten.
• Ontwikkel, gebruik en deel je vaardigheden op het
gebied van koken.
Meer informatie ov
Enkele aanbevelingen
• Bij overgewicht is het advies om langzaam en
gecontroleerd af te vallen. Lang vasten kan leiden
tot gezondheidsrisico’s.
• Vermijd het vervangen van een maaltijd door een
snack.
• Controleer na je dertigste regelmatig (minstens
iedere zes maanden) bloedglucosegehalte,
bloedlipidengehalte en bloeddruk.
Brazilië
Zie voor het officiële rapport:
Brazilië gebruikt geen voorlichtingsmodel. En in de
richtlijnen worden geen kwantitatieve aanbevelingen
gedaan voor de inname van macronutriënten. Er is
wel veel aandacht voor het sociaal-culturele aspect
van voeding. De keuze van voedingsmiddelen en
gerechten en de combinatie in maaltijden zijn
belangrijk, maar ook andere aspecten rondom eten
zoals tijd, plaats en gezelschap.