logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

RIVM rapport: Geschatte effect van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling op de dagelijkse suikerinname in Nederland

De voedingsindustrie heeft met het ministerie van VWS afspraken gemaakt om voedsel gezonder te maken; het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). Hierin is onder andere afgesproken dat producten minder zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) zullen bevatten. Het RIVM heeft een rapport gepubliceerd over het geschatte effect van het AVP op de dagelijkse zout- en suikerinname in Nederland1.

Uit dit rapport blijkt dat met de afspraken is bereikt dat volwassen gemiddeld per dag 7,5 gram minder suiker kunnen binnenkrijgen. Voor suiker is vooral vooruitgang geboekt bij frisdranken en, in mindere mate, bij melkproducten.

In het RIVM rapport wordt gemeld dat een volwassen Nederlander elke dag gemiddeld 114 gram suiker binnen krijgt via voeding. Het gaat hierbij om van nature aanwezige suikers (zoals in fruit, groente en lactose in zuivelproducten) plus toegevoegde suikers (zoals in frisdrank, koek, snoep en jam).

Deze cijfers zijn gebaseerd op de voedselconsumptiecijfers uit 2007-2010. Volgens de laatste voedselconsumptiecijfers (2012-2016) krijgt een volwassen Nederlander elke dag gemiddeld 108 gram suiker (van nature aanwezig + toegevoegd) binnen2.

In de media wordt veel aandacht besteed aan dit rapport. Helaas worden bij diverse media berichten feitelijke onjuistheden benoemd. Allereerst wordt er geschreven dat “geadviseerd wordt zo weinig mogelijk toegevoegde suikers te eten”. Dit is incorrect. In de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad is er geen advies over de inname van toegevoegde suikers. De Gezondheidsraad adviseert alleen om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken3.

Daarnaast wordt er gesuggereerd dat volwassen Nederlanders gemiddeld 114 gram toegevoegde suikers consumeren. Dit is incorrect. De gemiddelde inname van toegevoegde suikers is 60 gram per dag4.

Verder wordt gesuggereerd dat “verborgen suikers” verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de totale suikers inname. In werkelijkheid dragen “verborgen suikers” nauwelijks bij aan de totale energie-inname. Per dag is dit gemiddeld 4,1 gram suikers. Dat is de hoeveelheid van één suikerklontje5. Deze suikers zijn vaak toegevoegd om functionele redenen, bijvoorbeeld: om kruiden en specerijen goed te verdelen; als voedingsstof voor gistcellen; of om de houdbaarheid van een product te verlengen4.

Een gezondere productsamenstelling is één van de manieren om gezonder te eten. Daarnaast zijn ook gezonde keuzes maken belangrijk.

Mensen met overgewicht doen er goed aan hun energie-inname te verminderen. Kleinere porties en minder calorieën is daarbij belangrijk. Dit houdt dus ook in minder calorieën uit suikers.

Bronnen:

1. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). (2021). Het geschatte effect van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling op de dagelijkse zout- en suikerinname in Nederland. https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2020-0173.pdf

2. https://wateetnederland.nl/resultaten/energie-en-macronutrienten/inname/koolhydraten

3. Gezondheidsraad. (2015). Richtlijnen goede voeding 2015. Gezondheidsraad. https://www.gezondheidsraad.nl/binaries/gezondheidsraad/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015/201524_Richtlijnen+goede+voeding+2015.pdf

4. https://www.kenniscentrumsuiker.nl/images/Publicaties/Position-paper-Consumptie-van-suikers-260619-ONLINE.pdf

5. https://www.kenniscentrumsuiker.nl/images/Publicaties/Factsheet-verborgen-suikers-rgb-2016.pdf

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina