logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Nieuwe consumptiecijfers! Dalende trend inname van suikers

Op 20 november 2018 presenteerde het RIVM de meest recente voedselconsumptiecijfers. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Nederlanders minder suikers zijn gaan eten. Ook de inname van toegevoegde suikers is gedaald ten opzichte van de vorige Voedselconsumptiepeiling (VCP) uit 2007-2010.

Nederlanders eten gemiddeld 110 gram suikers per dag (21en%). Dit is 12 gram minder ten opzichte van de vorige VCP (2007-2010), namelijk 122 gram per dag. De trend voor inname van suikers is al vanaf de eerste meting in 1987 stabiel, maar lijkt dus volgens de laatste meting te zijn gedaald. Het gaat hierbij om alle suikers samen: de van nature aanwezige suikers en de toegevoegde suikers. 

Toegevoegde suikers

Van die 110 gram suikers is 60 gram toegevoegd en draagt voor zo’n 11% bij aan de dagelijkse energie-inname. Het betreft een daling van 4 kilogram ten opzichte van de vorige VCP (2007-2010). Kinderen eten meer toegevoegde suikers (73 gram per dag) dan volwassenen (57 gram per dag). De gemiddelde inname van vrije suikers is 68 gram per dag.

Minder suikerhoudende dranken

Ook drinken we gemiddeld minder suikerhoudende dranken dan voorheen. Jongvolwassenen drinken wel meer suikerhoudende dranken dan ouderen. 

Aanpassen oude cijfers

Kenniscentrum suiker & voeding heeft de afgelopen jaren verschillende factsheets en papers geschreven met consumptiecijfers gebaseerd op de VCP 2007-2010. In de loop van 2019 zal ons informatiemateriaal aangepast worden met de nieuwe cijfers. 

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina