logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Gedrag

Koolhydraten leveren glucose, een belangrijke brandstof voor onze hersenen. De vraag is welk effect koolhydraten hebben op onze cognitieve prestaties zoals nadenken, redeneren, geheugen, alertheid en concentratievermogen. U vindt ook informatie over ADHD.

De feiten

  • Glucose is de belangrijkste energiebron van de hersenen en is essentieel voor het normaal functioneren van het zenuwstelsel.
  • De rode bloedcellen hebben glucose nodig om goed te functioneren.
  • Glucose wordt geleverd via koolhydraten uit de voeding. Ook kan het lichaam, via een proces dat gluconeogenese heet, glucose aanmaken uit eiwit en glycerol. Vetzuren kunnen niet worden omgezet in glucose.
  • Glucose speelt een rol in diverse biochemische processen. Het is nodig voor de synthese van acetylcholine dat een rol speelt bij leren en geheugen.
  • Glucose bevordert in het lichaam de aanmaak van insuline dat uiteindelijk (via een verhoogd tryptofaangehalte) de serotoninespiegel in het bloed verhoogt. Dit leidt tot een gevoel van welbevinden.

Vraag en antwoord

Zijn koolhydraten een belangrijke brandstof voor de hersenen?

Ja, glucose is de belangrijkste brandstof voor de hersenen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) schat dat vanaf 1 jaar en ouder 130 gram glucose per dag voor de hersenen nodig heeft. De glucoseniveaus in het bloed worden (door middel van de hormonen insuline en glucagon) strikt gereguleerd. Zowel te hoge (hyperglykemie) als te lage bloedglucoseniveaus (hypoglykemie) geven problemen, iets waar vooral mensen met diabetes last van kunnen krijgen.

Meer informatie:
Nederlandse Diabetes Federatie. Voedingsrichtlijn diabetes 2015.

European Food Safety Authority (EFSA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre (2010).

lees verder »

Veroorzaakt suiker ADHD of hyperactiviteit?

Nee, ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een combinatie van slechte concentratie, overbeweeglijkheid, rusteloosheid en impulsiviteit. De stoornis is in grote mate erfelijk bepaald. De relatie tussen suiker en hyperactiviteit staat beschreven in een literatuuroverzicht van vijf onderzoeken. Daarin is het effect van suiker op de mate van activiteit onderzocht met dubbelblinde placebogecontroleerde provocatie in een cross-overdesign. In totaal werden hyperactieve (n=137) en 'normale' kinderen (n=34) op deze manier onderzocht. In geen van de onderzoeken werd een verband tussen het gebruik van suiker (of van kleurstoffen en conserveermiddelen) en hyperactiviteit vastgesteld.

Meer informaties:
Cruz NV, Bahna SL. Do food or additives cause behavior disorders? Pediatr Ann 2006;35:744-54

Bateman B, Warner JO, Hutchinson E, Dean T, Rowlandson P, Gant C, et al. The effects of a double blind, placebo controlled, artificial food colourings and benzoate preservative challenge on hyperactivity in a general population sample of preschool children. Arch Dis Child 2004;89:506-11

David Benton. Sucrose and behavioral problems. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Volume 48, Issue 5 May 2008, pages 385 - 401

lees verder »

Afdrukken

Interview met dr. Rob Markus
Neuropsycholoog en universitair hoofddocent

'Er is een duidelijke relatie tussen koolhydraten en stemming. Koolhydraten hebben invloed op de aanmaak van communicatie- stoffen in de hersenen'.

Rol van suiker

  • Koolhydraten (dus ook suiker) worden in het lichaam omgezet in glucose en zijn een essentiële brandstof voor onze hersenen.
  • Suiker is een disacharide en bestaat uit glucose en fructose. Fructose kan ik de lever omgezet worden naar glucose.
  • Suikers verhogen het serotinine- en dopamineniveau in de hersenen.
  • Bij stress of ontstemming zou dat de stemming enigszins kunnen verbeteren.
  • Het eten van iets zoets zorgt bij veel mensen voor ontspanning.
  • Er is niet aangetoond dat suiker invloed heeft op hyperactief gedrag.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina