logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Kennisdossiers over suiker, voeding en gezondheid

Wetenschappers die zich bezighouden met het thema voeding in relatie tot gezondheid doen steeds meer onderzoek naar onze totale leefstijl. De leefstijl heeft invloed op bijvoorbeeld het ontstaan van overgewicht, diabetes en metabool syndroom. Kenniscentrum suiker & voeding schenkt daarom vooral veel aandacht aan deze thema’s maar ook aan mondgezondheid, sport, gedrag en onderwerpen als voedselconsumptie, hart- en vaatziekten en kanker. Hier vindt u per thema of onderwerp de recente feiten, antwoorden op vragen en informatie waar u de gedetailleerde publicaties van de wetenschappers vindt.

Voedingswetenschap

Voedingswetenschap probeert verbanden te leggen tussen voeding en gezondheid. Deze verbanden kunnen als basis dienen voor het opstellen van voedingsadviezen. Het uitvoeren van wetenschappelijk voedingsonderzoek is helaas niet altijd eenvoudig. Er moet met veel factoren rekening worden gehouden, zoals geslacht, leeftijd en verschillen in leefstijl en genetische factoren. Ook voedingsmiddelen zelf zijn lastig te onderzoeken, omdat in voeding verschillende soorten voedingstoffen zitten. Voedingswetenschap is hierdoor erg complex. 

Diabetes

Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte. Het aantal mensen met diabetes in Nederland stijgt, in totaal zijn het circa één miljoen personen. Zorgprofessionals besteden veel aandacht aan het gebruik van geneesmiddelen maar ook aan een gezonde leefstijl.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn belangrijk voor onze celstofwisseling en leveren samen met vetten en eiwitten energie aan ons lichaam. Afhankelijk van het aantal ‘bouwstenen’ (sachariden) zijn koolhydraten onder te verdelen in mono- en disachariden (1-2 sachariden), oligosachariden (3-9) en polysachariden (>9).

Fructose

Fructose (fruitsuiker) is een monosacharide die van nature voorkomt in honing, fruit, vruchtensap en in mindere mate in groente. Tafelsuiker (sacharose) bestaat voor 50% uit fructose en voor 50% uit glucose.

Mondgezondheid

De kwaliteit van de gebitten van Nederlandse kinderen is in de jaren zeventig tot negentig van de vorige eeuw aanzienlijk verbeterd. Voor een gezond gebit zijn fluoridegebruik, voedingsgewoonten en mondhygiëne belangrijk. 

Hart- en Vaatziekten

Elk jaar overlijden ruim 38.000 mensen aan hart- en vaatziekten in Nederland. Bijna een kwart van de sterfgevallen is jonger dan 75 jaar. Bij mannen en vrouwen vormen hart- en vaatziekten zelfs doodsoorzaak nummer twee, na kanker.

Gedrag

Koolhydraten leveren glucose, een belangrijke brandstof voor onze hersenen. De vraag is welk effect koolhydraten hebben op onze cognitieve prestaties zoals nadenken, redeneren, geheugen, alertheid en concentratievermogen. U vindt ook informatie over ADHD.

Voedselconsumptiepeiling cijfers 2012-2016

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wordt regelmatig de voedselconsumptie van Nederlanders geïnventariseerd. In november 2018 publiceerde het RIVM de meest recente gegevens van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012-2016.

Duurzaamheid

Duurzaam eten wordt steeds belangrijker. Als sinds de jaren zeventig gebruiken mensen ongeveer 1,5 keer meer van de aarde, dan wat de aarde kan aanvullen. In de toekomst moet er dus iets veranderen. De belangrijkste boodschap voor een duurzamer voedingspatroon is om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Matige suikerinname past in een duurzaam voedingspatroon. 

Verslaving

Bij mensen bestaat suikerverslaving fysiologisch gezien niet. Het houden van en/of meer gericht zijn op zoete producten komt wel voor.

Sensoriek

Onder sensorische aspecten van voedingsmiddelen worden waarnemingen verstaan zoals smaak, geur, textuur, uiterlijk en zelfs geluid. De waarneming van zoet verschilt tussen personen en hangt af van vele factoren zoals leeftijd, geslacht, zoetperceptie en -voorkeur en culturele overtuigingen.

Kanker

Elk jaar krijgen meer dan 115.000 mensen in Nederland kanker en overlijden meer dan 44.000 mensen ieder jaar aan deze ziekte. Een derde van alle gevallen van de meest voorkomende kankersoorten kan worden voorkomen door gezond te eten, voldoende te bewegen en te zorgen voor een gezond gewicht.

Kinderen

Een gevarieerde voeding op basis van de Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad zorgt vanaf de leeftijd van één jaar voor alle voedingsstoffen, met uitzondering van vitamine D. Voedingsmiddelen als bijvoorbeeld groente, fruit, brood en aardappelen vormen de basis. 

Kristalsuiker

Suiker staat al heel lang bekend als middel om voedingsmiddelen te conserveren. Jam, gekonfijte vruchten en vruchten op siroop zijn daar voorbeelden van. Suiker is ook een belangrijke smaakversterker, bijvoorbeeld bij sommige groenten om de meligheid te dempen of de natuurlijke smaak te accentueren.

Overgewicht

Een te hoog lichaamsgewicht leidt tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Voor iemand met overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) is het advies doorgaans: minder eten, meer bewegen en psychologische ondersteuning.

Suiker in voedingsmiddelen

In televisieprogramma’s en tijdschriften- en krantenartikelen is het hot topic: ‘overal zit suiker in verstopt’ of ‘fabrikanten omzeilen bewust het woord suiker op hun etiket’. Er zijn ook nieuwe termen bedacht: verborgen suikers en sluipsuikers.

Richtlijnen, adviezen en beleid

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn in Nederland voor de overheid het uitgangspunt voor het voedingsbeleid. In het werkveld zijn deze publicaties een leidraad bij onder andere het protocollair werken.

Gezonde leefstijl

Gezond zijn is een belangrijke voorwaarde voor een prettig leven. Wat we van onze ouders in aanleg hebben meegekregen, is niet te beïnvloeden. Maar een gezonde leefstijl wel.

Metabool syndroom

Het metabool syndroom is een chronische stofwisselingsstoornis. Belangrijke symptomen zijn onder andere insulineresistentie, glucose-intolerantie, hyperinsulinemie, hoge bloeddruk en dyslipidemie. Het syndroom wordt geassocieerd met diabetes type 2.

Sport

Een met zorg samengestelde sportvoeding is één van de belangrijke factoren voor een goede prestatie. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor intensieve inspanningen. Afhankelijk van de duur en de intensiteit van die inspanning hebben sporters meer koolhydraten nodig.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina