Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 11

via sociale media en heel veel talkshows. Maar
zonder dat men deed aan factchecking.’ Er zijn
vele miljoenen exemplaren van het boek verkocht,
wereldwijd voor andere uitgevers aanleiding om
zo snel mogelijk een vertaling uit te brengen.
In Nederland is het gepubliceerd met als titel
‘Broodbuik’. ‘Hetzelfde succes hebben we gezien
bij het Atkinsdieet en de aanpak van Montignac.
Zoiets duurt een aantal jaren en dan is het over.’
Paragraven vol onzin
Waarom trekt zo’n boek meteen veel aandacht en
het andere niet? ‘De consument die dit nieuws hoort
denkt ‘dat kan toch niet waar zijn?’ Iedereen eet
brood en dan dit bericht. En de auteur is een
cardioloog, afgestudeerd aan Harvard University,
voor mensen is dat een geloofwaardige afzender.
Als insiders weten wij dat zo iemand vrijwel niets
van voedingswetenschap en evidence based
voedingsfeiten weet. In Amerika worden er (net als in
Europa) in het zesjarige medische curriculum (2010)
nog geen vierentwintig contacturen aan het
onderwerp voeding besteed. Je pakt uit de weten-
schap de argumentjes die bij je aanpak passen, krijgt
zo veel aandacht en je bent in de ogen van de
consument geloofwaardig. Als je met een kritische
blik zijn boek leest, dat ontdek je tal van paragraven
vol onzin.’ Je moet het kaf van het koren zien te
scheiden en dat heeft Davis niet gedaan, vindt
Brouns. ‘Maar klakkeloos overnemen, ook van het
boek van Davis en bijvoorbeeld van de
Voedselzandloper (Kris Verburgh), dat zie je overal
gebeuren. Via sociale media, radio, televisie krijgen
boeken op die manier veel exposure. Een hype is
geboren.’
Hand in eigen boezem
Ook in Nederland is veel belangstelling voor de
antitarwe-, antiglutenhype. ‘Er worden in ons land
veel opleidingen uit de grond gestampt:
voedingsconsulent, gewichtsconsulent. Ze volgen
16-20 schriftelijke lessen, op een achtergrond die
‘niets’ hoeft te zijn, terwijl wordt gezegd dat ze
voedingsadviezen kunnen geven. Dan zie je dat
degenen die na zo’n opleiding een eigen bedrijfje
starten in hun opinies, adviezen en blogs overnemen
wat er op de sociale media te vinden is. Er zijn er
inmiddels duizenden die zo werken. Dat heeft
aandacht nodig want het zijn goedwillende mensen,
maar hoe krijg je de juiste informatie bij hen?’
Goeroes hebben vrij spel
|11
Suiker in perspectief, september 2015
De consument die dit nieuws
hoort denkt 'dat kan toch
niet waar zijn?'.
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...22
Powered by FlippingBook