logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is er bekend over de functionele eigenschappen ‘consistentie’ van suiker?

Suiker geeft een bepaald mondgevoel aan producten. Als vulstof geeft het stevigheid en structuur aan zoete producten als ijs, snoep, candybars, toetjes en gebak.

Achtergrondinformatie

Bij heel veel gebaksoorten is suiker een basisbestanddeel. Het speelt een belangrijke rol tijdens het maken van het beslag of deeg. Suiker is bijvoorbeeld in staat om luchtbellen beter vast te houden zodat een luchtige, kruimige structuur ontstaat. Dankzij de gecombineerde eigenschappen van suiker gaan sommige degen 'vloeien' zodat bijvoorbeeld flinterdunne knapperige koekjes kunnen worden gebakken. Suiker is ook belangrijk voor het behoud van de structuur. Pectine, van nature aanwezig in vruchten, zorgt voor stevigheid van bijvoorbeeld jam, gelei en vruchtensausen. Door ook suiker te gebruiken kunnen tussen pectineketens bruggen worden gevormd. Zo kan met veel minder pectine een geleiachtige substantie worden verkregen.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina