Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 21

NIEUWSFLITSEN
Een zwart-witdenker vindt doorgaans dat er maar twee
mogelijkheden zijn: iets is goed of slecht; gemakkelijk
of vrijwel onmogelijk. Katerina Palascha is onderzoeker
bij Marketing and Consumer Behaviour (Wageningen
University). Ze ontdekte dat het zwart-witdenkers
minder goed lukt om op gewicht te blijven dan mensen
die flexibel denken. Consumenten (n=241) vulden in
het onderzoek van Palascha een vragenlijst in om zo na
te gaan in hoeverre ze rigide denkbeelden hadden. Ze
beoordeelde ook of de zwart-witdenkers dat toepassen
op voedsel en of hun gewicht in de laatste vijf jaar was
veranderd. Het bleek dat hoe meer consumenten
geneigd waren hun voedselinneming te onderdrukken,
des te vaker ze daarna zwaarder werden. De mate van
zwart-witdenken lijkt bepalend te zijn. Zwart-
witdenkers zien voedsel in termen van goed of fout,
van alles of niets. ‘Als het niet perfect gaat en ze de
controle verliezen, dan geven ze het op en gaan ze
teveel eten’, aldus Palascha. De flexibele denkers
hebben geen ‘goed of fout’-schema in hun hoofd. Hun
eetstijl is flexibel. Na een feestje met meer voedsel dan
gepland, pakken ze de volgende dag hun dieet weer
op. Dit zou kunnen verklaren waarom flexibele geesten
vaker op gewicht blijven, concludeert Palascha in het
tijdschrift Journal of Health Psychology.
Bron: WUR Resource, juli 2015
Het ‘goed of
fout’-schema van
zwart-witdenkers
Nieuwsflitsen
|21
Suiker in perspectief, september 2015
Het Britse Scientific Advisory Committee on Nutrition
(SACN) bracht 17 juli 2015 een nieuw adviesrapport uit
over koolhydraten en gezondheid. SACN adviseert de
Britse overheid op het gebied van voeding en het
effect daarvan op de gezondheid. SACN adviseert het
volgende:
- Op populatieniveau zou ongeveer de helft van de
dagelijkse energie-inneming uit koolhydraten
moeten komen;
- Op populatieniveau zou niet meer dan 5 procent
van de dagelijkse energie-inneming afkomstig
moeten zijn uit ‘vrije suikers’;
- De vezelinneming zou verhoogd moeten worden
door consumptie van meer fruit, groente en
volkorenproducten;
- De consumptie van suikerhoudende dranken zou
geminimaliseerd moeten worden.
Dit najaar verschijnen de nieuwe Richtlijnen goede
voeding van de Gezondheidsraad. Deze richtlijnen zijn
afgestemd op de Nederlandse situatie.
Bron: SACN, juli 2015
Nieuwe Britse
richtlijnen over
inneming
koolhydraten
1...,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20 22
Powered by FlippingBook