logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Reactie op “Nationale Suiker Challenge 2019” van het Diabetes Fonds

Vanaf 3 juni 2019 begint het Diabetes Fonds met de Nationale Suiker Challenge. Hierbij nodigen ze mensen uit om mee te doen met the challenge om 7 dagen lang geen toegevoegde suikers te eten en drinken.

Wij onderschrijven de noodzaak om overgewicht en diabetes in Nederland terug te dringen. Daar hoort een verminderde calorie-inname, waaronder die uit suikers, bij. We zien echter dat er veel verwarring over suiker bestaat. Om die reden zetten wij een aantal feiten op een rij. Deze zijn gebaseerd op de wetenschappelijke consensus.

Het beste dieet is niet ingewikkeld

Wat is gezonde voeding? Sociale media staan bol van ideeën hierover van zelfbenoemde deskundigen. Hoe wijs je als gewichtsconsulent of praktijkondersteuner je cliënten hierin de weg? Baseer je op informatie waar een grote groep wetenschappers het over eens is. In Nederland hebben we daarvoor een prachtig instrument: de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, door het Voedingscentrum vertaald in praktische informatie. Dit is één van de lessen die de gewichtsconsulenten en praktijkondersteuners meenamen van de nascholing Koolhydraten en gewicht. Wat adviseer jij de cliënt? op 27 november 2018.

RAMBAM onderzoekt of onderzoeksuitslagen te koop zijn

Donderdag 24 januari zendt RAMBAM een programma uit met als onderwerp MARKTONDERZOEK. 'Rambam onderzoekt of onderzoeksuitslagen te koop zijn'. Voor deze uitzending hebben mensen van Rambam stiekem opnames gemaakt tijdens onze nascholing in Utrecht op 27 november jongstleden (Koolhydraten en gewicht. Wat adviseer jij de cliënt.)

Wij zijn verbolgen over de werkwijze van de programmamakers en plaatsen daarom onze reactie op de website. 

Food, Planet, Health

Op 17 januari 2019 verscheen het rapport ‘Healthy diets From Sustainable Food Systems - Food, Planet, Health’1 van de ‘EAT-Lancet Commission’, wat gaat over het gezond en duurzaam voeden van bijna 10 miljard mensen in 2050. Om over te gaan op gezonde voedingspatronen op weg naar 2050 zijn substantiële verschuivingen nodig, waaronder een reductie van meer dan 50% in de wereldwijde consumptie van rood vlees en suiker, aldus het rapport.

U-vormig verband tussen levensverwachting en koolhydraatinname

Wat is het effect van de procentuele bijdrage van koolhydraten aan de energie-inname op de levensverwachting? Dat vroegen Sara Seidelmann en collega-onderzoekers, verbonden aan Brigham and Women’s Hospital in Boston en aan de Universiteiten van Harvard en Minnesota, zich af. Ze baseerden hun onderzoek op cohorten en publiceerden de resultaten daarvan in het gerenommeerde tijdschrift Lancet Public Health.

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina