Suiker in perspectief editie 28 | Februari 2014 - page 14

14|
Chefkok Erik te Velthuis houdt van creatieve oplossingen
Suiker in perspectief, februari 2014
INNOSPORTNL PAPENDAL
Het InnoSportNL Papendal
(sinds juni 2012) richt zich op de
thema’s voeding, fysiologie en
prestatiemonitoring. De daarbij
horende nieuwe topsporthal
(Arnhemhal waarin ook het
Topsportrestaurant) werd eind
2012 geopend. Een InnoSportNL
biedt de randvoorwaarden om
wetenschappelijke kennis toe
te passen in de sportpraktijk.
Voedselconsumptie en
bijvoorbeeld de kwaliteit van slaap
zijn onderzoeksonderwerpen.
Health Valley en Food Valley zijn
de twee regionale clusters van
bedrijven en kennisinstellingen
rond voeding en gezondheid
(met onder meer Hogeschool
van Arnhem en Nijmegen, UMC
St Radboud en Wageningen
Sportbrood mee naar Sochi
Chefkok Te Velthuis werkt onder andere nauw
samen met wetenschappers uit het InnoSportNL
voeding en sportdiëtisten uit het NOC*NSF Team
Voeding. ‘Deze maand is het bij ons in het restaurant
bijvoorbeeld de ‘maand van het herstel’.
Koolhydraten en eiwitten zijn belangrijk voor het
herstel na inspanning. Wat en wanneer eet je om dat
te bewerkstelligen? Wij laten hen in de praktijk zien
wat daarvoor nodig is. En diëtist Anja van Geel
verbonden aan het CTO Papendal en het Team
Voeding brengt in een workshop de theoretische
kant onder de aandacht van de jonge sporters.’
Te Velthuis vertelt enthousiast over ontwikkeling
van nieuwe producten en gerechten. ‘Want heel
belangrijk is dat eten vooral lekker moet zijn.
Dat staat bij ons centraal bij de ontwikkeling. Als ik
een smoothie heb gemaakt, dan vraag ik de sporters
‘wat vinden jullie er van?’. Je moet zorgen dat het
een mooi product wordt. De ontwikkeling van
het sportbrood is een uniek project door vanuit
wetenschappelijk oogpunt te kijken wat de
samenstelling moet zijn van een brood voor de
topsporter.’ Een bakkerijorganisatie, HAN Sport
en Bewegen, InnoSportNL op Papendal en
Topsportrestaurant Papendal werkten nauw samen
en testten het sportbrood. ‘Het is een brood
geworden dat een behoorlijk hoog
koolhydraatgehalte heeft en ook lekker is.’ Er zijn
onder meer teff, cranberries, banaan, lijnzaadmeel
en rozijnen aan toegevoegd. ‘Het is inmiddels een
product waar veel vraag naar is. Er gaan in februari
flinke hoeveelheden sportbrood mee naar Sochi.’
University). Er is bijvoorbeeld de
mogelijkheid om de inname van
de voeding van een sporter te
registreren en te koppelen aan de
behoefte. De uitkomsten maken
het mogelijk de sporter individueel
feedback en advies te geven over zijn
of haar voeding.
22STE OLYMPISCHE WINTERSPELEN
Sportbrood:
46,4 g koolhydraten/100 g;
grof volkorenbrood: 38,6 g koolhydraten/100 g.
Er zijn onder meer teff, cranberries, banaan, lijnzaadmeel en
rozijnen aan toegevoegd.
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,...26
Powered by FlippingBook