Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 15

voorbewerkte producten vrijwel onmiddellijk laten
thuisbezorgen. Dat zijn grote veranderingen.’
Iemand heeft soms maar een klein duwtje nodig
― bijvoorbeeld van een voedingsgoeroe ― om
aangezet te worden tot ander koopgedrag. ‘Kiezen
voor alleen maar speltbrood, voor superfoods,
stoppen met het drinken van melk? Als iemand in de
media met veel overtuiging vertelt dat daarmee een
gezondheidsprobleem verdwijnt, dan ligt daar de
oplossing zo lijken ze te denken.’
Mensen kiezen graag zelf
Hypes lijken soms vooral een kwestie van de media
te zijn. ‘Ik vind dat media wel kritischer zouden moet
zijn. Voor hen is het aantal citaties belangrijk, dat
hoort bij hun aanpak. Maar die leidt niet per se tot
een genuanceerde boodschap.’ Naar aanleiding van
de vraag door wie we ons het meest laten beïnvloe-
den zegt hij: ‘Toch eigenlijk door ons zelf, maar dat
willen we niet altijd weten. De meeste consumenten
kiezen toch het aanbod waar ze zelf tegen aanlopen.
We hebben het idee ‘je laat je door een ander vertel-
len welke keuzes je moet maken’ inmiddels verlaten.
Mensen kiezen graag zelf en willen dat bevestigd
zien, met name in de sociale media en door de trends
die in de publiciteit zijn. Consumenten ervaren dat
als ergens deel van uitmaken.’ Van Trijp constateert
dat dit voor een belangrijk deel te maken heeft met
de veranderende generaties. ‘Het idee van luisteren
naar autoriteiten is een beetje uit de mode. Mensen
laten hun gedrag nu op een andere manier sturen.’
Hoog Catharijne is een voedseltempel geworden
|15
Suiker in perspectief, september 2015
Een hype met
basisvoedingsmiddelen
Voedingsgoeroes doen daar hun voordeel mee.
‘Als voedingswetenschappers zeggen ‘dit advies is op
basis van onderzoek niet te onderbouwen’, dan vindt
de consument dat het verhaal van de voedingsgoeroe
eigenlijk even zwaar telt. Voor hen is de mening van
de voedingswetenschapper niet direct belangrijker.’
Daarmee wil Van Trijp niet zeggen dat het
tegengeluid van de voedingswetenschappers er
niet toe doet, maar dat het meer is bedoeld voor
anderen. ‘NGO’s die zich bijvoorbeeld richten op
het bevorderen van de gezondheid, willen dat
nieuwe trends wetenschappelijk zijn onderbouwd.
Zij laten de wetenschappelijke uitkomsten wel
degelijk meewegen.’ De consument wordt
geconfronteerd met een uitgebreid aanbod van
voedsel maar krijgt ook – onder meer via de media
– veel informatie aangeboden stelt Van Trijp vast.
‘Dat bemoeilijkt het maken van gezonde keuzes.
Je zou eigenlijk willen dat het oude dogma ‘eet matig
en gevarieerd’ weer wordt opgepakt. Terug naar de
basisvoedingsmiddelen. Op hoofdlijnen weten we
dat allemaal. Maar voeding is een complex probleem
waarvoor de consument een eenvoudige oplossing
zoekt. Extra lastig is dat basisvoedingsmiddelen als
brood en melk onder vuur liggen. Proberen een hype
met basisvoedingsmiddelen te ontketenen is denk ik
de enige manier waarop we mensen kunnen
interesseren voor gezond eten. Want er zijn geen
superfoods.’
'Vroeger ging jij naar het voedsel toe,
nu komt het overal naar jou.'
1...,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 16,17,18,19,20,21,22
Powered by FlippingBook