Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 17

EVEN OPFRISSEN ...
Community:
de groep mensen die de
publicaties online volgt.
Influencer:
invloedrijk persoon op
sociale media
Header:
de kop, de aandachttrekker,
het deel dat vooraf gaat aan het bericht.
Snappy:
vlot, trendy, flitsend.
‘Vroeger stond er een man in pak in de
autoshowroom die aan de klanten informatie over de
nieuwste snufjes van de auto’s gaf’, vertelt Jongeneel.
‘Nu hebben potentiële klanten die de showroom
binnenkomen zich bijna altijd op internet voorbereid.
Vaak weten ze zelfs beter dan de verkoper wat er te
koop is en wat de concurrentie aanbiedt.
Dat betekent zeker niet dat er geen plaats meer is
voor autoverkopers, maar het beroep is gewoon
veranderd. Ik waag me natuurlijk op glad ijs als ik
een diëtist vergelijk met een autoverkoper, maar er
zijn heel veel parallellen. Ook patiënten hebben zich
vaak op internet al georiënteerd. Je zult als diëtist
moeten accepteren dat mensen dat doen. Het consult
verloopt daardoor anders dan ‘vroeger’, je zult
moeten kijken hoe je op de (al dan niet juiste) kennis
die ze op internet hebben opgedaan kunt inhaken en
je advies daarop afstemmen. Het betekent zeker niet
dat jouw bijdrage op deze manier minder waardevol
is, maar je beroep is wel veranderd!’
Kwaliteit en online-handigheid
‘Voedingsinformatie wordt veelvuldig via sociale
media gedeeld, de afzenders zijn meestal
voedingsinhoudelijk niet hooggeschoold. Daardoor
schort er vaak nogal wat aan de boodschappen.
Ook voedingsgoeroes (Jongeneel gebruikt liever het
woord ‘influencers’) gebruiken het internet gretig als
platform. Waarom hebben zij zo’n succes?
Wat kunnen we daarvan leren? Jongeneel
antwoordt: ‘Mensen zijn tegenwoordig ontzettend
hongerig naar 'snappy content', en daar grossieren
die influencers in: pakkende one-liners, klare taal.
Bij wetenschappers en zorgprofessionals wringt het
Geen hype maar nieuwe realiteit
|17
Suiker in perspectief, september 2015
daar juist meestal: als professional kun je vaak niet
zo snel en kort door de bocht zijn als een niet-
professional omdat je alle nuances wilt (en/of moet)
weergeven. Het is daardoor moeilijker om te scoren
bij een grote doelgroep. Geen reden om als
professional online niet actief te zijn: sociale media
zijn geen hype meer, maar de nieuwe realiteit.
Je moet gewoon accepteren dat het er is, of je het
nu leuk vindt of niet. Je kunt het zien als bedreiging,
maar ook als een kans. Als je begrijpt hoe je sociale
media kunt inzetten, dan kunnen jij en je
beroepsgroep daarvan profiteren. Belangrijk is dat
je zelf de regie houdt: goede inhoud (kennis) over
een bepaald onderwerp is de basis, en goede kennis,
die heb je natuurlijk als professional. Daarnaast
heb je passie nodig, heel veel passie. Die heb je
waarschijnlijk ook wel! Maar, nu komt het,
belangrijk is dat je jezelf goed profileert en je
kennis op een goede manier neerzet. Dat begint met
een krachtige 'header', dat is echt een must.
‘Voedingsinformatie wordt veelvuldig via sociale media gedeeld,
de afzenders zijn meestal voedingsinhoudelijk niet hooggeschoold.'
1...,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 18,19,20,21,22
Powered by FlippingBook