logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Richtlijnen, adviezen en beleid

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn in Nederland voor de overheid het uitgangspunt voor het voedingsbeleid. In het werkveld zijn deze publicaties een leidraad bij onder andere het protocollair werken.

U vindt hier onder andere informatie over de Richtlijnen goede voeding 2015, het advies voor koolhydraten en voedingsvezels van de EFSA en de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015.

Feiten

  • In Nederland publiceren diverse organisaties richtlijnen en adviezen, zoals de Gezondheidsraad en de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF).
  • De door de Gezondheidsraad vastgestelde Richtlijnen goede voeding (Rgv) en voedingsnormen bieden de overheid een basis voor het voedingsbeleid.
  • In 2015 werden er drie nieuwe richtlijnen gepubliceerd: de WHO-richtlijnen voor suikers, de diabetesrichtlijn van de NDF én de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.
  • De Rgv van de Gezondheidsraad worden door het Voedingscentrum vertaald naar de zogenoemde Richtlijnen voedselkeuze (RV). De RV worden in het voorjaar van 2016 verwacht.
  • De richtlijnen en adviezen zijn gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek die worden beoordeeld en samengevat door een groep van deskundigen.

Vraag en antwoord

Afdrukken

Factsheet Suikers in voedingsrichtlijnen

Rol van suiker

  • De Gezondheidsraad publiceerde in 2015 de nieuwe Richtlijnen goede voeding. De Raad adviseert om zo min mogelijk suikerhoudende dranken (dranken met toegevoegde suikers + vruchtensappen) te drinken..
  • De Gezondheidsraad heeft verder geen richtlijn opgesteld voor de inname van suikers.
  • De EFSA (European Food Safety Authority) concludeerde in 2010 dat er onvoldoende gegevens zijn om een bovengrens voor het gebruik van (toegevoegde) suikers vast te stellen.
  • De Nederlandse Diabetes Federatie geeft aan dat er geen energiepercentage voor koolhydraten aan te geven is dat gunstig is voor alle mensen met diabetes. Een beperking in geraffineerde zetmeelrijke voedingsmiddelen en producten die veel vrije suikers bevatten, lijkt echter altijd aan te bevelen.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om minder dan 10 energieprocent uit vrije suikers te halen. Deze aanbeveling is alleen gebaseerd op het voorkómen van tandcariës (niet op overgewicht) en het wetenschappelijke bewijs voor deze aanbeveling kwalificeren de onderzoekers zelf als ‘matig’.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina