logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

EFSA: niet mogelijk om wetenschappelijke bovengrens voor inname suikers vast te stellen

Op 28 februari 2022 publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een wetenschappelijke Opinie over de Maximaal Toelaatbare Inname* van suikers. Het doel van dit advies is om de 27 Europese Lidstaten te ondersteunen bij het opstellen van richtlijnen voor de inname van suikers in hun land, op basis van wetenschappelijke feiten.

Voor dit rapport analyseerde EFSA de resultaten van een groot aantal studies. Op basis van deze analyses concludeert EFSA dat het niet mogelijk is om een Maximaal Toelaatbare Inname van suikers vast te stellen. Desondanks adviseren de EFSA deskundigen om in de context van een adequate voeding de hoeveelheid vrije- en toegevoegde suikers in de voeding zo laag mogelijk te houden en daardoor zal volgens EFSA de inname van totaal suikers in dezelfde mate dalen. Bij deze adviezen zijn vraagtekens te plaatsen, omdat EFSA zelf aangeeft deze adviezen niet wetenschappelijk te kunnen onderbouwen.

“Nationale Suiker Challenge 2021” van het Diabetes Fonds

Vanaf 7 juni 2021 begint het Diabetes Fonds weer met de Nationale Suiker Challenge. Hierbij nodigen ze mensen uit om mee te doen met the challenge om 7 dagen lang geen vrije suikers te eten en drinken. Vrije suikers zijn alle suikers die toegevoegd zijn door de producent of consument alsook suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Wij onderschrijven de noodzaak om overgewicht en diabetes in Nederland terug te dringen. Daar hoort een verminderde calorie-inname, waaronder die uit suikers, bij. We zien echter dat er veel verwarring over suiker bestaat. Om die reden zetten wij een aantal feiten op een rij. Deze zijn gebaseerd op de wetenschappelijke consensus.

RIVM rapport: Geschatte effect van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling op de dagelijkse suikerinname in Nederland

De voedingsindustrie heeft met het ministerie van VWS afspraken gemaakt om voedsel gezonder te maken; het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). Hierin is onder andere afgesproken dat producten minder zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) zullen bevatten. Het RIVM heeft een rapport gepubliceerd over het geschatte effect van het AVP op de dagelijkse zout- en suikerinname in Nederland1.

EFSA publiceert CONCEPT wetenschappelijke opinie voor inname suikers

Op 22 juli 2021 publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een CONCEPT wetenschappelijke opinie over de Maximaal Toelaatbare Inname* van suikers.

In de abstract schrijft EFSA: “The relationship between the intake of dietary sugars and the development of dental caries in humans is well established. After a systematic review of the literature and based on randomised controlled trials, positive relationships were identified between the intake of added and free sugars and the risk of obesity, dyslipidaemia, type 2 diabetes mellitus, non-alcoholic fatty liver disease, and hypertension in the general population. However, the available data did not allow the setting of a UL or a safe level of intake for dietary sugars.”

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina