Suiker in perspectief editie 31 - deel 2 | maart 2015 - page 8

8|
De nieuwe Richtlijnen goede voeding 2015
Suiker in perspectief, maart 2015
2015: EEN JAAR VAN VERANDERINGEN
COMMENTAAR OP OPENBARE CONCEPTEN
De commissie Richtlijnen goede voeding
2015 heeft ongeveer vijfentwintig
achtergronddocumenten in concept opgesteld
over het verband tussen nutriënten,
voedingsmiddelen en voedingspatronen en
de kans op veelvoorkomende chronische
ziekten. Vanaf januari 2015 worden elke
maand ongeveer vijf achtergronddocumenten
beschikbaar gesteld voor commentaar. De
achtergronddocumenten zijn te vinden op de
website van
U kunt een email-alert ontvangen als de
achtergronddocumenten beschikbaar komen
voor commentaar. Stuur een email naar
n vermeld als onderwerp
‘aanmelding emaillijst consultaties Richtlijnen
goede voeding 2015’.
vetten. Gecontroleerde voedingsexperimenten hebben
laten zien dat hiermee de kans op een hartaanval met
ongeveer 20% wordt verlaagd. Het heeft echter geen
invloed op hoe oud we worden. Vergelijkbare of zelfs
grotere beschermende effecten kunnen bereikt
worden door gezonde voedingsmiddelen te eten zoals
vette vis, noten en olijfolie. Hierbij spelen niet alleen
onverzadigde vetten maar ook andere stoffen in deze
producten een belangrijke rol.
Nieuwe uitdaging voor de
voedingswetenschap
De afgelopen jaren zijn veel resultaten gepubliceerd
van bevolkingsonderzoek (observationeel prospectief
onderzoek) naar de relatie van voedingsmiddelen en
-patronen met chronische ziekten en totale sterfte.
Dit is een goede basis, maar hieruit kunnen geen
harde conclusies worden getrokken. Daarnaast zijn
er gecontroleerde voedingsproeven uitgevoerd naar
de effecten van voedingsmiddelen en -patronen op
risicofactoren zoals bloeddruk en cholesterol. Dit
levert weliswaar aanwijzingen, maar nog geen bewijs
voor een kleinere kans op bepaalde ziekten.
Kromhout: ‘Wat vooral ontbreekt zijn goed
gecontroleerde experimenten van voedingsmiddelen
en -patronen met chronische ziekten als eindpunt.
Op dit soort onderzoek zou de komende jaren de
nadruk moeten liggen. Alleen dan kunnen we de
relatie tussen voeding en chronische ziekten beter
onderbouwen.’
Meer informatie:
• Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen:
• Gezondheidsraad
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...34
Powered by FlippingBook