logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Welke relatie is er met ons eten en drinken?

Naar schatting kan een derde van alle kanker voorkomen worden door een gezonde leefstijl: een gezond voedingspatroon en lichaamsgewicht en voldoende lichamelijke beweging. Ook de Gezondheidsraad geeft in haar Richtlijnen goede voeding een aantal voedingsfactoren aan die van invloed zijn op het risico op kanker. Consumptie van groente en fruit hangt samen met een lager risico op darm- en longkanker. Consumptie van rood en bewerkt vlees verhoogt dit risico juist. Daarnaast geeft de Gezondheidsraad aan dat er een verband is tussen de consumptie van zuivel en volkorenproducten (en vezels) en een lager risico op darmkanker.

Meer informatie:
KWF Kankerbestrijding.

Richtlijnen goede voeding, Gezondheidsraad (2015).

World Cancer Research Fund International.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina