Suiker in perspectief editie 28 | Februari 2014 - page 15

Chefkok Erik te Velthuis houdt van creatieve oplossingen
|15
Suiker in perspectief, februari 2014
Koolhydraten en eiwitten
(Top)sporters worden gecoacht om een goede
basisvoeding te gebruiken met veel aandacht voor
de inname van koolhydraten en eiwitten. Voldoende
koolhydraten voor, tijdens en na het sporten.
‘Een topsporter zonder koolhydraten, dat gaat niet
goed komen,’ benadrukt Te Velthuis. ‘Maar hoeveel
koolhydraten heeft iemand nodig om te herstellen?
Er zijn grote individuele verschillen. Wat heb je
daarvoor nodig? Sommige sporters denken ‘ik eet
als ik trek heb’, maar misschien doe je er beter
aan ook te eten wanneer je geen trek hebt.
En belangrijk…, om welk moment van de dag gaat
het? Het sportbrood blijkt zowel geschikt te zijn
voor het ontbijt als voor tussendoor.’ Hij noemt
ook het belang van voldoende eiwitten. Direct na
intensieve training is het gewenst om in het eerste
uur 20 g eiwit in te nemen. ‘Daarom moet er één
keer in de drie uur – vaker heeft geen zin – een
maaltijdmoment zijn voor het spierherstel.
Die momenten moet je dus over de dag verdelen.
Als je reguliere zuiveltoetjes wilt gebruiken, heb je er
soms wel zeven nodig. Dat betekent in veel gevallen
bijvoorbeeld meer vet en meer suikers dan de
sporter zou willen.’ Daarom heeft Te Velthuis een
‘sportkwark’ ontwikkeld. ‘Wij produceren elke dag
in ieder geval een charge van 5 kg magere kwark,
1½ kg vers fruit en 500 g honing, portioneren die en
kunnen de sporters zo een verstrekking met 20 g
eiwit aanbieden. Er zijn dagen dat we wel 30-40 kg
kwark verwerken.’
Sushi’s voor de bobsleeërs
Te Velthuis houdt van creatieve oplossingen.
‘Jonge topsporters vinden het advies ‘eet circa
200 g groente per dag’ vaak een probleem. Dan ga
je zoeken naar aantrekkelijke oplossingen.‘
Het Topsportrestaurant heeft op de menukaart een
bolognesesaus staan die alleen uit groenten bestaat:
veel tomaten, ui, knolselderij, prei en wortel.
‘Dat is pure groente op het bord.’ Om te zorgen dat
de bobsleeërs meer koolhydraten binnen krijgen,
maakt hij sushi’s met bulghur, vijgen en verse
kruiden. ‘Gerold door zaadjes is het een leuke
snack’. Te Velthuis concludeert dat het team van
het Topsportrestaurant veel zelf verzorgt.
‘Wij gebruiken weinig industriële producten.
We merken dat het bedrijfsleven steeds meer
interesse heeft voor wat wij doen in de keuken.’
Hij denkt dat sommige producten zouden kunnen
worden gekoppeld aan de gezondheidszorg.
‘Misschien dat de porties – bijvoorbeeld in de
ouderenzorg – dan te groot zijn, maar er liggen
ongetwijfeld mogelijkheden.’
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,...26
Powered by FlippingBook