Suiker in perspectief editie 31 - deel 2 | maart 2015 - page 27

versie waarbij in plaats
van ‘sugars’ is vermeld:
‘total sugars’
begrijpen wat met deze term bedoeld wordt. Uit het
onderzoek blijkt ook dat consumenten in het alge-
meen niet weten wat het verband is tussen suikers en
koolhydraten. Slechts een op de drie weet dat suikers
koolhydraten zijn.
De Kellogg Company deed in mei 2014 ook een
online-onderzoek onder 1000 volwassen panelleden
die verantwoordelijk zijn voor de boodschappen van
hun huishouden. Deelnemers kregen ondermeer
twee verschillende voedingswaardewijzers te zien
en moesten het product kiezen dat volgens hen het
meest gezond was. Ongeveer 33% van de deelnemers
koos het product dat meer calorieën en vet bevatte,
maar 0 gram toegevoegde suikers.
In de winkel
Ongeveer 80% van de ondervraagde consumenten
zegt de voedingswaarde te bekijken. De meesten
kijken naar ingrediënten, calorieën en andere voe-
dingswaarden of portiegrootte. Weinig deelnemers
zeggen dat ze op gezondheidsclaims letten. Men
gebruikt de voedingswaardewijzer vooral om te
bepalen of een product ‘gezond’ is, om verschillende
producten met elkaar te vergelijken en de keuze te
maken om het product al dan niet te eten.
Het overgrote deel van de consumenten bekijkt het
etiket in de winkel. De deelnemers die zeggen dat ze
gewend zijn de voedingswaardewijzer te bekijken,
geven vaker aan dat ze het etiket kort voor consump-
tie of tijdens het bereiden van het eten bekijken.
'Ongeveer 33% van de
deelnemers koos het product
dat meer calorieën en vet
bevatte, maar 0 gram
toegevoegde suikers.'
C
Vermelding ‘toegevoegde suikers’ op etiket schept verwarring
|27
Suiker in perspectief, maart 2015
1...,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26 28,29,30,31,32,33,34
Powered by FlippingBook