logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Suiker Unie geïnterviewd voor VoedingNu: 'Foodwatch houdt moderne heksenjacht op wetenschappers'

Op VoedingNu is er een interview verschenen met Paul Mesters, directeur van Suiker Unie en Andries Olie, verantwoordelijk voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Suiker Unie. Zij spraken met VoedingNu over de zorgwekkende trend dat steeds meer wetenschappers niet meer voor hun mening durven uit te komen. Ze luiden de noodklok over de manier waarop het publieke debat over suiker wordt gevoerd.

Aanleiding voor het interview, is een mail van Foodwatch aan de directeur van Kenniscentrum suiker & voeding dat gefinancierd wordt door Suiker Unie. Foodwatch vraagt het kenniscentrum inzicht te geven in de financiering van zijn samenwerkingsverbanden.

Integriteit

Mesters legt aan VoedingNu uit dat het in de publieke discussie en de media vaak niet meer gaat over de wetenschappelijke feiten rond suiker of koolhydraten, maar enkel over de afzender. Beide mannen zijn van mening dat het vooral gaat over de vergoedingen die de (voedings)industrie geeft aan wetenschappers en de onafhankelijkheid die daarbij in het geding is. Kenniscentrum suiker & voeding financiert verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waarbij ze werken volgens alle gedragscodes die er zijn. Ze merken dat onderzoekers terughoudender geworden zijn om in opdracht van de suikersector uit te voeren.  ‘Wij vinden het eng worden als onderzoekers door deze negatief gecreëerde sfeer terughoudend worden in wat ze zouden willen zeggen of doen, uit angst publiekelijk besmeurd te worden.’

Discussie

Mesters en Olie geven beide aan dat discussie altijd goed is. Olie: ‘Kritiek op inhoudelijke zaken mag je natuurlijk altijd hebben, dat is prima. Maar als je de inhoud bij voorbaat negatief beoordeelt op de afzender dan is dat een slecht argument. Als wetenschappers de feiten niet meer publiekelijk durven te delen, omdat hij of zij op de persoon wordt aangevallen omdat er een opdracht van de industrie is aanvaard, dan maak je de discussie dood.’ Mesters vult hierbij aan dat ‘je niet te veel suiker moet eten. Wij zijn er ook niet om mensen maar zoveel mogelijk suiker te laten eten. Het gaat ons om de wetenschappelijke correctheid, niet om een promoverhaal.’  

Het hele artikel is te lezen op: https://www.voedingnu.nl/voedingscommunicatie/nieuws/2020/06/suiker-unie-foodwatch-houdt-moderne-heksenjacht-op-wetenschappers-10114352

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina