logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is er bekend over de functionele eigenschappen ‘consistentie’ van suiker?

Suiker geeft een bepaald mondgevoel aan producten. Als vulstof geeft het stevigheid en structuur aan zoete producten als ijs, snoep, candybars, toetjes en gebak.

Achtergrondinformatie

Bij heel veel gebaksoorten is suiker een basisbestanddeel. Het speelt een belangrijke rol tijdens het maken van het beslag of deeg. Suiker is bijvoorbeeld in staat om luchtbellen beter vast te houden zodat een luchtige, kruimige structuur ontstaat. Dankzij de gecombineerde eigenschappen van suiker gaan sommige degen 'vloeien' zodat bijvoorbeeld flinterdunne knapperige koekjes kunnen worden gebakken. Suiker is ook belangrijk voor het behoud van de structuur. Pectine, van nature aanwezig in vruchten, zorgt voor stevigheid van bijvoorbeeld jam, gelei en vruchtensausen. Door ook suiker te gebruiken kunnen tussen pectineketens bruggen worden gevormd. Zo kan met veel minder pectine een geleiachtige substantie worden verkregen.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina