logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Is er een relatie tussen de inname van suikers en het risico op hart- en vaatziekten?

Er is geen duidelijke relatie met de inname suikers en het risico voor hart- en vaatziekten, aldus de onderzoekers van de European Food Safety Authorithy (EFSA) en de European Heart Network (EHN). Een EFSA-panel vond geen duidelijke relatie tussen de inname van suikers (zoals glucose, fructose en sacharose) en hart- en vaatziekten. Ook EHN vindt het bewijs dat suikers een risico voor hart- en vaatziekten kunnen vormen inconsistent. Het terugdringen van hart- en vaatziekten is een belangrijk doel van de gezondheidsvoorlichting in Nederland. De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn:

  • roken
  • hoog cholesterolgehalte
  • hoge bloeddruk
  • overgewicht
  • diabetes
  • erfelijkheid
  • stress

Hierbij geldt: hoe meer risicofactoren, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Gezond leven met de juiste voeding (veel: groente, fruit en vezels; weinig: zout en verzadigde vetten) en voldoende beweging (een half uur per dag matig intensief, tenminste vijf dagen per week) verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Die keuzes dragen er aan bij dat andere risicofactoren zoals een verhoogd cholesterolgehalte, hypertensie, overgewicht en diabetes verbeteren.

Meer informatie:
European Food Safety Authority. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal, 8, 1462 (2010).

European Heart Network. Diet, Physical Activity and Cardiovascular Disease Prevention. (2011).

Nederlandse Hartstichting.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina