logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Sport & Technologie Congres 2006

thumb 264Op 15 november a.s. vindt in Eindhoven het Sport & Technologie Congres 2006 plaats. Met als thema ‘Know How to Win’ worden tal van onderwerpen op het snijvlak van wetenschappelijke kennis, sport en bedrijfsleven behandeld.

Suiker en sportprestaties

thumb 256Op het gebied van sportvoeding is er veel te koop. De diversiteit aan sportdranken is hierbij het meest in het oog springend.

Advies Gezondheidsraad Richtlijnen Goede Voeding 2006

258

Op 18 december 2006 zal de Gezondheidsraad het Advies Richtlijnen Goede Voeding 2006 uitbrengen. Het advies zal tijdens een bijeenkomst in Perscentrum Nieuwspoort door vice voorzitter prof. dr. ir. Daan Kromhout van de Gezondheidsraad worden aangeboden aan de dan demissionaire minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hans Hoogervorst.

Het Voedingscentrum is belast met de vertaling van het Advies Richtlijnen Goede Voeding in zogenoemde ‘food based dietary guidelines’. Dit gaat dan om een vertaling van de richtlijnen in termen van voedingsmiddelen voor de verschillende leeftijdsgroepen van de bevolking.

Bestaat suikerverslaving?

thumb 257In deze bijdrage geeft Dr. Jan Snel, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, zijn visie hierop.

Leerstoel Eetgedrag

259

Op donderdag 5 oktober 2006 vond de inauguratie plaats van prof.dr.ir. Kees de Graaf als bijzonder hoogleraar Eetgedrag aan de Wageningen Universiteit. De leerstoel Eetgedrag is door het Voedingscentrum ingesteld en richt zich op preventie van overgewicht.

De Graaf richt zich in zijn leeropdracht op oorzaken en gevolgen van eetgedrag op processen in het menselijk lichaam. Speciale aandacht zal uitgaan naar honger, verzadiging en regulatie van voedselinneming met bijvoorbeeld de mechanismen achter compensatiegedrag ten aanzien van de energie-inneming.

Tegenwoordig blijken ‘verborgen’ vetten in bijvoorbeeld koekjes, chips en fast food onvoldoende verzadiging te geven. Blijkbaar is het menselijk lichaam niet toegerust om deze ‘geniepige calorieën’ te herkennen. Deze calorieën dragen echter in belangrijke mate bij aan een ‘dikmakende’ omgeving. Onderzoek naar de oorzaak van het niet goed opmerken van sommige calorieën is hard nodig, betoogde prof.dr.ir. Kees de Graaf bij de aanvaarding van zijn ambt.

Suikerstichting Nederland is één van de sponsors van het Leerstoelenfonds van het Voedingscentrum. Neem voor meer informatie contact op met het Voedingscentrum.

BRON: www.voedingscentrum.nl

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina