Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 10

Als een nieuwe hype zich lijkt te ontwikkelen
heeft prof.dr. Fred Brouns een duidelijk advies.
‘Eén ding is heel belangrijk: nuchter verstand.
Want er zijn wat voeding betreft geen wonderen
te verwachten.’ En zegt hij: ‘Als er iets
‘verrassends’ wordt gepresenteerd, neem dan een
pas terug. Ga terug naar de bronnen en doe aan
factchecking.’
PROF.DR. FRED BROUNS OVER VOEDINGSHYPES
Goeroes
hebben vrij spel
‘De antitarwe- of antiglutenhype, dat vind ik de
meest opvallende van de afgelopen twee jaar’, zegt
prof.dr. Fred Brouns, hoogleraar Innovatie Gezonde
Voeding (Maastricht University). ‘Dat is begonnen
na het verschijnen van het boek ‘Wheat Belly’ van
William Davis. Davis schrijft dat de Amerikanen dik
geworden zijn van het eten van tarwebrood. Dat was
‘shocking news’. En voor veel Amerikanen goed
nieuws, want het ontstaan van overgewicht lag niet
aan hen maar aan de tarwe.’ Brouns vertelt dat het
nieuws zich als een soort wervelwind over Amerika
verspreidde. ‘Het ging als een lopend vuurtje rond,
10|
Goeroes hebben vrij spel
Suiker in perspectief, september 2015
VOEDINGSHYPES EN VOEDINGSGOEROES
1,2,3,4,5,6,7,8,9 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,...22
Powered by FlippingBook