Suiker in perspectief editie 31 - deel 2 | maart 2015 - page 14

eigen smaak – ze toch zelf uitvinden. Ik heb het idee
dat er bij de professionals te veel het gevoel is dat
mensen evidence based moeten gaan leven. Dat is
bizar, dat is het omkeren van de wereld. Het beste
advies van de oude Grieken – matig met alles – is
nog steeds een valide advies.’
Meerdere betekenissen
Als de wetenschap de norm moet leveren voor ons
eten, wordt ‘goede voeding’ een onderwerp waaraan
voedingswetenschappers het keurmerk ‘veilig en
gezond’ geven, signaleert Horstman. ‘Maar voeding
heeft meerdere betekenissen, het wetenschappelijke
‘Voor veel gezondheidszorgprofessionals geldt dat ze
geloven dat mensen de richtlijnen gaan volgen. Dat is
een naïef geloof in het effect van wetenschappelijke
kennis’, aldus prof.dr. Klasien Horstman. ‘Mensen
maken hun eigen recept hoe ze willen leven.’
Nieuwe adviezen
zijn niet heilig
Er verschijnen diverse nieuwe voedingsrichtlijnen
dit jaar, gewikt en gewogen door deskundigen. Maar
worden experts nog wel geloofd, vraagt prof.dr.
Klasien Horstman (hoogleraar Philosophy of Public
Health, Maastricht University) zich af. ‘Mensen
worden van alle kanten bestookt met tips over
gezonde voeding, gezond leven. Dat mensen dat niet
meteen overnemen vind ik niet zo gek. Als professio-
nal moet je ook weten dat deze nieuwe adviezen niet
heilig zijn.’ Die professionals zouden een soort
gezond relativeringsvermogen moeten hebben, vindt
Horstman. ‘Hoe passen dergelijke richtlijnen bij de
mensen? Je kunt er wel op hameren, maar consu-
menten moeten – met hun eigen geschiedenis, hun
PROF.DR. KLASIEN HORSTMAN
14|
Nieuwe adviezen zijn niet heilig
Suiker in perspectief, maart 2015
2015: EEN JAAR VAN VERANDERINGEN
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...34
Powered by FlippingBook