logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Het beste dieet is niet ingewikkeld

Wat is gezonde voeding? Sociale media staan bol van ideeën hierover van zelfbenoemde deskundigen. Hoe wijs je als gewichtsconsulent of praktijkondersteuner je cliënten hierin de weg? Baseer je op informatie waar een grote groep wetenschappers het over eens is. In Nederland hebben we daarvoor een prachtig instrument: de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad, door het Voedingscentrum vertaald in praktische informatie. Dit is één van de lessen die de gewichtsconsulenten en praktijkondersteuners meenamen van de nascholing Koolhydraten en gewicht. Wat adviseer jij de cliënt? op 27 november 2018.

Nieuwe consumptiecijfers! Dalende trend inname van suikers

Op 20 november 2018 presenteerde het RIVM de meest recente voedselconsumptiecijfers. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Nederlanders minder suikers zijn gaan eten. Ook de inname van toegevoegde suikers is gedaald ten opzichte van de vorige Voedselconsumptiepeiling (VCP) uit 2007-2010.

Reactie op de bijlage ‘Onze voeding’ van Elsevier Weekblad

Op zaterdag 18 augustus 2018 verscheen bij Elsevier Weekblad de bijlage ‘Onze voeding’ van Pulse Media Group. In deze bijlage staat een column van Hanneke Dessing - algemeen directeur van het Diabetes Fonds - met veel onjuistheden over suiker.

U-vormig verband tussen levensverwachting en koolhydraatinname

Wat is het effect van de procentuele bijdrage van koolhydraten aan de energie-inname op de levensverwachting? Dat vroegen Sara Seidelmann en collega-onderzoekers, verbonden aan Brigham and Women’s Hospital in Boston en aan de Universiteiten van Harvard en Minnesota, zich af. Ze baseerden hun onderzoek op cohorten en publiceerden de resultaten daarvan in het gerenommeerde tijdschrift Lancet Public Health.

Reactie: talkshow Jinek over toegevoegde suikers

Naar aanleiding van de talkshow van Jinek op vrijdag 15 juni 2018 (om 22:45 uur bij KRO-NCRV op NPO 1) met journalist Teun van de Keuken en Hanneke Dessing -  algemeen directeur van het Diabetes Fonds - over toegevoegde suikers, zetten wij een aantal feiten over suikers op een rij.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina