logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Kennisdossiers over suiker, voeding en gezondheid

Wetenschappers die zich bezighouden met het thema voeding in relatie tot gezondheid doen steeds meer onderzoek naar onze totale leefstijl. De leefstijl heeft invloed op bijvoorbeeld het ontstaan van overgewicht, diabetes en metabool syndroom. Kenniscentrum suiker & voeding schenkt daarom vooral veel aandacht aan deze thema’s maar ook aan mondgezondheid, sport, gedrag en onderwerpen als voedselconsumptie, hart- en vaatziekten en kanker. Hier vindt u per thema of onderwerp de recente feiten, antwoorden op vragen en informatie waar u de gedetailleerde publicaties van de wetenschappers vindt.


Overgewicht

Een te hoog lichaamsgewicht leidt tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Voor iemand met overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) is het advies doorgaans: minder eten, meer bewegen en psychologische ondersteuning.

Suiker in voedingsmiddelen

In televisieprogramma’s en tijdschriften- en krantenartikelen is het hot topic: ‘overal zit suiker in verstopt’ of ‘fabrikanten omzeilen bewust het woord suiker op hun etiket’. Er zijn ook nieuwe termen bedacht: verborgen suikers en sluipsuikers.

Richtlijnen, adviezen en beleid

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn in Nederland voor de overheid het uitgangspunt voor het voedingsbeleid. In het werkveld zijn deze publicaties een leidraad bij onder andere het protocollair werken.

Sensoriek

Onder sensorische aspecten van voedingsmiddelen worden waarnemingen verstaan zoals smaak, geur, textuur, uiterlijk en zelfs geluid. De waarneming van zoet verschilt tussen personen en hangt af van vele factoren zoals leeftijd, geslacht, zoetperceptie en -voorkeur en culturele overtuigingen.

Kanker

Elk jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker en overlijden meer dan 42.000 mensen ieder jaar aan deze ziekte. Een derde van alle gevallen van de meest voorkomende kankersoorten kan worden voorkomen door gezond te eten, voldoende te bewegen en te zorgen voor een gezond gewicht.

Kinderen

Een gevarieerde voeding op basis van de Richtlijnen goede voeding 2006 van de Gezondheidsraad zorgt vanaf de leeftijd van één jaar voor alle voedingsstoffen, met uitzondering van vitamine D. Voedingsmiddelen als bijvoorbeeld groente, fruit, brood en aardappelen vormen de basis. Ga naar het thema kinderen

Kristalsuiker

Suiker staat al heel lang bekend als middel om voedingsmiddelen te conserveren. Jam, geconfijte vruchten en vruchten op siroop zijn daar voorbeelden van. Suiker is ook een belangrijke smaakversterker, bijvoorbeeld bij sommige groenten om de meligheid te dempen of de natuurlijke smaak te accentueren.

Diabetes

Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte. Het aantal mensen met diabetes in Nederland stijgt, in totaal zijn het circa één miljoen personen. Zorgprofessionals besteden veel aandacht aan het gebruik van geneesmiddelen maar ook aan een gezonde leefstijl.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn belangrijk voor onze celstofwisseling en leveren samen met vetten en eiwitten energie aan ons lichaam. Afhankelijk van het aantal ‘bouwstenen’ (sachariden) zijn koolhydraten onder te verdelen in mono- en disachariden (1-2 sachariden), oligosachariden (3-9) en polysachariden (>9).

Voedselconsumptie

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en uitgevoerd door het RIVM in Bilthoven, wordt regelmatig de voedselconsumptie van Nederlanders geïnventariseerd. In 2011 zijn de gegevens uit de meest recente peiling (2007-2011) gepubliceerd.

Gezonde leefstijl

Gezond zijn is een belangrijke voorwaarde voor een prettig leven. Wat we van onze ouders in aanleg hebben meegekregen, is niet te beïnvloeden. Maar een gezonde leefstijl wel.

Metabool syndroom

Het metabool syndroom is een chronische stofwisselingsstoornis. Belangrijke symptomen zijn onder andere insulineresistentie, glucose-intolerantie, hyperinsulinemie, hoge bloeddruk en dyslipidemie. Het syndroom wordt geassocieerd met diabetes type 2.

Sport

Een met zorg samengestelde sportvoeding is één van de belangrijke factoren voor een goede prestatie. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor intensieve inspanningen. Afhankelijk van de duur en de intensiteit van die inspanning hebben sporters meer koolhydraten nodig.

Duurzaamheid

Duurzaam eten wordt steeds belangrijker. Als sinds de jaren zeventig gebruiken mensen ongeveer 1,5 keer meer van de aarde, dan wat de aarde kan aanvullen. In de toekomst moet er dus iets veranderen. De belangrijkste boodschap voor een duurzamer voedingspatroon is om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Matige suikerinname past in een duurzaam voedingspatroon. 

Verslaving

Bij mensen bestaat suikerverslaving fysiologisch gezien niet. Het houden van en/of meer gericht zijn op zoete producten komt wel voor.

Fructose

Fructose (fruitsuiker) is een monosacharide die van nature voorkomt in honing, fruit, vruchtensap en in mindere mate in groente. Tafelsuiker (sacharose) bestaat voor 50% uit fructose en voor 50% uit glucose.

Mondgezondheid

De kwaliteit van de gebitten van Nederlandse kinderen is in de jaren zeventig tot negentig van de vorige eeuw aanzienlijk verbeterd. Voor een gezond gebit zijn fluoridegebruik, voedingsgewoonten en mondhygiëne belangrijk. 

Hart- en Vaatziekten

Elke dag overlijden in Nederland gemiddeld 107 mensen aan hart- en vaatziekten. Meer dan 25% van hen is jonger dan 75 jaar. Bij vrouwen vormen hart- en vaatziekten zelfs doodsoorzaak nummer één.

Gedrag

Koolhydraten leveren glucose, een belangrijke brandstof voor onze hersenen. De vraag is welk effect koolhydraten hebben op onze cognitieve prestaties zoals nadenken, redeneren, geheugen, alertheid en concentratievermogen. U vindt ook informatie over ADHD.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina