logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Suikerdebat brengt nuance in verhitte maatschappelijke discussie

‘Minder suiker betekent niet dat het probleem is opgelost. We moeten het over calorieën hebben.’ Dit geldt als één van de belangrijkste conclusies van het suikerdebat dat maandag 6 februari plaatsvond in Den Haag. Organisator Platform Suikers en Voeding bracht diverse experts in voeding en suiker samen om een maatschappelijke dialoog over de rol van suiker in voeding te starten.

Niet alleen de focus op suiker maar ook het pleidooi voor goede informatievoorziening en voorlichting richting de consument kreeg veel bijval van alle voor- en tegenstanders. Het eerste debat over suiker werd bezocht door fabrikanten, suikerverwerkers, voedings-experts, overheid en politiek en zette direct het bestaan van het Platform Suikers & Voeding neer. Het secretariaat van dit samenwerkingsverband van Nederlandse organisaties die in de hele suikersketen actief zijn wordt gevoerd door het Kenniscentrum suiker & voeding. Janine Verheesen, directeur van het Kenniscentrum: “Dit debat heeft een genuanceerder beeld van suiker opgeleverd en dat was precies wat we voor ogen hadden. Het platform streeft naar een juist gezondheidsbeeld van suikers, gebaseerd op feiten.”

De ongeveer 60 deelnemers werden eerst opgewarmd voor het debat door inleidingen zowel van wetenschappelijke als maatschappelijke zijde. Daar waar Frans Kok (emeritus hoogleraar voeding en gezondheid, Wageningen University) liet zien dat Nederlanders de laatste jaren niet meer suikers zijn gaan eten, stelde Hanneke Dessing (directeur Diabetes Fonds) dat 80% van de Nederlanders te veel suiker binnenkrijgt* en straks 1 op de 3 inwoners vroeg of laat diabetes krijgt. Paul Mesters (Suiker Unie) sprak vooral over de functionele toepassingen van suikers in levensmiddelen en benadrukte dat producten met de claim ‘zonder toegevoegde suikers’, misleidend kunnen zijn, omdat ze wel degelijk veel suikers kunnen bevatten.

De stelling ‘suikertaks helpt overgewicht terug te dringen’ werd bijna alleen door het Diabetes Fonds ondersteund. De overige deelnemers vonden het vooral symptoombestrijding. Over de stelling ‘verborgen suikers moeten zichtbaar worden’ waren de deelnemers minder eensgezind. Veel deelnemers vonden dat deze suikers wel degelijk zichtbaar vermeld staan op het etiket. Tjeerd de Groot (kandidaat kamerlid D66) beweerde dat de verschillende suikertermen echter te ingewikkeld zijn voor consumenten. Coca-Cola reageerde daarop dat duidelijke informatie op de verpakking inderdaad de aandacht verdient.

* volgens de richtlijnen van de WHO

Meer over Platform Suikers en Voeding

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina