logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Welkom bij “Suiker in perspectief”, het (gratis) online magazine van Kenniscentrum suiker & voeding. Door middel van deze digitale uitgave willen wij u op de hoogte brengen van de actuele stand van zaken betreffende de gezondheidsaspecten van suiker. Hiermee wil Kenniscentrum suiker & voeding een actieve bijdrage leveren aan een gewogen maatschappelijke discussie over suiker in relatie tot voeding en (mond)gezondheid. Het online magazine verschijnt 3-4 keer per jaar en wordt per e-mail verzonden naar de abonnees.

Eerdere Edities

sip38 1

Suiker in perspectief 38-1

december 2016

‘Ons voedsel is veiliger dan ooit’, zei staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) bij de lancering van de nieuwe website Nederland Voedselland (oktober 2016), een project van de FNLI. ‘Suiker in perspectief’ interviewde directeur Philip den Ouden en communicatiemanager Magreet Schijvens, beiden van de FNLI. Lees ook het interview met Dr. Colin Bos over zijn promotieonderzoek aan Wageningen University. Zijn centrale vraag: ‘Hoe kunnen we consumenten met overgewicht ertoe bewegen gezondere keuzes te maken zonder dat dit op weerstand stuit?’.

Naar het online magazine

sip37

Suiker in perspectief 37-2

september 2016

Rio 2016: het werden 19 medailles!

Groningse economen voorspelden in juli 2016 dat Nederland 24 Olympische medailles zou binnenhalen, het werden er 19. Zeilster Marit Bouwmeester was één van de medaillewinnaars, ze behaalde goud (zie pagina 11 van dit nummer). Van 7-18 september worden de Paralympische Spelen gehouden. Lees in deze tweede zomereditie van ‘Suiker in perspectief’ wat paralympisch sporter Kenny van Weeghel (wheelen) (pagina 7) over voeding zegt.

Nieuw in deze editie is ook het interview met drs. Kamiel Maase, prestatiemanager Sport Science & Innovation van NOC*NSF. ‘Het is vooral leuk om te zien dat in de sportomgeving meer interesse is ontstaan voor het aspect innovatie’, vertelt hij.

Lees de interviews met wetenschappers die zich richten op sportonderzoek. Dr. Lex Verdijk (Maastricht University) doet onderzoek naar het effect van nitraatrijke voedingsmiddelen op de prestaties van sporters. En met prof.dr. Luc van Loon (Maastricht University) over ketonen of koolhydraten in de bidon. ‘Suiker in perspectief’ sluit af met de vaste rubrieken Voeding in het nieuws en de Column (deze keer wedstrijdzwemmer en wetenschapper Rieneke Terink, Msc).

Naar het online magazine

sip37

Suiker in perspectief 37

augustus 2016

Rio 2016: op weg naar 24 medailles?

Haalt Nederland 24 Olympische medailles binnen zoals Groningse economen voorspellen? Daarmee zouden de sporters eindigen op de 12e plaats. Minister Edith Schippers vindt dat de Nederlandse topsport bij de top 10 van beste landen ter wereld zou moeten horen. Ze investeert de komende jaren miljoenen in sport.
Lees in deze editie van ‘Suiker in perspectief’ de interviews met wetenschappers die zich richten op sportonderzoek. Dr. Lex Verdijk (Maastricht University) doet onderzoek naar het effect van nitraatrijke voedingsmiddelen op de prestaties van sporters. Op de vraag of hij al een duidelijk advies heeft, antwoordt hij: ‘Ik vind het nog te vroeg. Het is duidelijk dat extra nitraat een positief effect kan hebben, maar het is ook duidelijk dat het niet voor iedereen geldt.’
En wat doe je in je bidon: ketonen of koolhydraten? Prof.dr. Luc van Loon (Maastricht University): ‘Even kort door de bocht: als ik moet kiezen tussen koolhydraten of ketonen in mijn bidon, dan kies ik voor koolhydraten! Maar wie weet, als er overtuigend bewijs komt dat de ketonesters praktisch wel toe te passen zijn en de prestatie verhogen, dan neem ik mijn woorden terug.’
Niet alleen onderzoekers komen aan het woord, lees ook wat zeilster Marit Bouwmeester (zilver op de Olympische Spelen in Londen in 2012) over Rio zegt. ‘Ik doe er alles aan om de grootst mogelijke kans op goud te hebben.’ En lees de nieuwste onderzoeksberichtjes in de rubriek ‘Voeding in het nieuws’: onder andere over hoogtestage en voedingsadvies, verbetert koffie de prestatie of helpt het als je vegetarisch eet?

Naar het online magazine

sip36

Suiker in perspectief 36

mei 2016

‘Ik hoop dat er een gedragsverandering is te zien in de zin dat mensen gezonder en duurzamer eten. Ik hoop ook zeker dat we mensen met een lagere opleiding kunnen motiveren’, zegt dr.ir. Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum, naar aanleiding van de vraag wat ze graag over een paar jaar zou willen hebben bereikt. In het interview met haar (zie pagina 8) vertelt ze dat ze ook zou willen dat de kennis van de reguliere wetenschap dan centraal staat in plaats van de mening van een enkele ‘goeroe’. ‘We zeggen heel bewust over de nieuwe Schijf: dit is het beste wat de voedingswetenschap kan bieden.’ De Schijf van Vijf is het thema van deze ‘Suiker in perspectief’. We vroegen een aantal professionals en consumenten naar hun reactie op de Schijf. Onder andere Annemieke van Ginkel (directeur Diëtheek) ‘Ik vind dat er een grote stap vooruit is gemaakt’ en ir. Gerard Kramer (Blonk Consultants) over de berekeningen ‘Blindelings vertrouwen op de uitkomsten van een model is onverstandig’. Lees ook de rubriek ‘Voeding in het nieuws’ met actuele berichtjes.

Naar het online magazine

sip35 2

Suiker in perspectief 35 deel 2

maart 2016

Prof.dr.ir. Frans Kok is voorzitter van de recent geïnstalleerde Wetenschappelijke Raad van Kenniscentrum suiker & voeding. ‘Ik denk dat het heel belangrijk is dat de kennis over suiker en de rol van suiker in de voeding wordt vergroot. Dat is ons primaire doel,’ vertelt hij in deze ‘suiker in perspectief’. Lees ook de interviews met twee andere hoogleraren: prof.dr. Marcel Verweij (over ethiek) en prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen (over de samenwerking tussen huisarts en diëtist). Nieuw in deze editie zijn de interviews met Willy Gilbert (over de diëtist als medebehandelaar) en prof.dr.ir. Daan Kromhout (over de nieuwste Nederlandse en Amerikaanse richtlijnen goede voeding). Kenniscentrum suiker & voeding publiceerde de afgelopen periode weer een aantal nieuwe position papers en factsheets. Lees op pagina 21 hoe u zich kunt aanmelden voor een gratis abonnement op de informatiemap met alle gedrukte exemplaren.

Naar het online magazine

sip35 deel 1

Suiker in perspectief 35

februari 2016

‘De suikersector wil niet slechts een deel van het probleem van overgewicht en obesitas zijn, maar ook haar aandeel hebben in de oplossing’. Dat zegt prof.dr.ir. Frans Kok, voorzitter van de recent geïnstalleerde Wetenschappelijke Raad van Kenniscentrum suiker & voeding. Lees ook de interviews met Marcel Verweij, hoogleraar filosofie aan Wageningen University – ethiek is heel actueel en geen ver van mijn bed show vindt hij – en prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen over de samenwerking tussen huisarts en diëtist.

Naar het online magazine

sip34

Suiker in perspectief 34

november 2015

4 november 2015 was het zover! De nieuwe Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad werden aangeboden aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kern van het advies: eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. In deze nieuwsbrief de reacties van prof.dr.ir. Frans Kok en prof.dr.ir. Ingeborg Brouwer op de nieuwe adviezen. Lees verder de interviews met diëtist Corine Vernooij over Motiverende Gespreksvoering en met drs. Hans Blonk over de nieuwe richtlijnen vanuit een duurzaamheidsperspectief.

Naar het online magazine

sip33

Suiker in perspectief 33

september 2015

In de boeken, blogs, twitter, televisie- en radioprogramma’s en kranten waaruit een hype voortkomt, worden allerlei onjuiste voedingsadviezen verkondigd. De vraag is hoe er zoveel onzin in de media terecht komt. In deze nieuwsbrief vertelt Goos Eilander hoe diëtisten hier het beste mee om kunnen gaan. Prof.dr. Fred Brouns constateert dat goeroes vrij spel hebben. Lees ook het interview met prof.dr.ir. Hans van Trijp over consumentengedrag en het interview met Steven Jongeneel over sociale media. De gastcolumn is deze keer geschreven door culinair journalist en columnist voor de Volkskrant Sylvia Witteman.

Naar het online magazine

sip32

Suiker in perspectief 32

juli 2015

Tot voor kort dachten we dat het lichaam van volwassenen geen bruin vet bevat. Dat zegt prof.dr. Patrick Rensen. In deze nieuwsbrief vertelt hij onder andere over activatie van bruin vet als de omgevingstemperatuur omlaag gaat. Lees ook het interview met prof.dr. Ellen Blaak en prof.dr. Willem de Vos over het microbioot. Verder gaat prof.dr. Stef Kremers in op de WHO-waarschuwing dat een obesitasepidemie dreigt. Lees ook de uitkomsten van onderzoeksbureau GfK over voedselhypes en -trends. Als laatste de gastcolumn ‘Foodwars’ geschreven door hoogleraar Sociologie prof.dr. Peter Achterberg. 

Naar het online magazine

sip31 2

Suiker in perspectief 31 - deel 2

maart 2015

Het is duidelijk dat 2015 voor ‘VoedingsNederland’ het jaar van veranderingen wordt. In het najaar verschijnen de nieuwe Richtlijnen goede voeding, recent zijn de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 en WHO-richtlijnen over ‘vrije suikers’ gepubliceerd. Nieuw in deze tweede maarteditie van de Nieuwsbrief: interviews met hoogleraar Klasien Horstman en met drie diëtisten die betrokken waren bij de NDF-richtlijn. Lees ook de actuele nieuwsflitsen die de redactie de afgelopen vier weken verzamelde.

Naar het online magazine

sip31 1

Suiker in perspectief 31

februari 2015

2015 lijkt voor ‘VoedingsNederland’ het jaar van veranderingen te worden. Nieuwe Richtlijnen goede voeding, de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 en WHO-richtlijnen over ‘vrije suikers’. Lees ook de interviews met prof.dr Hedwig te Molder over het gebruik van richtlijnen in de dagelijkse praktijk en met de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg over de aanpak van het probleem overgewicht van kinderen.

Naar het online magazine

sip30

Suiker in perspectief 30

november 2014

In deze nieuwsbrief vertelt prof.dr. Rob Markus over belangrijke ontwikkelingen die hij in gang wil zetten. Lees ook de interviews met de andere hoogleraren: prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen over het FODMaP-beperkt dieet ‒ publiekstijdschriften en foodblogs presenteren het als hét wonderdieet bij darmproblemen ‒ en prof.dr. Cor van Loveren over een recent onderzoek naar suikerbewustzijn. Er zijn nu nieuwe gegevens beschikbaar over de consumptie van toegevoegde suikers in Nederland.

Naar het online magazine

sip29

Suiker in perspectief 29

juni 2014

In deze zomereditie van 'Suiker in perspectief' is het thema 'kinderen en voeding'.

Naar het online magazine

sip28 2

Suiker in perspectief 28 | februari 2014 - deel 2

Nederland beheerste het Olympisch schaatspodium in Sochi. Deskundigen zeggen dat het voor een groot deel te danken is aan de toegenomen professionalisering. De inhoud van deze nieuwsbrief illustreert dat ook het ambitieuze topsportprogramma van NOC*NSF ruime aandacht besteedt aan de professionalisering van de voeding.

Naar het online magazine

sip28 1

Suiker in perspectief 28 | februari 2014

In deze ‘Suiker in perspectief’ van 2014 aandacht voor het thema (top)sport en voeding. In het Russische Sochi worden van 7 tot en met 23 februari 2014 de 22ste Olympische Winterspelen gehouden. Goede voeding draagt bij aan het leveren van de topprestaties.

Naar het online magazine

sip27 2

Suiker in perspectief 27 | januari 2014

In dit nummer aandacht voor het thema Voedselconsumptiepeiling.
NIEUW: Feiten en fabels over suiker en zoetstoffen, Impulsen en onbewust eetgedrag, Column uit Mexico en actuele nieuwsflitsen.

Naar het online magazine

sip27 1

Suiker in perspectief 27 | december 2013

In deze laatste Suiker in perspectief van 2013 aandacht voor het thema Voedselconsumptiepeiling. In opdracht van Kenniscentrum suiker & voeding ontwikkelde Wageningen University een nieuwe tabel over suikers en koppelde die aan de data uit de VCP 2007-2010.

Naar het online magazine

sip26

Suiker in perspectief 26 | juni 2013

In deze extra editie van 'Suiker in perspectief’ een kennismaking met de veelzijdigheid van het Kenniscentrum suiker & voeding. Over onder andere de betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek, de gesponsorde universitaire leerstoel en expertmeetings.

Naar het online magazine

sip 140 25

Suiker in perspectief 25 | mei 2013

In deze uitgave onder andere de reactie van Paul Rosenmöller op de recente TNO-cijfers over het eet- en beweeggedrag van kinderen, een interview met huisarts Jeroen Smeets over aan voeding gerelateerde gezondheidsproblemen en de nieuwe rubriek ‘In de media’ waarin wetenschappers commentaar geven op een onlangs verschenen mediabericht naar aanleiding van voedingsonderzoek.’

Naar het online magazine

sip24

Suiker in perspectief 24 | oktober 2012

In deze editie gaan we nader in op de onderzoeksresultaten van de recent gepubliceerde DRINK-studie. Daarnaast komen uiteenlopende onderwerpen aan bod zoals het effect van een zoete smaakbeleving op verzadiging en de successen en de uitdagingen op het gebied van preventieve mondzorg.’

Naar het online magazine

sip23

Brandstof voor (top)sporters | juli 2012

De basis voor elke (top)sporter is een goede voeding. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor intensieve inspanningen. Uit onderzoek blijkt dat de inname van koolhydraten tijdens en onmiddellijk na de inspanning het verschil kunnen maken tussen winnen en verliezen.’

Naar het online magazine

sip22

Wat is de optimale verhouding tussen de macronutriënten? | februari 2012

Half oktober 2011 vond in Utrecht een door Suikerstichting Nederland, kenniscentrum suiker en voeding, georganiseerde deskundigenbijeenkomst plaats, met als centrale vraag: ‘Wat is de optimale verhouding tussen de macronutriënten in het kader van de preventie van aan voeding gerelateerde chronische ziekten?’

Naar het online magazine

sip-flits-2012-02

Opvatting van Lustig over suiker stoelt niet op wetenschappelijk bewijs | februari 2012

Een gevarieerde voeding, met volop groente, fruit en volkoren producten, gecombineerd met een actieve leefstijl vormen de basis voor de preventie van chronische ziekten. Daarbij is het van belang dat de energie inname via voedsel en energie gebruik via lichamelijke activiteit met elkaar in balans zijn, zodat overgewicht wordt voorkomen. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een voeding die tenminste voor 40 energie procenten uit verteerbare koolhydraten bestaat.

Naar het online magazine

 

Afdrukken

deel deze pagina