logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Consumptie van suikers in Nederland: de belangrijkste resultaten

Op 21 november 2018 plaatsten wij al een nieuwsbericht over de dalende trend van de inname van suikers in Nederland. Dit nieuwsbericht breiden wij uit met de belangrijkste resultaten uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012-2016.

Belangrijkste resultaten uit de vijfde VCP 2012-2016

  • De gemiddelde inname van suikers* door 1-79-jarigen is 110 gram per dag. Dit komt overeen met 21% van de totale energie-inname.
  • De inname van suikers is hoger bij kinderen (27energieprocent [en%]) dan bij volwassenen (19en%).
  • De 1-3-jarigen hebben de hoogste bijdrage van suikers aan de totale energie-inname, namelijk 30en%.
  • De gemiddelde inname van koolhydraten voldoet aan de aanbevelingen van de Gezondheidsraad.
  • Vanaf 1987 is de inname van koolhydraten vrij stabiel. De gemiddelde inname in 2012-2016 is vergelijkbaar met de inname in de periode 2007-2010. Dat geldt ook voor de drie VCP’s in de periode 1987-1998.

*Van nature aanwezige plus toegevoegde suikers.

Hoeveel koolhydraten nemen we in Nederland in?

De gemiddelde inname van koolhydraten is 237 gram per dag. Dit is 45% van de gemiddelde energie-inname van 2192 kilocalorieën (kcal). Deze inname voldoet aan de aanbeveling van de Gezondheidsraad die uitgaat van een adequate inneming van 40% van de energie. Kinderen hebben een hogere inname van koolhydraten (49.3-54.9en%) dan volwassenen (40.7-47.6en%), zie tabel 1.

tabel1suiker

 Hoeveel suikers nemen we in Nederland in?

De gemiddelde inname van suikers in de VCP 2012-2016 is 110 gram per dag. Dit komt per jaar neer op 40 kg per hoofd van de 1-79-jarige Nederlandse bevolking. Deze inname draagt voor 21% bij aan de gemiddelde energie-inname. Het gaat om van nature aanwezige suikers (zoals in fruit, groente en lactose in zuivelproducten) plus toegevoegde suikers. 1-3-jarigen hebben met ruim 30% de hoogste bijdrage van suikers aan de totale energie-inname (tabel 2). Het gemiddelde energiepercentage daalt met het stijgen van de leeftijd om vanaf 30 jaar enigszins te stabiliseren. Mannen van alle leeftijden hebben een hogere inname van suikers (in gram per dag) al is het verschil bij de 1-3-jarigen relatief klein. Tot circa 18 jaar stijgt de absolute inname van suikers om daarna te dalen met een stijgende leeftijd.

tabel2

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina