Suiker in perspectief editie 31 - deel 2 | maart 2015 - page 7

De nieuwe Richtlijnen goede voeding 2015
|7
Suiker in perspectief, maart 2015
Van voedingsstoffen naar
voedingsmiddelen en -patronen
In het klassieke voedingsonderzoek wordt met name
gekeken naar (afzonderlijke) voedingsstoffen, zoals
vetten, koolhydraten, eiwitten en bijvoorbeeld
vitamines. Met dit soort onderzoek is in de vorige
eeuw veel kennis vergaard. Echter, voor de
bestrijding van chronische ziekten (zoals hart- en
vaatproblemen) ─ die vele oorzaken hebben ─ is dit
onvoldoende. Kromhout: ‘Het is naïef om te denken
dat één enkele voedingsstof verantwoordelijk kan zijn
voor het ontstaan van een hartaanval’.
Bij het ontstaan van een hartinfarct is niet één
voedingsstof maar een groot scala aan
voedingsstoffen betrokken zoals onder andere vetten,
voedingsvezels, mineralen en bioactieve stoffen. Als
in onderzoek alleen naar een enkele voedingsstof
wordt gekeken, is de kans groot dat verschillende
onderzoeken tegenstrijdige uitkomsten geven, omdat
er meerdere oorzaken bij betrokken zijn. ‘Dit schept
verwarring. Daarom is het nu tijd om onze kennis
over voedingsstoffen en chronische ziekten te
integreren op het niveau van voedingsmiddelen en
voedingspatronen’, aldus Kromhout.
Vetten of koolhydraten
Vorig jaar was er veel aandacht in de media voor vet
in de voeding in relatie tot hartziekten. Het weekblad
Time kopte in juni 2014: ‘Eet boter.’ Wetenschappers
zouden verzadigd vet ten onrechte als de vijand
hebben bestempeld. Dwwoed is voor het hart en dat
koolhydraten het risico op een hartaanval vergroten.
Volgens Kromhout is de verwarring begrijpelijk, maar
de conclusie verkeerd. Aan de hand van
onderzoeksgegevens liet hij zien dat het risico op een
hartinfarct het beste kan worden verlaagd door
verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde
DAAN KROMHOUT NEEMT AFSCHEID
Prof.dr.ir. Daan Kromhout – hoogleraar
Volksgezondheidsonderzoek aan Wageningen
University en Researchcentrum – toonde als
eerste aan dat één of twee keer per week
vette vis eten al voldoende is om de kans op
een hartinfarct te halveren. Kromhout is sinds
april 2009 Academiehoogleraar en sinds 2005
vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. Dit
jaar gaat hij met pensioen. Op 16 april 2015
wordt in Wageningen een afscheidssymposium
gehouden, getiteld ‘From blood pressure and
cholesterol to healthy eating. A look back and a
look forward’.
1,2,3,4,5,6 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,...34
Powered by FlippingBook