Suiker in perspectief editie 31 - deel 2 | maart 2015 - page 28

NIEUWSFLITSEN
Driekwart van de voeding van Nederlanders bestaat uit
basisvoedingsmiddelen van de Schijf van Vijf, een kwart
uit andere producten zoals snacks en frisdranken. Dit is
meer dan wordt aanbevolen. Ook wordt er binnen
productgroepen zoals vlees, zuivelproducten en snacks
vaak gekozen voor de minder gezonde producten,
zoals harde margarine in plaats van olie of witte rijst in
plaats van zilvervliesrijst. De mate waarin mensen voor
(on)gezondere producten kiezen, verschilt per
productgroep. Van de groep ‘aardappelen, pasta en
rijst’ kiest bijvoorbeeld 49 procent voor de gezondere
variant, van ‘hartige snacks’ is dat slechts 3 procent.
Kinderen consumeren meer zoete en hartige snacks,
niet-alcoholische dranken (zoals vruchten- en frisdrank)
en broodbeleg (zoals jam, hagelslag en pindakaas).
Mensen met een hoge sociaaleconomische status
kiezen vaker voor de gezondere producten. Zij eten
meer groente, fruit en vis en drinken meer water,
koffie en thee. Maar zij drinken ook meer alcoholische
dranken.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu,
januari 2015
Nederlandse
voedselconsumptie niet
optimaal
Prof.dr.ir. Edith Feskens (linkerfoto) en prof.dr.ir. Ellen
Kampman (rechterfoto) zijn per 1 juni 2015 aangesteld
als gewoon hoogleraar binnen de afdeling Humane
Voeding van Wageningen University. Zij volgen daarmee
prof.dr.ir. Frans Kok en prof.dr. Pieter van ’t Veer op.
Feskens zal de nieuwe leerstoel Voeding in de levenscy-
clus bekleden en Kampman zal zich richten op voeding
en chronische ziekten. Feskens en Kampman, nu beiden
persoonlijk hoogleraren aan Wageningen University,
volgen prof.dr.ir. Frans Kok (hoogleraar Voeding en
Gezondheid) en prof.dr. Pieter ’t Veer (Voeding en
Epidemiologie) op. Kok gaat in de loop van 2015 met
pensioen en Van ’t Veer zal zich richten op brede
vraagstukken op het grensvlak van voeding, duurzaam-
heid en volksgezondheid en daarmee terugtreden als
leerstoelhouder.
De herschikking van vakgebieden geeft vernieuwing
van het vakgebied Humane Voeding in het algemeen en
een sterkere aandacht voor voeding in het licht van de
levenscyclus en rond chronische ziekten in het bijzonder,
aldus de raad van bestuur van Wageningen University.
Bron: Wageningen University, februari 2015
Twee nieuwe
hoogleraren afdeling
Humane Voeding
28|
Nieuwsflitsen
Suiker in perspectief, maart 2015
1...,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27 29,30,31,32,33,34
Powered by FlippingBook