Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 14

‘Stabiele voedingspatronen zijn veel vluchtiger
geworden’, antwoordt prof.dr.ir. Hans van Trijp,
hoogleraar Marktkunde en Consumentengedrag
(Wageningen University), op de vraag over het meest
opvallende eet- en drinkgedrag van de huidige
consument. ‘Mensen zoeken steeds iets nieuws, dat
is de grote verandering.’ Een kwestie van vraag en
aanbod zegt hij. ‘Een nieuwe hype verschijnt steeds
sneller. Het is voor de consumenten iets tussen
onzekerheid en hoop. Wat is gezonde voeding en
wat niet, dat is ongelooflijk complex. Iedereen
zegt gezond belangrijk te vinden maar de meeste
consumenten willen er weinig voor doen en niets
voor laten. Mensen zoeken naar gemakkelijke
oplossingen. Ze onthouden de aantrekkelijke
boodschap over één product en proberen daarmee
bijvoorbeeld een probleem op te lossen als een
broekriem die een inmiddels een gaatje verder moet!’
De hele dag feest
Van Trijp denkt dat het overgrote deel van de
voedingsbeslissingen geïndiceerd wordt door de
omgeving. ‘En dat is dan een heel brede omgeving.
Er wordt overal voedsel aangeboden dat ons verleidt.
Vroeger stonden de eetmomenten vast: drie
hoofdmaaltijden per dag. Nu is het de hele dag feest,
eten en drinken dat kun je 24 uur per dag doen.
Vroeger ging jij naar het voedsel toe, nu komt het
overal naar jou. Winkelcentrum Hoog Catharijne in
Utrecht is een voedseltempel geworden waar treinen
tussendoor rijden. Je kunt gerechten en
14|
Hoog Catharijne is een voedseltempel geworden
Suiker in perspectief, september 2015
VOEDINGSHYPES EN VOEDINGSGOEROES
24/7
1...,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 15,16,17,18,19,20,21,22
Powered by FlippingBook