Zijn we meer suikers gaan eten in de afgelopen 30 jaar?
Zo'n 30 jaar geleden werd de eerste Voedselconsumptiepeiling (VCP) 1987-1988 uitgevoerd. We aten toen gemiddeld 128 gram suikers per dag. Het gaat dan om alle suikers in de voeding, zowel de toegevoegde suikers als de van nature aanwezige suikers uit fruit, zuivelproducten en groente. De VCP's die daarna zijn uitgevoerd laten een stabiele trend zien in de inname van suikers en de inname lijkt zelfs iets te zijn gedaald:
- VCP 1992: 122 g/d
- VCP 1997-1998: 125 g/d
- VCP 2007-2010: 120 g/d
- VCP 2012-2016: 110 g/d
Wel moet hierbij vermeld worden dat niet alle VCP's een op een met elkaar vergeleken kunnen worden. In de loop van de jaren is de meetmethode wat aangepast en verschilt de leeftijdsspanne van de steekproef onderling.
Meer informatie:
- Voedselconsumptiepeilingen
- Beukers M, Ocké MC, Van Rossum CTM. Inname van mono- en disachariden. Resultaten van VCP-I VCP-II, VCP-III en VCP 2007-2010. Bilthoven: RIVM, 2013.