logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Suiker in perspectief

Welkom bij “suiker in perspectief”, de (gratis) digitale nieuwsbrief van Kenniscentrum suiker & voeding. Door middel van deze digitale uitgave willen wij u op de hoogte brengen van de actuele stand van zaken betreffende de gezondheidsaspecten van suiker. Hiermee wil Kenniscentrum suiker & voeding een actieve bijdrage leveren aan een gewogen maatschappelijke discussie over suiker in relatie tot voeding en (mond)gezondheid. De nieuwsbrief verschijnt 3-4 keer per jaar en wordt per e-mail verzonden naar de abonnees.

Edities

suikerinperspectief 46

Suiker in perspectief 46

oktober 2019

Nummer 46 van ‘Suiker in perspectief’ zoomt in op verpakkingen. Verpakkingen spelen een grote rol bij je voedselkeuze. Zo lees je in deze editie over voedselkeuzelogos, nudging, en claims op verpakking en wat voor invloed heeft de verpakkingskleur nu precies? Ook lees je over het werk van twee verschillende diëtisten. De één is diëtist van een wielerploeg en ging met hen mee tijdens de Tour de France. De andere diëtist begeleidt vooral cliënten van Turkse afkomst, hoe is dit anders dan cliënten van Nederlandse afkomst? En Intermittent Fasting, is dat nu de beste manier om af te vallen? Dit en meer lees je in deze editie van 'suiker in perspectief'.

Naar de nieuwsbrief

sip45

Suiker in perspectief 45

juni 2019

Nummer 45 van ‘suiker in perspectief’ zoomt in op het overschatten van het effect van suikerreductie door Nederlanders. Er komen steeds meer levensmiddelen op de markt met minder suiker. Leidt minder suiker ook tot een evenredige caloriereductie? Samen met prof.dr.ir. Kees de Graaf blikken we terug op 50 jaar kennis over humane voeding. Hoe hebben de richtlijnen goede voeding zich ontwikkeld over de jaren heen? Ook lees je of een maagverkleining een kant-en-klare oplossing voor overgewicht is. En hoe zorg je voor gewichtsbehoud na flink gewichtsverlies? Dit en meer lees je in deze editie van 'suiker in perspectief'.

Naar de nieuwsbrief

sip44

Suiker in perspectief 44

maart 2019

Nummer 44 van ‘suiker in perspectief’ zoomt in op voedingsapps. We blikken in een toekomst waarin digitaal voedingsadvies wordt afgestemd op persoonlijke eigenschappen, lichaamsfuncties en leefstijl. Via een app een persoonlijke suggestie voor een snack vragen tijdens het winkelen, effecten daarvan op je bloeddruk zelf monitoren… Is dat de toekomst?Diëtisten vertellen hoe zij apps benutten in hun praktijk. En we bespreken veelgebruikte voedingsapps.Daarnaast een interview met Ir. Andries Olie, CSR Manager Suiker Unie, over het EAT-Lancet-rapport met pittige doelstellingen voor een wereldwijd gezond en duurzaam voedingspatroon. En het laatste nieuws over het voedselkeuzelogo.

Naar de nieuwsbrief

sip43 2

Suiker in perspectief 43 deel 2

december 2018

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Naar de nieuwsbrief

sip43

Suiker in perspectief 43

november 2018

Editie nummer 43 van 'suiker in perspectief' geeft een vooruitblik op de verwachte resultaten van de vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012 - 2016), die op 20 november worden gepubliceerd. Zijn de Nederlanders anders gaan eten? Is de invloed van gewijzigde samenstelling van producten merkbaar? Benieuwd naar de uitkomsten? Lees de volgende editie van deze 'suiker in perspectief' die eind november verschijnt! Verder is er aandacht voor de nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen van de Gezondheidsraad. Hoe vertaal je die naar de praktijk? Het Voedingscentrum ziet geen aanleiding om de Schijf van Vijf te herzien.

Naar de nieuwsbrief

sip42

Suiker in perspectief 42

juni 2018

Kinderen is het thema van ‘suiker in perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Naar de nieuwsbrief

sip41

Suiker in perspectief 41

maart 2018

Het thema van ‘suiker in perspectief’ editie 41 is ‘smaak en reuk’. Senioronderzoeker dr. Garmt Dijksterhuis (Wageningen University) vertelt over het fenomeen dat smaak meer is dan prikkeling van onze smaakpapillen. Veranderingen in reuk en smaak komen veel voor bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Reukonderzoeker dr. Sanne Boesveldt (Wageningen University) constateert dat die problemen vaak worden ondergesneeuwd door alle klachten die de patiënt al heeft. Lees over de ontwikkeling van een menukaart voor oncologiepatiënten, maar ook over de vele vooroordelen en misvattingen over obesitas: ooit een te dikke vos gezien?

Naar de nieuwsbrief

sip40-2

Suiker in perspectief 40-2

oktober 2017

De tweede editie nummer 40 van 'suiker in perspectief' besteedt veel aandacht aan het Koolhydratencongres dat op 28 september 2017 in Utrecht is gehouden. ‘Dialoog over koolhydraten’: een ochtend- en middagprogramma met 7 sprekers en een paneldiscussie. U leest een kort verslag van alle programmaonderdelen, met de mogelijkheid om steeds door te klikken naar de website van Kenniscentrum suiker & voeding voor de ’longread’. Lees ook de interviews met prof.dr. Rob Markus – bijzonder hoogleraar Neuropsychologie (Maastricht University) - die antwoordt op de vraag of koolhydraten stress kunnen verminderen, en met onderzoeker Dianne van Dam. Thema: huisartsen en geneeskundestudenten die meer willen weten over gezonde voeding  en leefstijl.

Naar de nieuwsbrief

sip40

Suiker in perspectief 40

september 2017

Editie nummer 40 van 'suiker in perspectief' besteedt veel aandacht aan de ‘Dialoog over koolhydraten’. Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de diverse media veel aandacht. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Het leidt tot bijvoorbeeld ‘zelfverklaarde koolhydraatmijders’. Je hebt als diëtist recente wetenschappelijke feiten nodig om onderbouwde keuzes te maken. Kenniscentrum suiker & voeding organiseert, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtisten Coöperatie Nederland en Voeding Nu, op 28 september in Utrecht het congres ‘Dialoog over koolhydraten’. Lees in deze nieuwsbrief ook de actualiteitenrubriek ‘Voeding in het nieuws’.

Naar de nieuwsbrief

congres

Congres ‘Dialoog over koolhydraten’

28 september 2017

Wat doe je als voedingsprofessional, adviseer je wel of niet een koolhydraatarm dieet? Twijfel je naar aanleiding van verwarrende berichten? Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de media veel aandacht. Via sociale media, kranten, radio en televisie, internet, via foodbloggers en -vloggers wordt erover geschreven en gepraat. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Koolhydraten hebben het wat dat betreft moeilijk. Dat vraagt om een genuanceerde benadering, om een discussie die op wetenschappelijke feiten is gebaseerd.

Naar het bericht

sip39

Suiker in perspectief 39

april 2017

Voedingsmiddelen die in de winkel een plek krijgen op basis van hun gezamenlijke ingrediënten! Verse tomaten en tomaten in blik, en druiven en wijn die vlak bij elkaar staan! Dat is de ‘supermarkt van de toekomst’. De klant die een product uit het schap pakt en voor de spiegelende schermen houdt, krijgt via sensoren informatie over bijvoorbeeld voedingswaarde, bestrijdingsmiddelen en allergenen. Lees in deze ‘suiker in perspectief editie 39’ ook de andere verhalen over onderzoek in de supermarkt.

Naar de nieuwsbrief

sip38-2

Suiker in perspectief 38-2

januari 2017

Er is een tweede editie uit van ‘suiker in perspectief’ nummer 38. Nieuw in dit nummer is het interview met internist prof.dr. Henk Bilo, (Isala Klinieken Zwolle). ‘De diabeteszorg in Nederland is misschien wel de beste van de wereld, maar ik denk dat het nu tijd is om verder te gaan dan alleen een medisch getinte behandeling’, zegt hij. Bilo reageert ook op de campagne die het Diabetes Fonds afgelopen najaar startte. ‘Het advies ‘eet geen suiker’ is natuurlijk onzin! Dit advies van het Diabetes Fonds vraagt nuancering.’ En zegt hij: ‘Ik ben blij dat het Diabetes Fonds een campagne voerde, maar minder blij met de inhoud.’ In dit nummer ook de interviews met directeur Philip den Ouden en communicatiemanager Magreet Schijvens, beiden FNLI, over de nieuwe website Nederland Voedselland (oktober 2016). En een gesprek met de Wageningse onderzoeker dr. Colin Bos over de centrale vraag van zijn promotieonderzoek:‘Hoe kunnen we consumenten ertoe bewegen gezondere keuzes te maken zonder dat dit op weerstand stuit?’.

Naar de nieuwsbrief

Warme melk met honing behulpzaam bij verstoring bioritme

warmemelkIn de wereld van de wetenschap zijn er talrijke relatief onontgonnen gebieden. De koppeling bioritme en voeding is er daar één van. Volgens prof.dr. Wop Rietveld zou onderzoek op dat gebied nog veel nieuwe kennis kunnen opleveren. Zijn persoonlijke advies bij een verstoorde nachtrust? Een beker warme melk met honing en een goede puzzel om de tijd door te komen...

Suiker in perspectief (eerdere edities)

Welkom bij “Suiker in perspectief”, de (gratis) digitale nieuwsbrief van Kenniscentrum suiker & voeding. Door middel van deze digitale uitgave willen wij u op de hoogte brengen van de actuele stand van zaken betreffende de gezondheidsaspecten van suiker. Hiermee wil Kenniscentrum suiker & voeding een actieve bijdrage leveren aan een gewogen maatschappelijke discussie over suiker in relatie tot voeding en (mond)gezondheid. De nieuwsbrief verschijnt 3-4 keer per jaar en wordt per e-mail verzonden naar de abonnees.

Eerdere Edities

sip38 1

Suiker in perspectief 38-1

december 2016

‘Ons voedsel is veiliger dan ooit’, zei staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) bij de lancering van de nieuwe website Nederland Voedselland (oktober 2016), een project van de FNLI. ‘Suiker in perspectief’ interviewde directeur Philip den Ouden en communicatiemanager Magreet Schijvens, beiden van de FNLI. Lees ook het interview met Dr. Colin Bos over zijn promotieonderzoek aan Wageningen University. Zijn centrale vraag: ‘Hoe kunnen we consumenten met overgewicht ertoe bewegen gezondere keuzes te maken zonder dat dit op weerstand stuit?’.

Naar de nieuwsbrief

sip37

Suiker in perspectief 37-2

september 2016

Rio 2016: het werden 19 medailles!

Groningse economen voorspelden in juli 2016 dat Nederland 24 Olympische medailles zou binnenhalen, het werden er 19. Zeilster Marit Bouwmeester was één van de medaillewinnaars, ze behaalde goud (zie pagina 11 van dit nummer). Van 7-18 september worden de Paralympische Spelen gehouden. Lees in deze tweede zomereditie van ‘Suiker in perspectief’ wat paralympisch sporter Kenny van Weeghel (wheelen) (pagina 7) over voeding zegt.

Nieuw in deze editie is ook het interview met drs. Kamiel Maase, prestatiemanager Sport Science & Innovation van NOC*NSF. ‘Het is vooral leuk om te zien dat in de sportomgeving meer interesse is ontstaan voor het aspect innovatie’, vertelt hij.

Lees de interviews met wetenschappers die zich richten op sportonderzoek. Dr. Lex Verdijk (Maastricht University) doet onderzoek naar het effect van nitraatrijke voedingsmiddelen op de prestaties van sporters. En met prof.dr. Luc van Loon (Maastricht University) over ketonen of koolhydraten in de bidon. ‘Suiker in perspectief’ sluit af met de vaste rubrieken Voeding in het nieuws en de Column (deze keer wedstrijdzwemmer en wetenschapper Rieneke Terink, Msc).

Naar de nieuwsbrief

sip37

Suiker in perspectief 37

augustus 2016

Rio 2016: op weg naar 24 medailles?

Haalt Nederland 24 Olympische medailles binnen zoals Groningse economen voorspellen? Daarmee zouden de sporters eindigen op de 12e plaats. Minister Edith Schippers vindt dat de Nederlandse topsport bij de top 10 van beste landen ter wereld zou moeten horen. Ze investeert de komende jaren miljoenen in sport.
Lees in deze editie van ‘Suiker in perspectief’ de interviews met wetenschappers die zich richten op sportonderzoek. Dr. Lex Verdijk (Maastricht University) doet onderzoek naar het effect van nitraatrijke voedingsmiddelen op de prestaties van sporters. Op de vraag of hij al een duidelijk advies heeft, antwoordt hij: ‘Ik vind het nog te vroeg. Het is duidelijk dat extra nitraat een positief effect kan hebben, maar het is ook duidelijk dat het niet voor iedereen geldt.’
En wat doe je in je bidon: ketonen of koolhydraten? Prof.dr. Luc van Loon (Maastricht University): ‘Even kort door de bocht: als ik moet kiezen tussen koolhydraten of ketonen in mijn bidon, dan kies ik voor koolhydraten! Maar wie weet, als er overtuigend bewijs komt dat de ketonesters praktisch wel toe te passen zijn en de prestatie verhogen, dan neem ik mijn woorden terug.’
Niet alleen onderzoekers komen aan het woord, lees ook wat zeilster Marit Bouwmeester (zilver op de Olympische Spelen in Londen in 2012) over Rio zegt. ‘Ik doe er alles aan om de grootst mogelijke kans op goud te hebben.’ En lees de nieuwste onderzoeksberichtjes in de rubriek ‘Voeding in het nieuws’: onder andere over hoogtestage en voedingsadvies, verbetert koffie de prestatie of helpt het als je vegetarisch eet?

Naar de nieuwsbrief

sip36

Suiker in perspectief 36

mei 2016

‘Ik hoop dat er een gedragsverandering is te zien in de zin dat mensen gezonder en duurzamer eten. Ik hoop ook zeker dat we mensen met een lagere opleiding kunnen motiveren’, zegt dr.ir. Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum, naar aanleiding van de vraag wat ze graag over een paar jaar zou willen hebben bereikt. In het interview met haar (zie pagina 8) vertelt ze dat ze ook zou willen dat de kennis van de reguliere wetenschap dan centraal staat in plaats van de mening van een enkele ‘goeroe’. ‘We zeggen heel bewust over de nieuwe Schijf: dit is het beste wat de voedingswetenschap kan bieden.’ De Schijf van Vijf is het thema van deze ‘Suiker in perspectief’. We vroegen een aantal professionals en consumenten naar hun reactie op de Schijf. Onder andere Annemieke van Ginkel (directeur Diëtheek) ‘Ik vind dat er een grote stap vooruit is gemaakt’ en ir. Gerard Kramer (Blonk Consultants) over de berekeningen ‘Blindelings vertrouwen op de uitkomsten van een model is onverstandig’. Lees ook de rubriek ‘Voeding in het nieuws’ met actuele berichtjes.

Naar de nieuwsbrief

sip35 2

Suiker in perspectief 35 deel 2

maart 2016

Prof.dr.ir. Frans Kok is voorzitter van de recent geïnstalleerde Wetenschappelijke Raad van Kenniscentrum suiker & voeding. ‘Ik denk dat het heel belangrijk is dat de kennis over suiker en de rol van suiker in de voeding wordt vergroot. Dat is ons primaire doel,’ vertelt hij in deze ‘suiker in perspectief’. Lees ook de interviews met twee andere hoogleraren: prof.dr. Marcel Verweij (over ethiek) en prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen (over de samenwerking tussen huisarts en diëtist). Nieuw in deze editie zijn de interviews met Willy Gilbert (over de diëtist als medebehandelaar) en prof.dr.ir. Daan Kromhout (over de nieuwste Nederlandse en Amerikaanse richtlijnen goede voeding). Kenniscentrum suiker & voeding publiceerde de afgelopen periode weer een aantal nieuwe position papers en factsheets. Lees op pagina 21 hoe u zich kunt aanmelden voor een gratis abonnement op de informatiemap met alle gedrukte exemplaren.

Naar de nieuwsbrief

sip35 deel 1

Suiker in perspectief 35

februari 2016

‘De suikersector wil niet slechts een deel van het probleem van overgewicht en obesitas zijn, maar ook haar aandeel hebben in de oplossing’. Dat zegt prof.dr.ir. Frans Kok, voorzitter van de recent geïnstalleerde Wetenschappelijke Raad van Kenniscentrum suiker & voeding. Lees ook de interviews met Marcel Verweij, hoogleraar filosofie aan Wageningen University – ethiek is heel actueel en geen ver van mijn bed show vindt hij – en prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen over de samenwerking tussen huisarts en diëtist.

Naar de nieuwsbrief

sip34

Suiker in perspectief 34

november 2015

4 november 2015 was het zover! De nieuwe Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad werden aangeboden aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kern van het advies: eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. In deze nieuwsbrief de reacties van prof.dr.ir. Frans Kok en prof.dr.ir. Ingeborg Brouwer op de nieuwe adviezen. Lees verder de interviews met diëtist Corine Vernooij over Motiverende Gespreksvoering en met drs. Hans Blonk over de nieuwe richtlijnen vanuit een duurzaamheidsperspectief.

Naar de nieuwsbrief

sip33

Suiker in perspectief 33

september 2015

In de boeken, blogs, twitter, televisie- en radioprogramma’s en kranten waaruit een hype voortkomt, worden allerlei onjuiste voedingsadviezen verkondigd. De vraag is hoe er zoveel onzin in de media terecht komt. In deze nieuwsbrief vertelt Goos Eilander hoe diëtisten hier het beste mee om kunnen gaan. Prof.dr. Fred Brouns constateert dat goeroes vrij spel hebben. Lees ook het interview met prof.dr.ir. Hans van Trijp over consumentengedrag en het interview met Steven Jongeneel over sociale media. De gastcolumn is deze keer geschreven door culinair journalist en columnist voor de Volkskrant Sylvia Witteman.

Naar de nieuwsbrief

sip32

Suiker in perspectief 32

juli 2015

Tot voor kort dachten we dat het lichaam van volwassenen geen bruin vet bevat. Dat zegt prof.dr. Patrick Rensen. In deze nieuwsbrief vertelt hij onder andere over activatie van bruin vet als de omgevingstemperatuur omlaag gaat. Lees ook het interview met prof.dr. Ellen Blaak en prof.dr. Willem de Vos over het microbioot. Verder gaat prof.dr. Stef Kremers in op de WHO-waarschuwing dat een obesitasepidemie dreigt. Lees ook de uitkomsten van onderzoeksbureau GfK over voedselhypes en -trends. Als laatste de gastcolumn ‘Foodwars’ geschreven door hoogleraar Sociologie prof.dr. Peter Achterberg. 

Naar de nieuwsbrief

sip31 2

Suiker in perspectief 31 - deel 2

maart 2015

Het is duidelijk dat 2015 voor ‘VoedingsNederland’ het jaar van veranderingen wordt. In het najaar verschijnen de nieuwe Richtlijnen goede voeding, recent zijn de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 en WHO-richtlijnen over ‘vrije suikers’ gepubliceerd. Nieuw in deze tweede maarteditie van de Nieuwsbrief: interviews met hoogleraar Klasien Horstman en met drie diëtisten die betrokken waren bij de NDF-richtlijn. Lees ook de actuele nieuwsflitsen die de redactie de afgelopen vier weken verzamelde.

Naar de nieuwsbrief

sip31 1

Suiker in perspectief 31

februari 2015

2015 lijkt voor ‘VoedingsNederland’ het jaar van veranderingen te worden. Nieuwe Richtlijnen goede voeding, de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 en WHO-richtlijnen over ‘vrije suikers’. Lees ook de interviews met prof.dr Hedwig te Molder over het gebruik van richtlijnen in de dagelijkse praktijk en met de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg over de aanpak van het probleem overgewicht van kinderen.

Naar de nieuwsbrief

sip30

Suiker in perspectief 30

november 2014

In deze nieuwsbrief vertelt prof.dr. Rob Markus over belangrijke ontwikkelingen die hij in gang wil zetten. Lees ook de interviews met de andere hoogleraren: prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen over het FODMaP-beperkt dieet ‒ publiekstijdschriften en foodblogs presenteren het als hét wonderdieet bij darmproblemen ‒ en prof.dr. Cor van Loveren over een recent onderzoek naar suikerbewustzijn. Er zijn nu nieuwe gegevens beschikbaar over de consumptie van toegevoegde suikers in Nederland.

Naar de nieuwsbrief

sip29

Suiker in perspectief 29

juni 2014

In deze zomereditie van 'Suiker in perspectief' is het thema 'kinderen en voeding'.

Naar de nieuwsbrief

sip28 2

Suiker in perspectief 28 | februari 2014 - deel 2

Nederland beheerste het Olympisch schaatspodium in Sochi. Deskundigen zeggen dat het voor een groot deel te danken is aan de toegenomen professionalisering. De inhoud van deze nieuwsbrief illustreert dat ook het ambitieuze topsportprogramma van NOC*NSF ruime aandacht besteedt aan de professionalisering van de voeding.

Naar de nieuwsbrief

sip28 1

Suiker in perspectief 28 | februari 2014

In deze ‘Suiker in perspectief’ van 2014 aandacht voor het thema (top)sport en voeding. In het Russische Sochi worden van 7 tot en met 23 februari 2014 de 22ste Olympische Winterspelen gehouden. Goede voeding draagt bij aan het leveren van de topprestaties.

Naar de nieuwsbrief

sip27 2

Suiker in perspectief 27 | januari 2014

In dit nummer aandacht voor het thema Voedselconsumptiepeiling.
NIEUW: Feiten en fabels over suiker en zoetstoffen, Impulsen en onbewust eetgedrag, Column uit Mexico en actuele nieuwsflitsen.

Naar de nieuwsbrief

sip27 1

Suiker in perspectief 27 | december 2013

In deze laatste Suiker in perspectief van 2013 aandacht voor het thema Voedselconsumptiepeiling. In opdracht van Kenniscentrum suiker & voeding ontwikkelde Wageningen University een nieuwe tabel over suikers en koppelde die aan de data uit de VCP 2007-2010.

Naar de nieuwsbrief

sip26

Suiker in perspectief 26 | juni 2013

In deze extra editie van 'Suiker in perspectief’ een kennismaking met de veelzijdigheid van het Kenniscentrum suiker & voeding. Over onder andere de betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek, de gesponsorde universitaire leerstoel en expertmeetings.

Naar de nieuwsbrief

sip 140 25

Suiker in perspectief 25 | mei 2013

In deze uitgave onder andere de reactie van Paul Rosenmöller op de recente TNO-cijfers over het eet- en beweeggedrag van kinderen, een interview met huisarts Jeroen Smeets over aan voeding gerelateerde gezondheidsproblemen en de nieuwe rubriek ‘In de media’ waarin wetenschappers commentaar geven op een onlangs verschenen mediabericht naar aanleiding van voedingsonderzoek.’

Naar de nieuwsbrief

sip24

Suiker in perspectief 24 | oktober 2012

In deze editie gaan we nader in op de onderzoeksresultaten van de recent gepubliceerde DRINK-studie. Daarnaast komen uiteenlopende onderwerpen aan bod zoals het effect van een zoete smaakbeleving op verzadiging en de successen en de uitdagingen op het gebied van preventieve mondzorg.’

Naar de nieuwsbrief

sip23

Brandstof voor (top)sporters | juli 2012

De basis voor elke (top)sporter is een goede voeding. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor intensieve inspanningen. Uit onderzoek blijkt dat de inname van koolhydraten tijdens en onmiddellijk na de inspanning het verschil kunnen maken tussen winnen en verliezen.’

Naar de nieuwsbrief

sip22

Wat is de optimale verhouding tussen de macronutriënten? | februari 2012

Half oktober 2011 vond in Utrecht een door Suikerstichting Nederland, kenniscentrum suiker en voeding, georganiseerde deskundigenbijeenkomst plaats, met als centrale vraag: ‘Wat is de optimale verhouding tussen de macronutriënten in het kader van de preventie van aan voeding gerelateerde chronische ziekten?’

Naar de nieuwsbrief

sip-flits-2012-02

Opvatting van Lustig over suiker stoelt niet op wetenschappelijk bewijs | februari 2012

Een gevarieerde voeding, met volop groente, fruit en volkoren producten, gecombineerd met een actieve leefstijl vormen de basis voor de preventie van chronische ziekten. Daarbij is het van belang dat de energie inname via voedsel en energie gebruik via lichamelijke activiteit met elkaar in balans zijn, zodat overgewicht wordt voorkomen. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een voeding die tenminste voor 40 energie procenten uit verteerbare koolhydraten bestaat.

Naar de nieuwsbrief

 

Michel Reuvers - Werkt als Projectleider Onderhoud bij Suiker Unie

reuvers"Momenteel draait de jaarlijkse bietencampagne binnen ons bedrijf op volle toeren en dan heb ik als Eerste Operator Sectie A zo'n zeven nachtdiensten per maand op mijn rooster staan. Ons rooster gaat in een cyclus van vijf ochtenddiensten via twee middag- en drie nachtdiensten naar drie middag- en twee nachtdiensten. Dat is voor een buitenstaander best ingewikkeld, maar dit soort roosters schijnt het minst belastend te zijn voor de mensen die ermee moeten werken¹." - Michel Reuvers is 51 jaar en werkt als Projectleider Onderhoud bij Suiker Unie in Dinteloord.

Interview Prof.dr. Wop Rietveld

sip 11 1 kleinWeinig onderwerpen uit de fysiologie overtreffen de biologische ritmen van de mens als boeiend gespreksonderwerp. De relatie tussen voeding en onze biologische klok is daarvan slechts één onderdeel. Zouden we daar meer over weten, dan zou dat bijzonder welkom zijn... Om te beginnen voor nachtwerkers en luchtreizigers met jetlag.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina