Suiker in perspectief editie 33 | september 2015 - page 5

Voedingshypes en voedingsgoeroes
|5
Suiker in perspectief, september 2015
Een voedselhype of -trend, een voedingsgoeroe, ze
richten zich plotseling op een specifiek voedings-
middel, een voedingspatroon of wat een ‘dieet’ wordt
genoemd. Sonja Bakker oogstte de afgelopen jaren
veel succes, recent waren dat bijvoorbeeld ‘De
Voedselzandloper’ (Kris Verburgh), ‘Superfoods’
(Jesse van der Velde en Annemieke de Kroon) en
‘Broodbuik’ (William Davis). Uit het GfK-onderzoek
blijkt dat vrouwen beter op de hoogte zijn van de
diverse trends dan mannen. Voedselzandloper,
Superfoods en het Dr. Frankdieet zeggen mannen
veel minder. Topper is de Schijf van Vijf: 93% van de
vrouwen en 77% van de mannen kent dit voorlich-
tingsmodel.
Onzin in de media
In de boeken, blogs, twitter, televisie- en radiopro-
gramma’s en kranten waaruit een hype voortkomt,
worden allerlei onjuiste voedingsadviezen verkon-
digd. De vraag is hoe er zoveel onzin in de media
terecht komt. Voedingsonderzoek is doorgaans
moeilijk te begrijpen en de nuances van uitkomsten
interpreteren, maakt het nog veel moeilijker. Media
en consument raken daardoor gemakkelijk in
verwarring. Dan biedt een vlotte voedingsgoeroe met
aansprekend geformuleerde oneliners houvast. Het
risico dat mensen niet wetenschappelijk onderbouw-
de en riskante adviezen opvolgen, kan (op termijn)
leiden tot gezondheidsproblemen. Het is lastig om
die boodschap over te brengen. Op basis van één
enkele wetenschappelijke publicatie kan immers
geen positief effect worden geclaimd. Gedegen
adviezen komen voort uit meerdere grote en goed
uitgevoerde voedingsonderzoeken. Niet voor niets
dat het jaren en jaren duurt voor de nieuwe Richtlij-
nen goede voeding verschijnen! Voedingskundigen
die een heldere boodschap over hun vakgebied
presenteren en voedingswetenschappers die hun
1,2,3,4 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,...22
Powered by FlippingBook