logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor aandoeningen die betrekkingen hebben op het hart en de bloedvaten. Coronaire hartziekten zijn de meest voorkomende, gevolgd door beroertes. Samen vormen ze meer dan de helft van alle hart- en vaatziekten in Nederland. Naast deze twee soorten hart- en vaatziekten bestaan ook hartfalen, artherosclerose en aangeboren hartafwijkingen.

Meer informatie:
National Kompas Volksgezondheid, 2014.

  • Welke leefstijlfactoren vormen een risico voor het ontstaan van hart- en vaatziekten?

De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn:

Leefstijlfactoren, zoals:

  • voeding
  • roken
  • bewegen
  • alcoholconsumptie

En persoonsgeboden risicofactoren, zoals:

  • te hoog LDL-cholesterol in het bloed
  • hoge bloeddruk - overgewicht
  • diabetes mellitus

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina