logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Nieuwe consumptiecijfers! Dalende trend inname van suikers

Op 20 november 2018 presenteerde het RIVM de meest recente voedselconsumptiecijfers. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Nederlanders minder suikers zijn gaan eten. Ook de inname van toegevoegde suikers is gedaald ten opzichte van de vorige Voedselconsumptiepeiling (VCP) uit 2007-2010.

Nederlanders eten gemiddeld 110 gram suikers per dag (21en%). Dit is 12 gram minder ten opzichte van de vorige VCP (2007-2010), namelijk 122 gram per dag. De trend voor inname van suikers is al vanaf de eerste meting in 1987 stabiel, maar lijkt dus volgens de laatste meting te zijn gedaald. Het gaat hierbij om alle suikers samen: de van nature aanwezige suikers en de toegevoegde suikers. 

Toegevoegde suikers

Van die 110 gram suikers is 60 gram toegevoegd en draagt voor zo’n 11% bij aan de dagelijkse energie-inname. Het betreft een daling van 4 kilogram ten opzichte van de vorige VCP (2007-2010). Kinderen eten meer toegevoegde suikers (73 gram per dag) dan volwassenen (57 gram per dag). De gemiddelde inname van vrije suikers is 68 gram per dag.

Minder suikerhoudende dranken

Ook drinken we gemiddeld minder suikerhoudende dranken dan voorheen. Jongvolwassenen drinken wel meer suikerhoudende dranken dan ouderen. 

Aanpassen oude cijfers

Kenniscentrum suiker & voeding heeft de afgelopen jaren verschillende factsheets en papers geschreven met consumptiecijfers gebaseerd op de VCP 2007-2010. In de loop van 2019 zal ons informatiemateriaal aangepast worden met de nieuwe cijfers. 

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina