Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 12

12|
Goeroes hebben vrij spel
Suiker in perspectief, september 2015
Wetenschappelijke publicaties zijn voor hen meestal
niet leesbaar en lastig te interpreteren, constateert
Brouns. ‘Daar ligt een taak voor de kenniscentra.
Goeroes hebben nu wel vrij spel. Ik vind dit een
zorgwekkende ontwikkeling.’ Hij vindt dat
voedingswetenschappers ook hand in eigen boezem
moeten steken. ‘Bloggers hekelen dat sommige
meningen van wetenschappers nu weer anders zijn
dan enkele jaren geleden. Ja, in sommige gevallen is
dat zo. Je hebt te maken met voortschrijdend inzicht.
Uitkomsten van recent onderzoek plaatsen eerdere
bevindingen in ander daglicht. Ik vind dat
wetenschappers ook niet meteen met nieuwe
onverwachte resultaten naar buiten zouden moeten
treden als ‘shocking wereldnieuws’. Door de effecten
van de sociale media kunnen complete bedrijven ten
gronde worden gericht. Wees wat meer behoudend.
Zeg niet ‘dit hebben wij als eerste gevonden, het zet
de wereld op z’n kop’. Wacht op nieuw onderzoek dat
de uitkomsten bevestigt.’
Bloggers en tekstschrijvers
Brouns vindt dat universiteiten en wetenschappers
de bloggers en sociale media meer bij de hand
zouden moeten nemen. ‘Ik heb ervaren dat het niet
werkt om tegen een blogger te zeggen ‘dit klopt niet’.
Dan wordt de discussie alleen maar ongenuanceerder
en grimmiger. Als je zegt ‘kijk eens naar deze data’
maak je hem of haar deelgenoot van de discussie,
iemand krijgt een rol toebedeeld.’ Brouns en z’n
collega’s zoeken contact met onder andere de
categorie bloggers en gewichtsconsulenten. ‘We
pakken bijvoorbeeld tijdens een symposium dat we in
december 2015 organiseren zeer controversiële
onderwerpen bij de kop en laten zien wat daarover
op onderzoeksgebied bekend is. We willen ook
tekstschrijvers begeleiden bij het verwerken van de
uitkomsten van nieuwe studies.’ En in gesprek met
diverse media ontdekte Brouns dat het zoeken naar
experts ook niet de schoonheidsprijs verdient.
‘Ik heb van hen begrepen dat ze op internet gaan
zoeken: wie schrijft veel over een onderwerp waar we
aandacht aan willen besteden. Zo komen ze meestal
terecht bij bloggers die zich profileren als deskundige
maar dat in feite helemaal niet zijn. En wij zijn als
deskundigen meestal niet actief in de sociale media
en dus ook niet goed zichtbaar, daar moeten we wat
aan doen.’
Nuchter verstand
Brouns heeft een duidelijke boodschap als de
volgende hype zich lijkt te ontwikkelen. ‘Eén ding is
heel belangrijk: nuchter verstand. Want er zijn wat
voeding betreft geen wonderen te verwachten.
De afgelopen honderden jaren zijn hele generaties
gezond opgegroeid met tarwe en gluten. Dan kan het
niet zo zijn dat binnen twee jaar plotseling een derde
van de mensen daar overgevoelig voor zou zijn.
We weten dat circa 1% van de bevolking een echte
intolerantie voor gluten heeft die zich uit als coeliakie
en nog eens maximaal 0,5% een glutenallergie. En
als er iets als ‘verrassend’ wordt gepresenteerd, neem
dan een pas terug, doe aan factchecking en kijk wat
kenniscentra met goede experts daarvan zeggen.’
VOEDINGSHYPES EN VOEDINGSGOEROES
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 13,14,15,16,17,18,19,20,21,...22
Powered by FlippingBook