Suiker in perspectief editie 31 - deel 2 | maart 2015 - page 10

10|
De nieuwe Voedingsrichtlijn Diabetes 2015
Suiker in perspectief, maart 2015
2015: EEN JAAR VAN VERANDERINGEN
one-size-fits-all advies bestaat niet, er zijn meerdere
mogelijkheden. Van belang is om samen te kijken wat
het beste past bij de cliënt, want die aanpak heeft de
meeste kans van slagen.’ Het is een omslag voor
diëtisten dat aanbevolen hoeveelheden en
energiepercentages voedingsstoffen niet zwart op wit
staan. Kuipers daarover: ‘Het draait nu voornamelijk
om de kwaliteit van koolhydraten en vetten. Bij de
koolhydraten betekent dit bijvoorbeeld weinig
geraffineerde graanproducten en een lage inname
van suikerbevattende dranken. Voorheen had de
cliënt meer ruimte voor dergelijke producten, als je
het bloedglucosegehalte maar goed controleerde en
de medicatie hier op afstemde.’
Meerwaarde rol diëtist
Syska Walgemoet is tevreden dat het werken met een
insuline-koolhydraatratio en bolusadviesfunctie in de
huidige richtlijn goed is beschreven en onderbouwd
(zie kadertekst). ‘Ik werk in de tweedelijn, en het
uitleggen, bepalen en leren werken met de ratio en
bolusadviesfunctie beslaat een groot deel van mijn
werktijd. Ik kan nu echt gefundeerd aan de cliënt
uitleggen dat dit een belangrijke bijdrage kan leveren
aan zijn regie over diabetes en het verbeteren van zijn
glucoseregulatie.’ Van Veen: ‘Bovendien laat de
richtlijn heel duidelijk de meerwaarde en de rol van
de diëtist zien binnen de diabetesbehandeling. Dit
verstevigt onze positie binnen het diabetesteam.’
DE RICHTLIJN
In vergelijking met de vorige NDF Voedingsricht-
lijn voor diabetes type 1 en 2 (2010) ligt de
nadruk niet meer op nutriënten maar op
voedingsmiddelen en voedingspatronen. De
Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 is hierdoor meer
in overeenstemming met internationale voe-
dingsrichtlijnen voor diabetes. De richtlijn gaat
er vanuit dat bij alle adviezen de voeding
persoonlijk wordt aangepast en rekening wordt
gehouden met wensen, culturele voedselvoor-
keuren en de juiste hoeveelheid energie. De
Richtlijnen goede voeding vormen het uitgangs-
punt van de adviezen die worden gegeven.
Voor meer informatie raadpleeg:
NDF collegetour in maart en april 2015
Andere diabetesprofessionals
‘Nu ik de veranderingen in de praktijk doorvoer,
betekent dit vaak een verlaging van de hoeveelheid
koolhydraten in de voeding’, vertelt Kuipers.
‘Dit houdt in dat ik vaker met andere diabetes-
professionals moet overleggen over eventuele
aanpassing van de medicatie in verband met het
risico op een hypoglykemie. Een mooie gelegenheid
om hen te informeren over het bestaan en de inhoud
van de nieuwe voedingsrichtlijn.’ Walgemoet merkt
dat de samenvattingskaart goed is te gebruiken als
1,2,3,4,5,6,7,8,9 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,...34
Powered by FlippingBook