logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

EFSA publiceert CONCEPT wetenschappelijke opinie voor inname suikers

Op 22 juli 2021 publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een CONCEPT wetenschappelijke opinie over de Maximaal Toelaatbare Inname* van suikers.

In de abstract schrijft EFSA: “The relationship between the intake of dietary sugars and the development of dental caries in humans is well established. After a systematic review of the literature and based on randomised controlled trials, positive relationships were identified between the intake of added and free sugars and the risk of obesity, dyslipidaemia, type 2 diabetes mellitus, non-alcoholic fatty liver disease, and hypertension in the general population. However, the available data did not allow the setting of a UL or a safe level of intake for dietary sugars.”

“Nationale Suiker Challenge 2021” van het Diabetes Fonds

Vanaf 7 juni 2021 begint het Diabetes Fonds weer met de Nationale Suiker Challenge. Hierbij nodigen ze mensen uit om mee te doen met the challenge om 7 dagen lang geen vrije suikers te eten en drinken. Vrije suikers zijn alle suikers die toegevoegd zijn door de producent of consument alsook suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Wij onderschrijven de noodzaak om overgewicht en diabetes in Nederland terug te dringen. Daar hoort een verminderde calorie-inname, waaronder die uit suikers, bij. We zien echter dat er veel verwarring over suiker bestaat. Om die reden zetten wij een aantal feiten op een rij. Deze zijn gebaseerd op de wetenschappelijke consensus.

suiker niet goed voor hersenen van kind

Onderzoek: Suiker niet goed voor hersenen van kind

Op 13 april publiceerde de Telegraaf een artikel over een studie die onderzocht of de inname van suikers in het vroege leven een negatieve invloed heeft op de geheugenfunctie via het darmmicrobioom. Dit onderzoek is uitgevoerd op ratten. Uit dit onderzoek concludeerde de Telegraaf dat suiker niet goed is voor de ontwikkeling van de hersenen van het kind.
Klopt deze conclusie wel?

RIVM rapport: Geschatte effect van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling op de dagelijkse suikerinname in Nederland

De voedingsindustrie heeft met het ministerie van VWS afspraken gemaakt om voedsel gezonder te maken; het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). Hierin is onder andere afgesproken dat producten minder zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) zullen bevatten. Het RIVM heeft een rapport gepubliceerd over het geschatte effect van het AVP op de dagelijkse zout- en suikerinname in Nederland1.

Nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen gepubliceerd

The United States Department of Agriculture (ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten) en Health and Human Services (het Amerikaans Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken) publiceerden eind december 2020 de nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen. Deze voedingsrichtlijnen geven advies aan de Amerikaanse bevolking over wat ze het beste kunnen eten en drinken om de gezondheid te bevorderen en ziekte te voorkomen. Elke vijf jaar worden de richtlijnen bijgewerkt. Deze nieuwe richtlijnen gelden voor de periode 2020-2025.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina