Factsheets en position papers

Consumptie van suikers in Nederland
Wat is de inname van suikers door de Nederlandse bevolking en is deze de afgelopen jaren veranderd? Resultaten uit de vijfde Voedselconsumptiepeiling 2012-2016.
Feiten over suiker
Over suiker wordt veel gepraat en geschreven. Feiten en meningen maar ook fabels en mythen. In deze white paper een overzicht van de feiten over suikers, voeding en gezondheid, gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Hoeveel suikers eten we in Nederland, zijn suikers verslavend of niet en hoe nodig zijn ze?
Consumptie van suikers in NL - ‘verborgen suikers’ (3)
‘Verborgen suikers’ is een nieuwe term die de media regelmatig gebruiken. Ze zouden er voor zorgen dat consumenten veel meer suikers binnenkrijgen dan gewenst. Resultaten uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010.
Suikers in voedingsrichtlijnen
De Gezondheidsraad, Nederlandse Diabetes Federatie én de Wereldgezondheidsorganisatie brachten in 2015 nieuwe voedingsrichtlijnen uit. Wat staat er in deze richtlijnen over suikers?
Suikers op het etiket
Glucosestroop, geconcentreerd appelsap en honing, waarom worden deze suikers niet allemaal onder de noemer ‘suiker’ op het etiket vermeld?
Definities koolhydraten en suikers
Een overzicht van de uitgebreide terminologie; op weg naar een betere communicatie rondom koolhydraten die een rol spelen in onze voeding.
Suiker en overgewicht
Overgewicht ontstaat als iemand gedurende een langere periode via de voeding meer energie binnenkrijgt dan dat zijn of haar lichaam verbrandt. Daarnaast spelen ook omgevingsfactoren een belangrijke rol en individuele factoren, zoals genetische aanleg.
Suiker & verslaving
Bij mensen bestaat suikerverslaving fysiologisch gezien niet. Het houden van en/of meer gericht zijn op zoete producten komt wel voor. In deze position paper gaan we speciek in op suiker en verslaving.
Diabetes
Omdat diabetes mellitus in de volksmond suikerziekte wordt genoemd, associeert men ten onrechte deze ziekte met suiker in de voeding. In deze position paper geven wij ons standpunt inzake suiker en diabetes mellitus.
Koolhydraten en sportvoeding
Op basis van resultaten uit wetenschappelijk onderzoek geeft Kenniscentrum suiker en voeding in deze position paper haar standpunt over de rol van koolhydraten in sportvoeding.
De menselijke motor (herziene versie)
Deze publicatie geeft inzicht in het spiermetabolisme: over voeding, opslag van brandstofvoorraden en het gebruik van deze energiebronnen bij inspanning.
Suiker in een gezonde leefstijl
Wat is de rol van suiker in de voeding en op de gezondheid?
Gedragsverandering en gezondheidseffecten door prijsveranderingen
Wat zegt de wetenschap over de effecten van fiscale maatregelen bij voedingsmiddelen.
Sensoriek
In deze factsheet gaan we specifiek in op de sensorische aspecten van zoet.
Glykemische index
Deze position paper gaat over de toepassing van de glykemische index bij voedings- en dieetadviezen.
Suiker en zoetstoffen: feit of fabel
Hoe zit het nu precies? Vier deskundigen beantwoorden veelgestelde vragen rond suiker en zoetstoffen.
Bijdrage van diverse productgroepen aan de inname van toegevoegde suikers in Nederland
Dit rapport is een aanvulling op het rapport uit 2014 “Consumptie van toegevoegde suikers in Nederland: Resultaten uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010”.
Suikerconsumptie in Nederland
Resultaten uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010.
ARCHIEF