Suiker in perspectief editie 28 | Februari 2014 - page 24

24|
Voedingsbegeleiding is de afgelopen jaren sterk toegenomen
Suiker in perspectief, februari 2014
NIEUWSFLITSEN
Kleine borden en hoge, smalle glazen houden de
porties klein. Dat klinkt logisch, want op een klein
bord past ook minder. Maar zo simpel ligt dat niet,
zo blijkt uit onderzoek van Koert van Ittersum,
hoogleraar Marketing en Consumentenwelzijn aan
de Rijksuniversiteit Groningen. Uit zijn onderzoek
blijkt dat mensen met een twee keer zo grote kom
een derde meer ijs opscheppen. Krijgen ze daarbij
ook nog een grotere opscheplepel, dan neemt het
zelfs met zestig procent toe. ‘Het opvallende is dat
de ‘veelscheppers’ zich niet eens van bewust zijn
van hun grotere ijsberg’, aldus Van Ittersum.
Dat komt doordat de grootte van een voorwerp
wordt afgemeten aan de omvang van omringende
objecten, bekend als de Delboeuf-illusie. Het
verband tussen serviesgrootte en eetgedrag laat
volgens Van Ittersum zien dat onderbewustzijn een
belangrijke rol speelt in consumptiegedrag.
Maar ook kleur en contrast bepalen hoeveel
mensen zichzelf opscheppen. Zo wordt er meer
pasta met een witte saus op een wit bord geschept,
dan pasta met een rode saus. Dit komt doordat er
weinig contrast is tussen het witte bord en de witte
pastasaus.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen, december 2013
Eetgedrag en
serviesgrootte
Slim eten met de
Consumentenbond
De Consumentenbond publiceerde vorige maand de
‘Minigids DIEET’ met informatie over diverse fabels
en feiten. ‘In deze minigids informeren we u over de
enige methode die wél werkt en die altijd blijft
werken: slim eten. Want wie begrijpt wat de gevaar-
lijkste verleidingen zijn en hoe de kilo’s ontstaan,
kan er gemakkelijker iets tegen doen en toch lekker
blijven eten.’
Met de campagne 'Slim eten' wil de Consumenten-
bond consumenten informeren over zin en onzin van
afvallen. In de Minigids staan tips om gezond af te
vallen, informatie over lightproducten en vragen en
antwoorden over suiker. Via de webwinkel van de
Consumentenbond zijn twee boeken te bestellen
(Keuzedieet 1 en Keuzedieet 2) over gezond eten, tips
voor verstandige keuzes en recepten. De bond heeft
ook een kritische inventarisatie gemaakt van diverse
afslankdiëten. Van meer dan zestig diëten zijn
voedingskundige samenstelling, uitvoerbaarheid in
de dagelijkse praktijk, looptijd en theorie(en) achter
IN DE MEDIA
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26
Powered by FlippingBook