logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Suiker in perspectief

Welkom bij “Suiker in Perspectief”, de (gratis) digitale nieuwsbrief van Kenniscentrum suiker & voeding. Door middel van deze digitale uitgave willen wij u op de hoogte brengen van de actuele stand van zaken betreffende de gezondheidsaspecten van suiker. Hiermee wil Kenniscentrum suiker & voeding een actieve bijdrage leveren aan een gewogen maatschappelijke discussie over suiker in relatie tot voeding en (mond)gezondheid. De nieuwsbrief verschijnt 3-4 keer per jaar en wordt per e-mail verzonden naar de abonnees.

Edities

sip42

Suiker in perspectief 42

juni 2018

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Naar de nieuwsbrief

sip41

Suiker in perspectief 41

maart 2018

Het thema van ‘Suiker in perspectief’ editie 41 is ‘smaak en reuk’. Senioronderzoeker dr. Garmt Dijksterhuis (Wageningen University) vertelt over het fenomeen dat smaak meer is dan prikkeling van onze smaakpapillen. Veranderingen in reuk en smaak komen veel voor bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Reukonderzoeker dr. Sanne Boesveldt (Wageningen University) constateert dat die problemen vaak worden ondergesneeuwd door alle klachten die de patiënt al heeft. Lees over de ontwikkeling van een menukaart voor oncologiepatiënten, maar ook over de vele vooroordelen en misvattingen over obesitas: ooit een te dikke vos gezien?

Naar de nieuwsbrief

sip40-2

Suiker in perspectief 40-2

oktober 2017

De tweede editie nummer 40 van Suiker in Perspectief besteedt veel aandacht aan het Koolhydratencongres dat op 28 september 2017 in Utrecht is gehouden. ‘Dialoog over koolhydraten’: een ochtend- en middagprogramma met 7 sprekers en een paneldiscussie. U leest een kort verslag van alle programmaonderdelen, met de mogelijkheid om steeds door te klikken naar de website van Kenniscentrum suiker & voeding voor de ’longread’. Lees ook de interviews met prof.dr. Rob Markus – bijzonder hoogleraar Neuropsychologie (Maastricht University) - die antwoordt op de vraag of koolhydraten stress kunnen verminderen, en met onderzoeker Dianne van Dam. Thema: huisartsen en geneeskundestudenten die meer willen weten over gezonde voeding  en leefstijl.

Naar de nieuwsbrief

sip40

Suiker in perspectief 40

september 2017

Editie nummer 40 van Suiker in Perspectief besteedt veel aandacht aan de ‘Dialoog over koolhydraten’. Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de diverse media veel aandacht. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Het leidt tot bijvoorbeeld ‘zelfverklaarde koolhydraatmijders’. Je hebt als diëtist recente wetenschappelijke feiten nodig om onderbouwde keuzes te maken. Kenniscentrum suiker & voeding organiseert, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtisten Coöperatie Nederland en Voeding Nu, op 28 september in Utrecht het congres ‘Dialoog over koolhydraten’. Lees in deze nieuwsbrief ook de actualiteitenrubriek ‘Voeding in het nieuws’.

Naar de nieuwsbrief

congres

Congres ‘Dialoog over koolhydraten’

28 september 2017

Wat doe je als voedingsprofessional, adviseer je wel of niet een koolhydraatarm dieet? Twijfel je naar aanleiding van verwarrende berichten? Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de media veel aandacht. Via sociale media, kranten, radio en televisie, internet, via foodbloggers en -vloggers wordt erover geschreven en gepraat. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Koolhydraten hebben het wat dat betreft moeilijk. Dat vraagt om een genuanceerde benadering, om een discussie die op wetenschappelijke feiten is gebaseerd.

Naar het bericht

sip39

Suiker in perspectief 39

april 2017

Voedingsmiddelen die in de winkel een plek krijgen op basis van hun gezamenlijke ingrediënten! Verse tomaten en tomaten in blik, en druiven en wijn die vlak bij elkaar staan! Dat is de ‘supermarkt van de toekomst’. De klant die een product uit het schap pakt en voor de spiegelende schermen houdt, krijgt via sensoren informatie over bijvoorbeeld voedingswaarde, bestrijdingsmiddelen en allergenen. Lees in deze ‘Suiker in perspectief editie 39’ ook de andere verhalen over onderzoek in de supermarkt.

Naar de nieuwsbrief

sip38-2

Suiker in perspectief 38-2

januari 2017

Er is een tweede editie uit van ‘Suiker in perspectief’ nummer 38. Nieuw in dit nummer is het interview met internist prof.dr. Henk Bilo, (Isala Klinieken Zwolle). ‘De diabeteszorg in Nederland is misschien wel de beste van de wereld, maar ik denk dat het nu tijd is om verder te gaan dan alleen een medisch getinte behandeling’, zegt hij. Bilo reageert ook op de campagne die het Diabetes Fonds afgelopen najaar startte. ‘Het advies ‘eet geen suiker’ is natuurlijk onzin! Dit advies van het Diabetes Fonds vraagt nuancering.’ En zegt hij: ‘Ik ben blij dat het Diabetes Fonds een campagne voerde, maar minder blij met de inhoud.’ In dit nummer ook de interviews met directeur Philip den Ouden en communicatiemanager Magreet Schijvens, beiden FNLI, over de nieuwe website Nederland Voedselland (oktober 2016). En een gesprek met de Wageningse onderzoeker dr. Colin Bos over de centrale vraag van zijn promotieonderzoek:‘Hoe kunnen we consumenten ertoe bewegen gezondere keuzes te maken zonder dat dit op weerstand stuit?’.

Naar de nieuwsbrief

Afdrukken

blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte!

Bent u enthousiast en wilt u deze nieuwsbrief voortaan per e-mail ontvangen of onder de
aandacht brengen bij een bekende van u?
Schrijf u in via de registratiepagina. 

Aanmelden

Wijzigen / uitschrijven >

Deze nieuwsbrief staat onder auspiciën van een onafhankelijke redactieraad. Deze redactieraad is als volgt samengesteld:

  • Dr.ir. A.B. Cramwinckel
  • Mw. A.C.W. Geerts
  • Mw. E.A. Kaldenberg
  • Prof.dr. L.J.C. van Loon
  • Prof.dr. C. van Loveren
  • Dr.ir. M. Löwik
  • Mw. C. Maljaars
  • Prof.dr. C.R. Markus
  • Prof.dr. E.M.H. Mathus-Vliegen
  • Prof.dr.ir. G.J. Schaafsma

Coördinatie vanuit Kenniscentrum
suiker & voeding:

  • Dr.ir. J.H.H. Verheesen
  • Ir. N. Gieles

 

deel deze pagina