logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor aandoeningen die betrekkingen hebben op het hart en de bloedvaten. Coronaire hartziekten zijn de meest voorkomende, gevolgd door beroertes. Samen vormen ze meer dan de helft van alle hart- en vaatziekten in Nederland. Naast deze twee soorten hart- en vaatziekten bestaan ook hartfalen, artherosclerose en aangeboren hartafwijkingen.

Meer informatie:
National Kompas Volksgezondheid, 2014.

  • Welke leefstijlfactoren vormen een risico voor het ontstaan van hart- en vaatziekten?

De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn:

Leefstijlfactoren, zoals:

  • voeding
  • roken
  • bewegen
  • alcoholconsumptie

En persoonsgeboden risicofactoren, zoals:

  • te hoog LDL-cholesterol in het bloed
  • hoge bloeddruk - overgewicht
  • diabetes mellitus

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina