Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 9

KINDEREN ONDERVOED DOOR HYPES.
Enige tijd geleden was het volop in het nieuws:
kinderarts Sandra Schrama en diëtist Sonja van
den Ende uit het Juliana Kinderziekenhuis Den
Haag zagen in toenemende mate kinderen die
ondervoed zijn. Patiëntjes kwamen met
klachten als obstipatie (verstopping), extreme
vermoeidheid, duizeligheid en kouwelijkheid.
De kinderarts en diëtist maakten zich zorgen en
zochten de publiciteit. Zij zien de oorzaak van
de ondervoeding in de trend dat vooral
hoogopgeleide ouders 'te gezond' willen eten.
De ouders hebben overigens de beste
bedoelingen, maar laten zich leiden door
(foutieve) informatie die vooral op internet
verspreid wordt. Zij weten meestal niet dat een
voeding met superfoods en beperkingen in
bijvoorbeeld brood, melk of koolhydraten
schadelijke gevolgen voor hun kind kan
hebben. Hun advies? Gebruik de Schijf van Vijf
als basis.
Bron:
De deur verder openen
Eilander registreert dat mensen, van jong tot oud,
zich aangesproken voelen door het begrip
gezondheid. ‘Gezondheidswinst is naast
duurzaamheid en nabijheid een enorme topic.’ Hij
noemt als voorbeelden het gebruik van sportvoeding
en de invloed van de geboorte van het eerste kind.
‘De afgelopen tien jaar is er een sterke verandering
geweest in het sporten: steeds meer mensen gaan in
plaats van teamsporten aan individuele sporten doen,
bijvoorbeeld hardlopen. Dan ontdekken ze dat ze
tegen de grenzen van hun eigen lichaam aanlopen en
verdiepen zich in voeding.’ Sportvoeding is een
enorme hype constateert Eilander. ‘Het valt mij op
dat de consumptie van verse groente opmerkelijk
stijgt bij de komst van het eerste kind. Niet zozeer
doordat de baby groente gaat eten, maar de
gezinsuitbreiding maakt veel ouders alerter op het
belang van gezondheid, zodat zij zelf gezonder willen
gaan leven. Op social media wordt ingehaakt op deze
trends.’ Eilander tenslotte: ‘Dergelijke trends kunnen
de interesse voor gezonde voeding wekken. Ze zetten
de deur op een kier. Aan de echte experts de taak om
die deur op de juiste manier verder te openen.’ Een
uitdaging voor diëtisten om de boot niet te missen en
ook in te spelen op al deze fasen, vindt hij. ‘Buig
negatieve en onjuiste berichten die via de social
media en voedingsgoeroes de ronde doen om in iets
positiefs.’
Buig negatieve en onjuiste berichten om in iets positiefs
|9
Suiker in perspectief, september 2015
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...22
Powered by FlippingBook