Suiker in perspectief editie 31 - deel 2 | maart 2015 - page 21

Guatemala
Zie voor het officiële rapport
(alleen in het Spaans beschikbaar):
Guatemala gebruikt een pot als communicatiemodel,
de zogenaamde ‘Family pot’. De bodem van de pot
bestaat uit (volkoren) graanproducten en
knolgewassen, gevolgd door groente en fruit. De
daaropvolgende laag bestaat uit de dierlijke
producten zoals eieren, zuivel, vlees, vis én
‘incaparina’. Incaparina is in 1961 geïntroduceerd in
Guatemala en bevat een mix met een vergelijkbare
voedingswaarde als melk, vooral bedoeld voor de
voeding van baby’s en kinderen. De bovenste laag
van de pot bestaat uit vetten (inclusief avocado,
zaden en noten) en suikers (waaronder honing). De
deksel van de pot toont het belang van de
consumptie van water en fysieke activiteit.
Voedingsrichtlijnen uit andere landen
|21
Suiker in perspectief, maart 2015
DE NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS
De noordelijke landen werken samen bij het
opstellen van voedingsrichtlijnen; de Nordic
Nutrition Recommendations (NNR). De NNR
zijn sinds 1980 iedere acht jaar gepubliceerd.
De meest recente NNR dateren uit 2012. De
richtlijnen vormen de basis voor de nationale
richtlijnen van: Denemarken (inclusief
Groenland en Faeröer), Finland (inclusief Åland),
IJsland, Noorwegen en Zweden.
Enkele aanbevelingen:
• Eet minstens twee keer per week een stukje kip,
lever of vis om bloedarmoede en ondervoeding
te voorkomen.
• Eet iedere dag bonen en tortilla’s: eet twee
eetlepels bonen per tortilla, omdat ze meer
nutriënten leveren en aanzienlijke
verzadigingswaarde hebben.
Enkele aanbevelingen:
• Beperk de inname van voedingsmiddelen met
verzadigd vet, toegevoegd zout, toegevoegde
suikers en alcohol.
• Zorg goed voor je voedsel; bereid en bewaar het
op een veilige manier.
1...,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20 22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,...34
Powered by FlippingBook