logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Nieuwe gegevens over de consumptie van toegevoegde suikers

Onlangs publiceerde Wageningen University een rapport met daarin gegevens over de inname van toegevoegde suikers. Hieruit blijkt dat Nederlanders gemiddeld 12 procent van hun energie uit toegevoegde suikers halen. Per dag is dit gemiddeld 71 gram.

Jaarlijks gaat het om 26 kg per persoon. Daarnaast constateren de Wageningse onderzoekers dat de inname van toegevoegde suikers sinds de eerste meting in 1997 ongeveer gelijk is gebleven.

De onderzoekers baseerden deze uitspraken op de voedselconsumptiegegevens van 3817 personen van 7 tot en met 69 jaar uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2007-2010 van het RIVM. De VCP wordt periodiek uitgevoerd om de voedselconsumptie en voedingstoestand van de Nederlandse bevolking in kaart te brengen. Het bleek dat kinderen (7-18 jaar) meer toegevoegde suikers innemen dan volwassenen (19-69 jaar), jongens (87-100 g/d) meer dan meisjes (75-90 g/d) en mannen (53-74 g/d) meer dan vrouwen (42-57 g/d). Toegevoegde suikers werden in het onderzoek gedefinieerd als alle suikers die door de consument of fabrikant worden toegevoegd aan de voeding (alle ongeraffineerde suiker, witte en bruine suiker, honing, siroop en stroop). Van nature aanwezige suikers in onbewerkte producten en in sappen, fruitconcentraten en brood, en lactose in zuivelproducten, vallen hier niet onder. Belangrijke bronnen voor toegevoegde suikers onder alle leeftijdscategorieƫn zijn frisdranken, zuivelproducten, cake, koek en chocolade. Daarnaast levert suiker/honing/jam bij volwassenen een belangrijke bijdrage aan toegevoegde suikers, bij kinderen is dat snoepgoed.

Richtlijn inname toegevoegde suikers

De Nederlandse Gezondheidsraad stelt in de Richtlijnen goede voeding 2006 dat er in het kader van preventie van overgewicht onvoldoende bewijs is om een bovengrens voor het gebruik van (toegevoegde suikers) vast te stellen. Wel geeft de raad aan dat indien er sprake is van ongewenste gewichtstoename of overgewicht, een beperking geldt voor het gebruik van producten met een hoog gehalte aan toegevoegde suikers en dranken die suikers bevatten.

Bekijk de factsheet 'Consumptie van suikers in Nederland' voor de pers >>
Bekijk het volledige rapport 'Suikerconsumptie in Nederland' >>

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diĆ«tist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina