logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hart- en Vaatziekten

Elke dag overlijden in Nederland gemiddeld 107 mensen aan hart- en vaatziekten. Meer dan 25% van hen is jonger dan 75 jaar. Bij vrouwen vormen hart- en vaatziekten zelfs doodsoorzaak nummer één.

Het terugdringen van hart- en vaatziekten is een belangrijk doel van de gezondheidsvoorlichting in Nederland. In dit thema leest u meer over leefstijlfactoren die een risico vormen voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en de rol die suiker daarbij speelt.

Feiten

 • Het is bekend dat 1 op de 4 Nederlanders sterft aan een hart- of vaatziekte. In totaal stierven er in 2013 ongeveer 39.000 mensen aan een hart- of vaatziekte.
 • De sterfte aan hart- en vaatziekten is in de periode 1950-2011 sterk gedaald. Voor vrouwen was de totale daling ruim 70%. Voor mannen was dit ruim 60%.
 • Vrouwen overlijden vaker aan een beroerte en hartfalen, terwijl mannen vaker sterven aan een hartinfarct.
 • De sterfte aan hart- en vaatziekten in Nederland is laag vergeleken met veel andere Europese landen. De sterfte is duidelijk hoger in Oost- dan in West-Europa..

Vraag en antwoord

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor aandoeningen die betrekkingen hebben op het hart en de bloedvaten. Coronaire hartziekten zijn de meest voorkomende, gevolgd door beroertes. Samen vormen ze meer dan de helft van alle hart- en vaatziekten in Nederland. Naast deze twee soorten hart- en vaatziekten bestaan ook hartfalen, artherosclerose en aangeboren hartafwijkingen.

Meer informatie:
National Kompas Volksgezondheid, 2014.

 • Welke leefstijlfactoren vormen een risico voor het ontstaan van hart- en vaatziekten?

De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn:

Leefstijlfactoren, zoals:

 • voeding
 • roken
 • bewegen
 • alcoholconsumptie

En persoonsgeboden risicofactoren, zoals:

 • te hoog LDL-cholesterol in het bloed
 • hoge bloeddruk - overgewicht
 • diabetes mellitus
lees verder »

Wat zijn de gevolgen van hart- en vaatziekten?

De gevolgen van hart- en vaatziekten zijn afhankelijk van de ernst van de atherosclerotische afwijkingen van het hart en eventuele andere organen zoals hersenen, nieren en slagaders. Ook de resterende functie van het hart en de aanwezigheid en het niveau van de risicofactoren voor atherosclerose, zoals roken, verhoogd serumcholesterolgehalte en verhoogde bloeddruk zijn van invloed. Een doorgemaakt hartinfarct bijvoorbeeld kan verschillende gevolgen hebben, waaronder een tekortschietende 'pompfunctie' van het hart: hartfalen. De prognose van coronaire hartziekten verbeterde de afgelopen decennia, onder andere door verbeterde behandelmogelijkheden.

Meer informatie:
Yeh, R. W. et al. Population Trends in the Incidence and Outcomes of Acute Myocardial Infarction. N. Engl. J. Med. 113–116 (2010). doi:10.1056/NEJMp1415160

lees verder »

Is er een relatie tussen de inname van suikers en het risico op hart- en vaatziekten?

Er is geen duidelijke relatie met de inname suikers en het risico voor hart- en vaatziekten, aldus de onderzoekers van de European Food Safety Authorithy (EFSA) en de European Heart Network (EHN). Een EFSA-panel vond geen duidelijke relatie tussen de inname van suikers (zoals glucose, fructose en sacharose) en hart- en vaatziekten. Ook EHN vindt het bewijs dat suikers een risico voor hart- en vaatziekten kunnen vormen inconsistent. Het terugdringen van hart- en vaatziekten is een belangrijk doel van de gezondheidsvoorlichting in Nederland. De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn:

 • roken
 • hoog cholesterolgehalte
 • hoge bloeddruk
 • overgewicht
 • diabetes
 • erfelijkheid
 • stress

Hierbij geldt: hoe meer risicofactoren, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Gezond leven met de juiste voeding (veel: groente, fruit en vezels; weinig: zout en verzadigde vetten) en voldoende beweging (een half uur per dag matig intensief, tenminste vijf dagen per week) verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Die keuzes dragen er aan bij dat andere risicofactoren zoals een verhoogd cholesterolgehalte, hypertensie, overgewicht en diabetes verbeteren.

Meer informatie:
European Food Safety Authority. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal, 8, 1462 (2010).

European Heart Network. Diet, Physical Activity and Cardiovascular Disease Prevention. (2011).

Nederlandse Hartstichting.

lees verder »

Afdrukken

Rol van suiker

 • Er is geen duidelijke relatie tussen de inname van suikers (zoals glucose, fructose en sacharose) en hart- en vaatziekten.
 • De studies die onderzoek doen naar suikers en risico’s voor hart- en vaatziekten geven inconsistente resultaten.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina