Suiker in perspectief
Suiker in perspectief is het (gratis) online magazine van Kenniscentrum suiker & voeding. Door middel van deze digitale uitgave brengen wij u op de hoogte van de actuele stand van zaken betreffende de gezondheidsaspecten van suiker. Hiermee wil Kenniscentrum suiker & voeding een actieve bijdrage leveren aan een gewogen maatschappelijke discussie over suiker in relatie tot voeding en (mond)gezondheid.
Het online magazine verschijnt 3-4 keer per jaar en wordt per e-mail verzonden naar abonnees.
Edities
Suiker in perspectief 55
maart 2022
Nummer 55 van ‘Suiker in perspectief’ zoomt in op onderwerpen over voeding, gezondheid en duurzaamheid. Dr. Yannick Vermeiren is geïnterviewd over de rol van voeding en leefstijl bij de preventie en het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Ook komt dr. ir. Catriona Lakemond aan het woord over haar onderzoek naar insecten als voeding voor mensen. Kan zij je overhalen om eens een insect te proeven? In andere artikelen lees je of er ruimte is voor toegevoegde suikers in een gezond én duurzaam voedingspatroon en is het eten binnen een tijdslot aan te raden bij mensen met diabetes type 2? Deze onderwerpen en meer lees je in de nieuwste editie van ‘Suiker in perspectief’.
Suiker in perspectief 54
december 2021
In nummer 54 van ‘Suiker in perspectief’ zijn verschillende interessante artikelen te lezen over suiker en voeding. Zo is dr.ir. Victoire de Wild geïnterviewd over hoe je het beste je kinderen meer groente kunt laten eten. Een ander artikel gaat over leefstijlverandering na de diagnose van kanker: veranderen mensen hun leefstijl? Daarnaast lees je over onderzoek van dr.ir. Trudy Voortman over het verband tussen de inname van macronutriënten en het ontstaan van coronaire hartziekten en een ander artikel zoomt in op de relatie tussen suiker, smaak en geuren. Deze onderwerpen en meer lees je in de nieuwste editie van ‘Suiker in perspectief’.
Suiker in perspectief 53
september 2021
Voor nummer 53 van ‘Suiker in perspectief’ is
prof.dr. Marthe Walvoort van Rijksuniversiteit Groningen geïnterviewd over de bijzondere suiker fucose. Ze vertelt over de werking en de functie van deze suiker.
Ook komt dr. Marlou Lasschuit van Wageningen Universiteit aan het woord over hoe kunstmatige intelligentie het in de toekomst mogelijk kan maken om een persoonlijk dieetadvies te geven. Daarnaast lees je hoe gezond Nederlandse peuters eten, hoe olympische sporters zich hebben voorbereid op de hitte in Tokio en op welke termijn je verantwoord zwanger kunt worden nadat je een maagverkleining hebt ondergaan. Dit en meer lees je in deze editie van ‘Suiker in perspectief’.
Suiker in perspectief 52
mei 2021
In nummer 52 van ‘Suiker in perspectief’ zijn verschillende interessante artikelen te lezen over suiker en voeding. Zo is dr. Elbrich Postma geïnterviewd naar aanleiding van haar onderzoek over de effecten van reuk- en smaakverandering op het eetgedrag. Dr. Javier Gonzalez van de University of Bath uit het Verenigd Koninkrijk geeft in zijn interview een update over zijn onderzoek hoe koolhydraten de fysieke activiteit kunnen stimuleren. Andere artikelen gaan over de milieudruk van verschillende voedingsmiddelen en over de huidige allergeenetikettering. Is de allergie-informatie op een etiket altijd duidelijk voor mensen met een allergie? Dit en meer lees je in deze editie van ‘Suiker in perspectief’.
Suiker in perspectief 51
februari 2021
Voor nummer 51 van ‘Suiker in perspectief’ is dr.ir. Iris Groenenberg van het Voedingscentrum geïnterviewd. Hoe gezond eten we in Nederland en wat kunnen we er zoal aan doen om ons eetgedrag te verbeteren? Een ander artikel gaat over orthorexia nervosa; wanneer wordt gezond eten ongezond? Daarnaast lees je over de nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen, de meest betrouwbare manier om de eiwitbehoefte bij mensen te bepalen en welke brandstof beter is voor de beste sportprestaties. Dit en meer lees je in deze editie van ‘Suiker in perspectief’.
Suiker in perspectief 50
november 2020
Nummer 50 van ‘Suiker in perspectief’ zoomt in op het thema Diabetes. In deze editie worden de nieuwe voedingsrichtlijnen Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie besproken.Wat zijn de nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Diabetes Federatie? Prof.dr.ir. Ellen Blaak legt uit hoe het komt dat de insulineresistentie niet alleen varieert van persoon tot persoon, maar ook van orgaan tot orgaan. En hangt een gezonder voedingspatroon samen met een hogere opleiding? Dr.ir. Marga Ocké deed hier onderzoek naar. Deze onderwerpen en meer lees je in de nieuwste editie.
Suiker in perspectief 49
september 2020
Voor nummer 49 van ‘Suiker in perspectief’ zijn twee diëtisten geïnterviewd die werken bij het ministerie van Defensie. In welke opzichten verschilt hun praktijk met die van de burgerdiëtist? Een ander artikel gaat over het effect van kookprogramma’s op tv; hebben ze invloed op ons eetgedrag? Daarnaast lees je over hoe gezond vruchtensap nu daadwerkelijk is, waarom het zo lastig is om suiker te vervangen in producten en komt de eerste hoogleraar Diëtetiek aan het woord. Dit en meer lees je in deze editie van ‘Suiker in perspectief’.
Suiker in perspectief 48
mei 2020
Nummer 48 van ‘Suiker in perspectief’ staat weer vol met interessante onderwerpen over suiker, voeding en gezondheid. In deze editie lees je bijvoorbeeld over mogelijkheden om consumenten duurzamer te laten eten, omgaan met smaakverlies bij chemotherapie en de relatie tussen een voedingspatroon en het ontwikkelen van een depressie komen aan de orde. Dit en meer lees je in deze editie van 'Suiker in perspectief'.
Suiker in perspectief 47
februari 2020
Nummer 47 van ‘Suiker in perspectief’ staat weer vol met interessante onderwerpen over suiker, voeding en gezondheid. In deze editie lees je bijvoorbeeld hoe koolhydraten (en suikers) kunnen helpen bij duursporten. Ook vroegen we dr. Sanne Boesveldt over het effect van geur op ons eetgedrag en hoe geur gebruikt kan worden om eetgedrag de gezonde kant op te sturen. Drs. Siham Bourchareb legt uit over hoe je diabetespatiënten het beste kan begeleiden tijdens de ramadan. En hoe is de GLI het afgelopen jaar verlopen, sinds het vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Dit en meer lees je in deze editie van 'Suiker in perspectief'.
Suiker in perspectief jubileum editie
november 2019
In de nieuwe editie van ‘suiker in perspectief’ staat het 50-jarig jubileum van Kenniscentrum suiker & voeding centraal. In deze jubileum editie lees je over ons symposium 'iedereen weet het beter'. Ter gelegenheid van ons 50-jarig bestaan bieden we de Nederlandse vertaling van het boek 'Ever seen a fat fox?' aan, als gratis download. Ook kun je in de column van Dr. Theo Ockhuizen lezen hoe de samenwerking met de suikerbranche voor hem is geweest in de afgelopen jaren. En bestaat het kenniscentrum eigenlijk nog wel over 50 jaar? Lees het hier in de jubileum editie van suiker in perspectief.
Suiker in perspectief 46
oktober 2019
Nummer 46 van ‘Suiker in perspectief’ zoomt in op verpakkingen. Verpakkingen spelen een grote rol bij je voedselkeuze. Zo lees je in deze editie over voedselkeuzelogos, nudging, en claims op verpakking en wat voor invloed heeft de verpakkingskleur nu precies? Ook lees je over het werk van twee verschillende diëtisten. De één is diëtist van een wielerploeg en ging met hen mee tijdens de Tour de France. De andere diëtist begeleidt vooral cliënten van Turkse afkomst, hoe is dit anders dan cliënten van Nederlandse afkomst? En Intermittent Fasting, is dat nu de beste manier om af te vallen? Dit en meer lees je in deze editie van 'suiker in perspectief'.
Suiker in perspectief 45
juni 2019
Nummer 45 van ‘suiker in perspectief’ zoomt in op het overschatten van het effect van suikerreductie door Nederlanders. Er komen steeds meer levensmiddelen op de markt met minder suiker. Leidt minder suiker ook tot een evenredige caloriereductie? Samen met prof.dr.ir. Kees de Graaf blikken we terug op 50 jaar kennis over humane voeding. Hoe hebben de richtlijnen goede voeding zich ontwikkeld over de jaren heen? Ook lees je of een maagverkleining een kant-en-klare oplossing voor overgewicht is. En hoe zorg je voor gewichtsbehoud na flink gewichtsverlies? Dit en meer lees je in deze editie van 'suiker in perspectief'.
Suiker in perspectief 44
maart 2019
Nummer 44 van ‘suiker in perspectief’ zoomt in op voedingsapps. We blikken in een toekomst waarin digitaal voedingsadvies wordt afgestemd op persoonlijke eigenschappen, lichaamsfuncties en leefstijl. Via een app een persoonlijke suggestie voor een snack vragen tijdens het winkelen, effecten daarvan op je bloeddruk zelf monitoren… Is dat de toekomst?Diëtisten vertellen hoe zij apps benutten in hun praktijk. En we bespreken veelgebruikte voedingsapps.Daarnaast een interview met Ir. Andries Olie, CSR Manager Suiker Unie, over het EAT-Lancet-rapport met pittige doelstellingen voor een wereldwijd gezond en duurzaam voedingspatroon. En het laatste nieuws over het voedselkeuzelogo.
Suiker in perspectief 43 deel 2
december 2018
Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.
Suiker in perspectief 43
november 2018
Editie nummer 43 van 'suiker in perspectief' geeft een vooruitblik op de verwachte resultaten van de vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012 - 2016), die op 20 november worden gepubliceerd. Zijn de Nederlanders anders gaan eten? Is de invloed van gewijzigde samenstelling van producten merkbaar? Benieuwd naar de uitkomsten? Lees de volgende editie van deze 'suiker in perspectief' die eind november verschijnt! Verder is er aandacht voor de nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen van de Gezondheidsraad. Hoe vertaal je die naar de praktijk? Het Voedingscentrum ziet geen aanleiding om de Schijf van Vijf te herzien.
Suiker in perspectief 42
juni 2018
Kinderen is het thema van ‘suiker in perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’
Suiker in perspectief 41
maart 2018
Het thema van ‘suiker in perspectief’ editie 41 is ‘smaak en reuk’. Senioronderzoeker dr. Garmt Dijksterhuis (Wageningen University) vertelt over het fenomeen dat smaak meer is dan prikkeling van onze smaakpapillen. Veranderingen in reuk en smaak komen veel voor bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. Reukonderzoeker dr. Sanne Boesveldt (Wageningen University) constateert dat die problemen vaak worden ondergesneeuwd door alle klachten die de patiënt al heeft. Lees over de ontwikkeling van een menukaart voor oncologiepatiënten, maar ook over de vele vooroordelen en misvattingen over obesitas: ooit een te dikke vos gezien?
Suiker in perspectief 40-2
oktober 2017
De tweede editie nummer 40 van 'suiker in perspectief' besteedt veel aandacht aan het Koolhydratencongres dat op 28 september 2017 in Utrecht is gehouden. ‘Dialoog over koolhydraten’: een ochtend- en middagprogramma met 7 sprekers en een paneldiscussie. U leest een kort verslag van alle programmaonderdelen, met de mogelijkheid om steeds door te klikken naar de website van Kenniscentrum suiker & voeding voor de ’longread’. Lees ook de interviews met prof.dr. Rob Markus – bijzonder hoogleraar Neuropsychologie (Maastricht University) - die antwoordt op de vraag of koolhydraten stress kunnen verminderen, en met onderzoeker Dianne van Dam. Thema: huisartsen en geneeskundestudenten die meer willen weten over gezonde voeding en leefstijl.
Suiker in perspectief 40
september 2017
Editie nummer 40 van 'suiker in perspectief' besteedt veel aandacht aan de ‘Dialoog over koolhydraten’. Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de diverse media veel aandacht. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Het leidt tot bijvoorbeeld ‘zelfverklaarde koolhydraatmijders’. Je hebt als diëtist recente wetenschappelijke feiten nodig om onderbouwde keuzes te maken. Kenniscentrum suiker & voeding organiseert, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtisten Coöperatie Nederland en Voeding Nu, op 28 september in Utrecht het congres ‘Dialoog over koolhydraten’. Lees in het online magazine ook de actualiteitenrubriek ‘Voeding in het nieuws’.
Congres ‘Dialoog over koolhydraten’
28 september 2017
Wat doe je als voedingsprofessional, adviseer je wel of niet een koolhydraatarm dieet? Twijfel je naar aanleiding van verwarrende berichten? Resultaten van voedingsonderzoek krijgen in de media veel aandacht. Via sociale media, kranten, radio en televisie, internet, via foodbloggers en -vloggers wordt erover geschreven en gepraat. Maar de kwaliteit van die berichten laat vaak te wensen over. Koolhydraten hebben het wat dat betreft moeilijk. Dat vraagt om een genuanceerde benadering, om een discussie die op wetenschappelijke feiten is gebaseerd.
Suiker in perspectief 39
april 2017
Voedingsmiddelen die in de winkel een plek krijgen op basis van hun gezamenlijke ingrediënten! Verse tomaten en tomaten in blik, en druiven en wijn die vlak bij elkaar staan! Dat is de ‘supermarkt van de toekomst’. De klant die een product uit het schap pakt en voor de spiegelende schermen houdt, krijgt via sensoren informatie over bijvoorbeeld voedingswaarde, bestrijdingsmiddelen en allergenen. Lees in deze ‘suiker in perspectief editie 39’ ook de andere verhalen over onderzoek in de supermarkt.
Suiker in perspectief 38-2
januari 2017
Er is een tweede editie uit van ‘suiker in perspectief’ nummer 38. Nieuw in dit nummer is het interview met internist prof.dr. Henk Bilo, (Isala Klinieken Zwolle). ‘De diabeteszorg in Nederland is misschien wel de beste van de wereld, maar ik denk dat het nu tijd is om verder te gaan dan alleen een medisch getinte behandeling’, zegt hij. Bilo reageert ook op de campagne die het Diabetes Fonds afgelopen najaar startte. ‘Het advies ‘eet geen suiker’ is natuurlijk onzin! Dit advies van het Diabetes Fonds vraagt nuancering.’ En zegt hij: ‘Ik ben blij dat het Diabetes Fonds een campagne voerde, maar minder blij met de inhoud.’ In dit nummer ook de interviews met directeur Philip den Ouden en communicatiemanager Magreet Schijvens, beiden FNLI, over de nieuwe website Nederland Voedselland (oktober 2016). En een gesprek met de Wageningse onderzoeker dr. Colin Bos over de centrale vraag van zijn promotieonderzoek:‘Hoe kunnen we consumenten ertoe bewegen gezondere keuzes te maken zonder dat dit op weerstand stuit?’.
Blijf op de hoogte!
Bent u enthousiast en wilt u dit online magazine voortaan per e-mail ontvangen of onder de
aandacht brengen bij een bekende van u?
Schrijf u gratis in via de registratiepagina.
Dit online magazine staat onder auspiciën van een onafhankelijke redactieraad. Deze redactieraad is als volgt samengesteld:
- Mw. E.A. Kaldenberg
- Prof.dr. L.J.C. van Loon
- Prof.dr. C. van Loveren
- Prof.dr. E.M.H. Mathus-Vliegen
- Prof.dr.ir. G.J. Schaafsma
- Dr. G. Jager
- Dr.ir. M. Löwik
- Mw. C. Maljaars
Coördinatie vanuit Kenniscentrum
suiker & voeding:
- Dr.ir. J.H.H. Verheesen
- ir. R.B. van Asten