Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 18

Gastcolumn
Kenniscentrum suiker & voeding
Sylvia Witteman, culinair journalist
en columnist voor de Volkskrant.
COLUMN
A
ls kind was ik, net als de
meeste kinderen, dol op
zoetigheid. Toch waren
er in de jaren zeventig nog
weinig dikke kinderen: in elke
klas zat er ongeveer één. (Dat-
zelfde geldt nu zo’n beetje voor
magere kinderen). Mijn moeder
hield er een voor die tijd nogal
ongebruikelijk standpunt op na:
suiker is vergif. Wij, kinderen,
kregen dus geen snoep. Niks.
Alleen honing, daar had mijn
moeder niets op tegen. In de
yoghurt, in de thee, door de
fruitsalade, op de boterham.
Ik hield niet van honing, maar
snoepen moest en zou ik, dus ik
Nog een tip: zorg dat er positieve berichten over je
gepubliceerd worden. De meeste wetenschappers en
zorgprofessionals zijn niet in deze manier van
kennisoverdracht geschoold, maar er valt veel te
leren, en je moet het ook gewoon durven en doen.’
Jongeneel vat samen: ‘Doe je dingen gewoon heel
goed, en zorg dat je online een beetje handig wordt’.
Heftige reactie
Online worden vaak genadeloos negatieve reacties
gegeven. Het is waarschijnlijk ook even slikken en
wennen dat cliënten op een website zoals
Zorgkaartnederland.nl de diëtist en andere
zorgprofessionals kunnen beoordelen. Volgens de
online-expert hoef je niet echt bang te zijn voor
dergelijke kritiek en is het niet nodig om zo’n reactie
te verwijderen (als dat al mogelijk is): ‘Er zijn altijd
mensen die woedend zijn of wraak willen nemen op
een merk of bedrijf (of in deze situatie op een
persoon of praktijk). Er is heel veel onderzoek
gedaan naar reviews over prestaties, en hieruit blijkt
steeds weer dat een harde en onredelijke aanval veel
minder impact heeft dan een meer genuanceerde
reactie. Door de ongeloofwaardigheid hechten
andere bezoekers vaak niet veel waarde aan een
heftige reactie en bovendien heeft een 'community'
ook een corrigerend vermogen. Je ziet vaak dat
andere mensen het juist opnemen voor het merk of
bedrijf dat er zo hard van langs kreeg.’
VOEDINGSHYPES EN VOEDINGSGOEROES
18|
Geen hype maar nieuwe realiteit
Suiker in perspectief, september 2015
1...,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17 19,20,21,22
Powered by FlippingBook