Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 20

NIEUWSFLITSEN
Verse of gedroogde Spaanse peper, of misschien
sambal? Het zijn ingrediënten die gerechten een pittig
karakter geven. In China en Indonesië worden ze veel
gebruikt. Chinese onderzoekers hebben onder meer de
voedselconsumptiegegevens geanalyseerd van bijna
500.000 mensen (30-79 jaar). Respondenten met
kanker en hart- en vaatziekten werden uitgesloten.
Mensen werden gemiddeld iets meer dan 7 jaar lang
gevolgd en in de gevolgde periode overleden meer
dan 20.000 mensen. De onderzoekers stellen vast dat
mensen die zeker één keer per week een pittige
maaltijd gebruikten, 10% minder kans hadden om te
overlijden in dezelfde periode dan hun landgenoten
die minder dan één keer per week pittig aten. Bij drie
of meer keer pittig eten per week was de kans 14%
lager. De deelnemers aten vooral Spaanse pepers. Of
het de capsaïcine in de pepers zijn die zorgen voor een
gunstig effect is op basis van dit onderzoek niet te
zeggen. Het gaat om de uitkomst van een observatio-
nele studie, waarbij nooit oorzaak en gevolg kan
worden aangetoond. ‘Meer onderzoek is nodig om
vast te stellen of de pepers zelf een positief effect op
de gezondheid hebben, of dat het slechts een marker
is voor andere voedings- en leefstijlfactoren’, relati-
veert dr. Nita Forouhi van de University of Cambridge.
Bron: BMJ augustus 2015
Nog geen
‘Spaanse peper of
sambal hype’
Het aantal mensen met (ernstig) overgewicht was in
2014 hoger dan in 2013. Dit blijkt uit de meest recente
(zelfgerapporteerde) cijfers van het Centraal Bureau
voor de Statistiek. In 2014 had 43,8% van alle
Nederlanders overgewicht (BMI
25), in 2013 was dit
41,6%. Ook het aantal mensen met obesitas steeg.
In 2013 had 10,1% van alle Nederlanders een BMI
van 30 of hoger, in 2014 was dit 12,1%. In de periode
2011-2013 leek het percentage mensen met
overgewicht juist te stabiliseren. Sinds de eerste
meting in 1981 is de stijging enorm, destijds had
‘slechts’ 27,4% van de mensen overgewicht, waarvan
4,4% ernstig overgewicht.
Bron: CBS, juli 2015
Stijging overgewicht
20|
Nieuwsflitsen
Suiker in perspectief, september 2015
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22
Powered by FlippingBook