Suiker in perspectief editie 28 | Februari 2014 - page 8

22STE OLYMPISCHE WINTERSPELEN
8|
Basisvoeding cruciaal voor sporters
Suiker in perspectief, februari 2014
de analyse, dat is een mooi ontwikkelingsgebied
richting nutrigenomics. We zullen over een paar jaar
bij de voedingsbegeleiding meer handvatten hebben
dan er nu zijn.’ Wouters verwacht dat die omslag
behoorlijk wat teweeg zal brengen. ‘Je stelt in de
huidige aanpak van onderzoek grote groepen personen
bloot aan bepaalde voedingen, maar je blijft houden
dat er individuele verschillen zijn.’ Er is nog een hele
slag te maken, aldus Wouters.
Juiste voedingsstoffen in juiste
verhouding
De met zorg samengestelde sportvoeding is één van de
belangrijke factoren voor goede prestaties. Sporten
vormt een extra belasting voor het lichaam, daarom is
het belangrijk om de juiste voedingsstoffen in de juiste
verhouding binnen te krijgen. Duursporters
verbruiken bijvoorbeeld veel koolhydraten,
krachtsporters hebben zowel veel koolhydraten als
meer eiwitten nodig. Wouters vertelt dat de rol van
eiwitten bij de opbouw van spieren steeds beter wordt
onderkend. ‘Ook daar zijn – net zoals bij koolhydraten
– onderlinge verschillen ten aanzien van de inname.
Vanuit de sportdiëtetiek wordt heel goed gekeken naar
timing en training.’ Tijdens lichamelijke inspanning
ontstaat spierschade. Door de inname van voldoende
eiwitten (uiteindelijk omgezet in aminozuren), kan het
lichaam spieren herstellen en opbouwen. De mate
waarin het lichaam spieren opbouwt, hangt af van de
soort training maar ook van de timing en de dosis van
de eiwitinname. Koolhydraten helpen om spierafbraak
tegen te gaan en krachttrainingen beter te kunnen
uitvoeren. Het advies aan de sporters: neem
binnen twee uur voor de training een maaltijd met
voldoende eiwit (20 gram), tijdens de training
isotone dorstlesser (met eventueel wat eiwit) en zo
snel mogelijk na de training een ‘herstelshake’ met
eiwit (20 gram) en koolhydraten. ‘Herstel is een
heel mooi onderwerp. Ook daar zijn aanzienlijke
verschillen. Als je kijkt naar de wedstrijden, dan
moet je zo snel mogelijk de tekorten aanvullen voor
de volgende prestatie. Terwijl je tijdens de training
misschien probeert je lichaam te leren omgaan met
een geringere beschikbaarheid van voedingsstoffen,
denk aan vocht of eiwitten.‘
Praktijkgerichte wetenschappelijke
aanpak
Wouters noemt als voorbeeld het beheersen van
het lichaamsgewicht. ‘Gewichtsbeheersing is in de
topsport vaak een belangrijk aspect. Op dat niveau
is het niet een kwestie dat sporters te dik zijn, maar
sporters dienen bijvoorbeeld te zorgen dat ze in
de gewenste gewichts-klasse kunnen uitkomen of
minder massa hebben om snel te kunnen zijn.
Daar zijn ze voortdurend mee bezig. De sporter
volgt daarom soms een streng dieet. Het is een
wankel evenwicht dat als nadeel heeft dat je
relatief kwetsbaar bent voor infecties.’ Een leuk
onderzoeksgebied om nog beter in de vingers te
krijgen, vindt hij. ‘Mijn rol als programmamanager
Sport & Voeding richt zich met name op innovatie.
Welke producten en materialen kun je gebruiken om
de sporters met hulp van de voeding beter te laten
'Topsporters leven in een
wankel evenwicht dat als
nadeel heeft dat ze relatief
kwetsbaar zijn voor infecties'
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...26
Powered by FlippingBook