logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is er bekend over de conserverende eigenschappen van suiker?

Suiker staat van oudsher bekend als een conserveermiddel. Bacteriën kunnen zich minder goed ontwikkelen wanneer in een product suiker wordt gebruikt om het langer houdbaar te maken. Voorbeelden zijn jam, gelei, vruchtenpasta, gekonfijte vruchten, vruchten in siroop en chutney.

Achtergrondinformatie

Wanneer voedingsmiddelen veel water bevatten, kunnen bacteriën zich vermeerderen zodat het product bederft. Suiker is in staat om veel vocht op te nemen. Als suiker aan een product wordt toegevoegd, kunnen bacteriën zich minder goed ontwikkelen zodat het product langer houdbaar is. Het suikergehalte moet >60% zijn om bederf te voorkomen.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina