logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Suiker in perspectief

Welkom bij “Suiker in Perspectief”, de (gratis) digitale nieuwsbrief van Kenniscentrum suiker & voeding. Door middel van deze digitale uitgave willen wij u op de hoogte brengen van de actuele stand van zaken betreffende de gezondheidsaspecten van suiker. Hiermee wil Kenniscentrum suiker & voeding een actieve bijdrage leveren aan een gewogen maatschappelijke discussie over suiker in relatie tot voeding en (mond)gezondheid. De nieuwsbrief verschijnt 3-4 keer per jaar en wordt per e-mail verzonden naar de abonnees.

Edities

sip42

Suiker in perspectief 42

juni 2018

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Naar de nieuwsbrief

sip41

Suiker in perspectief 41

maart 2018

Het thema van ‘Suiker in perspectief’ editie 41 is ‘smaak en reuk’. Senioronderzoeker dr. Garmt Dijksterhuis (Wageningen University) vertelt over het fenomeen dat smaak meer is dan prikkeling van onze smaakpapillen. Veranderingen in reuk en smaak komen veel voor bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Reukonderzoeker dr. Sanne Boesveldt (Wageningen University) constateert dat die problemen vaak worden ondergesneeuwd door alle klachten die de patiënt al heeft. Lees over de ontwikkeling van een menukaart voor oncologiepatiënten, maar ook over de vele vooroordelen en misvattingen over obesitas: ooit een te dikke vos gezien?

Naar de nieuwsbrief

sip40-2

Suiker in perspectief 40-2

oktober 2017

De tweede editie nummer 40 van Suiker in Perspectief besteedt veel aandacht aan het Koolhydratencongres dat op 28 september 2017 in Utrecht is gehouden. ‘Dialoog over koolhydraten’: een ochtend- en middagprogramma met 7 sprekers en een paneldiscussie. U leest een kort verslag van alle programmaonderdelen, met de mogelijkheid om steeds door te klikken naar de website van Kenniscentrum suiker & voeding voor de ’longread’. Lees ook de interviews met prof.dr. Rob Markus – bijzonder hoogleraar Neuropsychologie (Maastricht University) - die antwoordt op de vraag of koolhydraten stress kunnen verminderen, en met onderzoeker Dianne van Dam. Thema: huisartsen en geneeskundestudenten die meer willen weten over gezonde voeding  en leefstijl.

Naar de nieuwsbrief

sip40

Suiker in perspectief 40

september 2017

Editie nummer 40 van Suiker in Perspectief besteedt veel aandacht aan de ‘Dialoog over koolhydraten’. Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de diverse media veel aandacht. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Het leidt tot bijvoorbeeld ‘zelfverklaarde koolhydraatmijders’. Je hebt als diëtist recente wetenschappelijke feiten nodig om onderbouwde keuzes te maken. Kenniscentrum suiker & voeding organiseert, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtisten Coöperatie Nederland en Voeding Nu, op 28 september in Utrecht het congres ‘Dialoog over koolhydraten’. Lees in deze nieuwsbrief ook de actualiteitenrubriek ‘Voeding in het nieuws’.

Naar de nieuwsbrief

congres

Congres ‘Dialoog over koolhydraten’

28 september 2017

Wat doe je als voedingsprofessional, adviseer je wel of niet een koolhydraatarm dieet? Twijfel je naar aanleiding van verwarrende berichten? Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de media veel aandacht. Via sociale media, kranten, radio en televisie, internet, via foodbloggers en -vloggers wordt erover geschreven en gepraat. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Koolhydraten hebben het wat dat betreft moeilijk. Dat vraagt om een genuanceerde benadering, om een discussie die op wetenschappelijke feiten is gebaseerd.

Naar het bericht

sip39

Suiker in perspectief 39

april 2017

Voedingsmiddelen die in de winkel een plek krijgen op basis van hun gezamenlijke ingrediënten! Verse tomaten en tomaten in blik, en druiven en wijn die vlak bij elkaar staan! Dat is de ‘supermarkt van de toekomst’. De klant die een product uit het schap pakt en voor de spiegelende schermen houdt, krijgt via sensoren informatie over bijvoorbeeld voedingswaarde, bestrijdingsmiddelen en allergenen. Lees in deze ‘Suiker in perspectief editie 39’ ook de andere verhalen over onderzoek in de supermarkt.

Naar de nieuwsbrief

sip38-2

Suiker in perspectief 38-2

januari 2017

Er is een tweede editie uit van ‘Suiker in perspectief’ nummer 38. Nieuw in dit nummer is het interview met internist prof.dr. Henk Bilo, (Isala Klinieken Zwolle). ‘De diabeteszorg in Nederland is misschien wel de beste van de wereld, maar ik denk dat het nu tijd is om verder te gaan dan alleen een medisch getinte behandeling’, zegt hij. Bilo reageert ook op de campagne die het Diabetes Fonds afgelopen najaar startte. ‘Het advies ‘eet geen suiker’ is natuurlijk onzin! Dit advies van het Diabetes Fonds vraagt nuancering.’ En zegt hij: ‘Ik ben blij dat het Diabetes Fonds een campagne voerde, maar minder blij met de inhoud.’ In dit nummer ook de interviews met directeur Philip den Ouden en communicatiemanager Magreet Schijvens, beiden FNLI, over de nieuwe website Nederland Voedselland (oktober 2016). En een gesprek met de Wageningse onderzoeker dr. Colin Bos over de centrale vraag van zijn promotieonderzoek:‘Hoe kunnen we consumenten ertoe bewegen gezondere keuzes te maken zonder dat dit op weerstand stuit?’.

Naar de nieuwsbrief

sip38 1

Suiker in perspectief 38-1

december 2016

‘Ons voedsel is veiliger dan ooit’, zei staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) bij de lancering van de nieuwe website Nederland Voedselland (oktober 2016), een project van de FNLI. ‘Suiker in perspectief’ interviewde directeur Philip den Ouden en communicatiemanager Magreet Schijvens, beiden van de FNLI. Lees ook het interview met Dr. Colin Bos over zijn promotieonderzoek aan Wageningen University. Zijn centrale vraag: ‘Hoe kunnen we consumenten met overgewicht ertoe bewegen gezondere keuzes te maken zonder dat dit op weerstand stuit?’.

Naar de nieuwsbrief

sip37

Suiker in perspectief 37-2

september 2016

Rio 2016: het werden 19 medailles!

Groningse economen voorspelden in juli 2016 dat Nederland 24 Olympische medailles zou binnenhalen, het werden er 19. Zeilster Marit Bouwmeester was één van de medaillewinnaars, ze behaalde goud (zie pagina 11 van dit nummer). Van 7-18 september worden de Paralympische Spelen gehouden. Lees in deze tweede zomereditie van ‘Suiker in perspectief’ wat paralympisch sporter Kenny van Weeghel (wheelen) (pagina 7) over voeding zegt.

Nieuw in deze editie is ook het interview met drs. Kamiel Maase, prestatiemanager Sport Science & Innovation van NOC*NSF. ‘Het is vooral leuk om te zien dat in de sportomgeving meer interesse is ontstaan voor het aspect innovatie’, vertelt hij.

Lees de interviews met wetenschappers die zich richten op sportonderzoek. Dr. Lex Verdijk (Maastricht University) doet onderzoek naar het effect van nitraatrijke voedingsmiddelen op de prestaties van sporters. En met prof.dr. Luc van Loon (Maastricht University) over ketonen of koolhydraten in de bidon. ‘Suiker in perspectief’ sluit af met de vaste rubrieken Voeding in het nieuws en de Column (deze keer wedstrijdzwemmer en wetenschapper Rieneke Terink, Msc).

Naar de nieuwsbrief

sip37

Suiker in perspectief 37

augustus 2016

Rio 2016: op weg naar 24 medailles?

Haalt Nederland 24 Olympische medailles binnen zoals Groningse economen voorspellen? Daarmee zouden de sporters eindigen op de 12e plaats. Minister Edith Schippers vindt dat de Nederlandse topsport bij de top 10 van beste landen ter wereld zou moeten horen. Ze investeert de komende jaren miljoenen in sport.
Lees in deze editie van ‘Suiker in perspectief’ de interviews met wetenschappers die zich richten op sportonderzoek. Dr. Lex Verdijk (Maastricht University) doet onderzoek naar het effect van nitraatrijke voedingsmiddelen op de prestaties van sporters. Op de vraag of hij al een duidelijk advies heeft, antwoordt hij: ‘Ik vind het nog te vroeg. Het is duidelijk dat extra nitraat een positief effect kan hebben, maar het is ook duidelijk dat het niet voor iedereen geldt.’
En wat doe je in je bidon: ketonen of koolhydraten? Prof.dr. Luc van Loon (Maastricht University): ‘Even kort door de bocht: als ik moet kiezen tussen koolhydraten of ketonen in mijn bidon, dan kies ik voor koolhydraten! Maar wie weet, als er overtuigend bewijs komt dat de ketonesters praktisch wel toe te passen zijn en de prestatie verhogen, dan neem ik mijn woorden terug.’
Niet alleen onderzoekers komen aan het woord, lees ook wat zeilster Marit Bouwmeester (zilver op de Olympische Spelen in Londen in 2012) over Rio zegt. ‘Ik doe er alles aan om de grootst mogelijke kans op goud te hebben.’ En lees de nieuwste onderzoeksberichtjes in de rubriek ‘Voeding in het nieuws’: onder andere over hoogtestage en voedingsadvies, verbetert koffie de prestatie of helpt het als je vegetarisch eet?

Naar de nieuwsbrief

sip36

Suiker in perspectief 36

mei 2016

‘Ik hoop dat er een gedragsverandering is te zien in de zin dat mensen gezonder en duurzamer eten. Ik hoop ook zeker dat we mensen met een lagere opleiding kunnen motiveren’, zegt dr.ir. Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum, naar aanleiding van de vraag wat ze graag over een paar jaar zou willen hebben bereikt. In het interview met haar (zie pagina 8) vertelt ze dat ze ook zou willen dat de kennis van de reguliere wetenschap dan centraal staat in plaats van de mening van een enkele ‘goeroe’. ‘We zeggen heel bewust over de nieuwe Schijf: dit is het beste wat de voedingswetenschap kan bieden.’ De Schijf van Vijf is het thema van deze ‘Suiker in perspectief’. We vroegen een aantal professionals en consumenten naar hun reactie op de Schijf. Onder andere Annemieke van Ginkel (directeur Diëtheek) ‘Ik vind dat er een grote stap vooruit is gemaakt’ en ir. Gerard Kramer (Blonk Consultants) over de berekeningen ‘Blindelings vertrouwen op de uitkomsten van een model is onverstandig’. Lees ook de rubriek ‘Voeding in het nieuws’ met actuele berichtjes.

Naar de nieuwsbrief

sip35 2

Suiker in perspectief 35 deel 2

maart 2016

Prof.dr.ir. Frans Kok is voorzitter van de recent geïnstalleerde Wetenschappelijke Raad van Kenniscentrum suiker & voeding. ‘Ik denk dat het heel belangrijk is dat de kennis over suiker en de rol van suiker in de voeding wordt vergroot. Dat is ons primaire doel,’ vertelt hij in deze ‘suiker in perspectief’. Lees ook de interviews met twee andere hoogleraren: prof.dr. Marcel Verweij (over ethiek) en prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen (over de samenwerking tussen huisarts en diëtist). Nieuw in deze editie zijn de interviews met Willy Gilbert (over de diëtist als medebehandelaar) en prof.dr.ir. Daan Kromhout (over de nieuwste Nederlandse en Amerikaanse richtlijnen goede voeding). Kenniscentrum suiker & voeding publiceerde de afgelopen periode weer een aantal nieuwe position papers en factsheets. Lees op pagina 21 hoe u zich kunt aanmelden voor een gratis abonnement op de informatiemap met alle gedrukte exemplaren.

Naar de nieuwsbrief

sip35 deel 1

Suiker in perspectief 35

februari 2016

‘De suikersector wil niet slechts een deel van het probleem van overgewicht en obesitas zijn, maar ook haar aandeel hebben in de oplossing’. Dat zegt prof.dr.ir. Frans Kok, voorzitter van de recent geïnstalleerde Wetenschappelijke Raad van Kenniscentrum suiker & voeding. Lees ook de interviews met Marcel Verweij, hoogleraar filosofie aan Wageningen University – ethiek is heel actueel en geen ver van mijn bed show vindt hij – en prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen over de samenwerking tussen huisarts en diëtist.

Naar de nieuwsbrief

sip34

Suiker in perspectief 34

november 2015

4 november 2015 was het zover! De nieuwe Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad werden aangeboden aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kern van het advies: eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. In deze nieuwsbrief de reacties van prof.dr.ir. Frans Kok en prof.dr.ir. Ingeborg Brouwer op de nieuwe adviezen. Lees verder de interviews met diëtist Corine Vernooij over Motiverende Gespreksvoering en met drs. Hans Blonk over de nieuwe richtlijnen vanuit een duurzaamheidsperspectief.

Naar de nieuwsbrief

sip33

Suiker in perspectief 33

september 2015

In de boeken, blogs, twitter, televisie- en radioprogramma’s en kranten waaruit een hype voortkomt, worden allerlei onjuiste voedingsadviezen verkondigd. De vraag is hoe er zoveel onzin in de media terecht komt. In deze nieuwsbrief vertelt Goos Eilander hoe diëtisten hier het beste mee om kunnen gaan. Prof.dr. Fred Brouns constateert dat goeroes vrij spel hebben. Lees ook het interview met prof.dr.ir. Hans van Trijp over consumentengedrag en het interview met Steven Jongeneel over sociale media. De gastcolumn is deze keer geschreven door culinair journalist en columnist voor de Volkskrant Sylvia Witteman.

Naar de nieuwsbrief

sip32

Suiker in perspectief 32

juli 2015

Tot voor kort dachten we dat het lichaam van volwassenen geen bruin vet bevat. Dat zegt prof.dr. Patrick Rensen. In deze nieuwsbrief vertelt hij onder andere over activatie van bruin vet als de omgevingstemperatuur omlaag gaat. Lees ook het interview met prof.dr. Ellen Blaak en prof.dr. Willem de Vos over het microbioot. Verder gaat prof.dr. Stef Kremers in op de WHO-waarschuwing dat een obesitasepidemie dreigt. Lees ook de uitkomsten van onderzoeksbureau GfK over voedselhypes en -trends. Als laatste de gastcolumn ‘Foodwars’ geschreven door hoogleraar Sociologie prof.dr. Peter Achterberg. 

Naar de nieuwsbrief

sip31 2

Suiker in perspectief 31 - deel 2

maart 2015

Het is duidelijk dat 2015 voor ‘VoedingsNederland’ het jaar van veranderingen wordt. In het najaar verschijnen de nieuwe Richtlijnen goede voeding, recent zijn de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 en WHO-richtlijnen over ‘vrije suikers’ gepubliceerd.

 Nieuw in deze tweede maarteditie van de Nieuwsbrief: interviews met hoogleraar Klasien Horstman en met drie diëtisten die betrokken waren bij de NDF-richtlijn. Lees ook de actuele nieuwsflitsen die de redactie de afgelopen vier weken verzamelde.

Naar de nieuwsbrief

sip31 1

Suiker in perspectief 31

februari 2015

2015 lijkt voor ‘VoedingsNederland’ het jaar van veranderingen te worden. Nieuwe Richtlijnen goede voeding, de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 en WHO-richtlijnen over ‘vrije suikers’. Lees ook de interviews met prof.dr Hedwig te Molder over het gebruik van richtlijnen in de dagelijkse praktijk en met de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg over de aanpak van het probleem overgewicht van kinderen.

Naar de nieuwsbrief

sip30

Suiker in perspectief 30

november 2014

In deze nieuwsbrief vertelt prof.dr. Rob Markus over belangrijke ontwikkelingen die hij in gang wil zetten. Lees ook de interviews met de andere hoogleraren: prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen over het FODMaP-beperkt dieet ‒ publiekstijdschriften en foodblogs presenteren het als hét wonderdieet bij darmproblemen ‒ en prof.dr. Cor van Loveren over een recent onderzoek naar suikerbewustzijn. Er zijn nu nieuwe gegevens beschikbaar over de consumptie van toegevoegde suikers in Nederland.

Naar de nieuwsbrief

sip29

Suiker in perspectief 29

juni 2014

In deze zomereditie van 'Suiker in perspectief' is het thema 'kinderen en voeding'.

Naar de nieuwsbrief

sip28 2

Suiker in perspectief 28 | februari 2014 - deel 2

Nederland beheerste het Olympisch schaatspodium in Sochi. Deskundigen zeggen dat het voor een groot deel te danken is aan de toegenomen professionalisering. De inhoud van deze nieuwsbrief illustreert dat ook het ambitieuze topsportprogramma van NOC*NSF ruime aandacht besteedt aan de professionalisering van de voeding.

Naar de nieuwsbrief

sip28 1

Suiker in perspectief 28 | februari 2014

In deze ‘Suiker in perspectief’ van 2014 aandacht voor het thema (top)sport en voeding. In het Russische Sochi worden van 7 tot en met 23 februari 2014 de 22ste Olympische Winterspelen gehouden. Goede voeding draagt bij aan het leveren van de topprestaties.

Naar de nieuwsbrief

sip27 2

Suiker in perspectief 27 | januari 2014

In dit nummer aandacht voor het thema Voedselconsumptiepeiling.
NIEUW: Feiten en fabels over suiker en zoetstoffen, Impulsen en onbewust eetgedrag, Column uit Mexico en actuele nieuwsflitsen.

Naar de nieuwsbrief

sip27 1

Suiker in perspectief 27 | december 2013

In deze laatste Suiker in perspectief van 2013 aandacht voor het thema Voedselconsumptiepeiling. In opdracht van Kenniscentrum suiker & voeding ontwikkelde Wageningen University een nieuwe tabel over suikers en koppelde die aan de data uit de VCP 2007-2010.

Naar de nieuwsbrief

sip26

Suiker in perspectief 26 | juni 2013

In deze extra editie van 'Suiker in perspectief’ een kennismaking met de veelzijdigheid van het Kenniscentrum suiker & voeding. Over onder andere de betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek, de gesponsorde universitaire leerstoel en expertmeetings.

Naar de nieuwsbrief

sip 140 25

Suiker in perspectief 25 | mei 2013

In deze uitgave onder andere de reactie van Paul Rosenmöller op de recente TNO-cijfers over het eet- en beweeggedrag van kinderen, een interview met huisarts Jeroen Smeets over aan voeding gerelateerde gezondheidsproblemen en de nieuwe rubriek ‘In de media’ waarin wetenschappers commentaar geven op een onlangs verschenen mediabericht naar aanleiding van voedingsonderzoek.’

Naar de nieuwsbrief

sip24

Suiker in perspectief 24 | oktober 2012

In deze editie gaan we nader in op de onderzoeksresultaten van de recent gepubliceerde DRINK-studie. Daarnaast komen uiteenlopende onderwerpen aan bod zoals het effect van een zoete smaakbeleving op verzadiging en de successen en de uitdagingen op het gebied van preventieve mondzorg.’

Naar de nieuwsbrief

sip23

Brandstof voor (top)sporters | juli 2012

De basis voor elke (top)sporter is een goede voeding. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor intensieve inspanningen. Uit onderzoek blijkt dat de inname van koolhydraten tijdens en onmiddellijk na de inspanning het verschil kunnen maken tussen winnen en verliezen.’

Naar de nieuwsbrief

sip22

Wat is de optimale verhouding tussen de macronutriënten? | februari 2012

Half oktober 2011 vond in Utrecht een door Suikerstichting Nederland, kenniscentrum suiker en voeding, georganiseerde deskundigenbijeenkomst plaats, met als centrale vraag: ‘Wat is de optimale verhouding tussen de macronutriënten in het kader van de preventie van aan voeding gerelateerde chronische ziekten?’

Naar de nieuwsbrief

sip-flits-2012-02

Opvatting van Lustig over suiker stoelt niet op wetenschappelijk bewijs | februari 2012

Een gevarieerde voeding, met volop groente, fruit en volkoren producten, gecombineerd met een actieve leefstijl vormen de basis voor de preventie van chronische ziekten. Daarbij is het van belang dat de energie inname via voedsel en energie gebruik via lichamelijke activiteit met elkaar in balans zijn, zodat overgewicht wordt voorkomen. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een voeding die tenminste voor 40 energie procenten uit verteerbare koolhydraten bestaat.

Naar de nieuwsbrief

Evidence based diëtetiek | november 2011

Evidence based handelen vormt de kern van de hedendaagse diëtetiek. Die evidence kan afkomstig zijn van degelijk wetenschappelijk onderzoek volgens de criteria die daarvoor gelden, te weten science based evidence, én van ervaring die in de loop der tijd met een bepaalde behandeling is opgedaan, namelijk practice based evidence. Welk type evidence is in de diëtetiek het belangrijkst?

Naar de nieuwsbrief

Voeding, conceptie en zwangerschap | juli 2011

De laatste tijd staat periconceptie, de tijd rondom de conceptie, volop in de belangstelling. Want reeds in de maanden vóór het begin van de zwangerschap (meer specifiek: de preconceptie) zou door voeding de basis voor een (on)gezond leven gelegd kunnen worden. Wat zouden paren met een kinderwens over gezonde voeding moeten weten om hun kind zo’n gezond mogelijke start te geven?

Naar de nieuwsbrief

Diabetes & voeding | februari 2011

De verhouding tussen diabetes en voeding heeft altijd wat onzekere trekjes gekend. ‘Doen we het goed?’, maar ook ‘Wat kan beter?’. Met de nieuwe “Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) Voedingsrichtlijn voor diabetes type 1 en 2” ligt er nu een evidence based rapport voor zorgprofessionals dat duidelijkheid verschaft over voedingskwesties in relatie tot diabetes.

Naar de nieuwsbrief

Over smaak valt niet te twisten | november 2010

Onder sensoriek verstaan we het opdoen van prikkels door middel van onze zintuigen. Naast smaak spelen ook onze ogen, oren, neus en tastzin een belangrijke rol wanneer wij voeding tot ons nemen. In deze nieuwsbrief gaan we in op de actuele stand van zaken in de wetenschap die sensoriek heet. Met breed gekozen onderwerpen als verzadiging, smaakvoorkeur, eetgedrag en mondgevoel.

Naar de nieuwsbrief

Een gezonde (op)voeding | juli 2010

Opvoeden: af te meten aan de hoeveelheid (vak)tijdschriften, boeken en studies over dit onderwerp, lijken we allemaal te weten hoe het moet. Toch blijkt een gezonde (op)voeding in de dagelijkse praktijk nog veel vragen op te roepen. Waarbij bovendien geldt dat wat voor het ene kind werkt, niet automatisch ook hoeft te werken voor het andere kind. Een gezonde (op)voeding anno 2010; een kwestie van maatwerk?

Naar de nieuwsbrief

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten | april 2010

Hart- en vaatziekten behoren tot de top van gezondheidsrisico’s. Inmiddels zijn er ruim een miljoen patiënten in ons land, en dat cijfer is groeiende. Vandaar dat preventie een steeds belangrijker rol gaat spelen. Een gezonde leefstijl kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Gezonde voeding en beweging zijn hierbij van cruciaal belang.

Naar de nieuwsbrief

40 jaar Suikerstichting Nederland | december 2009

Suikerstichting Nederland vierde vorige maand haar 40-jarig bestaan. Een mooi moment om terug te kijken. Door inventief en creatief om te gaan met onze middelen hebben we veel activiteiten kunnen ontplooien. In deze speciale uitgave van Suiker in Perspectief vindt u o.a. de bijdragen van diverse gerenommeerde voedingswetenschappers aan onze recente jubileumbijeenkomst “Sweet Memories”.

Naar de nieuwsbrief

Diabetes, de nieuwe epidemie? | oktober 2009

Door toenemend overgewicht, voortschrijdende vergrijzing en gebrek aan lichaamsbeweging begint de omvang van diabetes mellitus type 2 schrikbarend toe te nemen. In Nederland hebben meer dan 600.000 mensen diabetes. Elk jaar komen er ruim 70.000 bij. Deels is die toename te verklaren door vroege opsporing en screening, maar toch… Vormt diabetes de nieuwe epidemie?

Naar de nieuwsbrief

Gezond ouder worden is topsport! | juni 2009

Zomaar een greep uit een weekje mediaspotten: de Kazachstaanse Sakhan Dosova (130) overlijdt aan een slippartij in haar badkamer, de Britse Ivy Bean (104) blijkt ’s werelds oudste twitteraar, de Italiaanse Maria Donati (101) stelt zich kandidaat voor de a.s. gemeenteraadsverkiezingen, de Amerikaanse Edna Parker (114) is officieel de oudst levende persoon op aarde en de Belgische Henri Kinable (80) poseert met zijn dochtertje van anderhalf… Wat is het geheim van hun hoge leeftijd?

Naar de nieuwsbrief

Een nieuwe kijk op overgewicht | maart 2009

De oplossing van het overgewichtprobleem kent verschillende invalshoeken. Smaak is de belangrijkste determinant voor voedselkeuze. Door kinderen op jonge leeftijd onbekende smaken aan te bieden, verhoogt men de kans op een gevarieerd voedingspatroon. Ook de juiste balans tussen sensorische en metabole processen speelt hierbij een belangrijke rol. Suikerstichting Nederland vroeg drie vooraanstaande smaakdeskundigen om, hun visie op de relatie smaak, verzadiging en overgewicht te geven.

Naar de nieuwsbrief

Voeding en bioritme | december 2008

De wisseling van de seizoenen heeft op iedereen een andere uitwerking. Logisch, je bioritme is een persoonlijk ritme afgestemd op de ritmes in de natuur om ons heen. In de herfst hebben sommige mensen dientengevolge wat meer moeite met opstaan, anderen met het afnemend aantal uren daglicht. Maar hoe zit dat met voeding? Wat is de relatie tussen bioritme en voeding? Is daar al veel over bekend? In deze nieuwsbrief wordt ingezoomd op de laatste stand van zaken omtrent voeding en bioritme.

Naar de nieuwsbrief

Klik hier voor eerdere edities

Afdrukken

blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte!

Bent u enthousiast en wilt u deze nieuwsbrief voortaan per e-mail ontvangen of onder de
aandacht brengen bij een bekende van u?
Schrijf u in via de registratiepagina. 

Aanmelden

Wijzigen / uitschrijven >

Deze nieuwsbrief staat onder auspiciën van een onafhankelijke redactieraad. Deze redactieraad is als volgt samengesteld:

 • Dr.ir. A.B. Cramwinckel
 • Mw. A.C.W. Geerts
 • Mw. E.A. Kaldenberg
 • Prof.dr. L.J.C. van Loon
 • Prof.dr. C. van Loveren
 • Dr.ir. M. Löwik
 • Mw. C. Maljaars
 • Prof.dr. C.R. Markus
 • Prof.dr. E.M.H. Mathus-Vliegen
 • Prof.dr.ir. G.J. Schaafsma

Coördinatie vanuit Kenniscentrum
suiker & voeding:

 • Dr.ir. J.H.H. Verheesen
 • Ir. N. Gieles

 

deel deze pagina