logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is er bekend over de decoratieve eigenschappen van suiker?

Vooral in patisserieproducten wordt suiker op veel verschillende manieren gebruikt om te decoreren. Voorbeelden zijn (cup)cakes, beignets en wafels die worden versierd met (poeder)suiker of met van poedersuiker gemaakt glazuur.

Achtergrondinformatie

Met poedersuiker kunnen decoratieve figuren op desserts en gebak worden aangebracht. Gebak en (cup)cakes kunnen worden voorzien van een laagje glazuur. Ook kristalsuiker kan dankzij de glanzende kristallen voor decoratieve doeleinden worden gebruikt. Sommige recepten lenen zich voor een presentatie in een glas waarvan de rand is gedecoreerd met suiker. In patisserie-opleidingen wordt aandacht besteed aan decoratieve technieken als suiker trekken, blazen of gieten.

Lees de details in:

www.suikerinfo.nl/viewer/kristalhelder/#/18/

http://ajcn.nutrition.org/content/61/4/922S.long (Chinachoti P.,Carbohydrates: functionality in foods, Am J Clin Nutr April 1995 vol. 61 no. 4 922S-929S

Neil L. Pennington, Charles W. Baker, Sugar: A User's Guide to Sucrose, Van Nostrand Reinhold, New York, 1990

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina