logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is er bekend over de functionele eigenschappen ‘smaak’ van suiker?

Er zijn vijf basissmaken, zoet is daar één van. Suiker geeft de zoete smaak aan veel gerechten en producten. Suiker wordt ook vaak gebruikt om de smaak in balans te brengen (in groente bijvoorbeeld) of een nare smaak te maskeren (medicijnen).

Achtergrondinformatie

Sacharose kan smaken onderdrukken. Een mengsel van bittere en zoete smaken smaakt minder bitter en minder zoet dan de smaak van het bittere ingrediënt of het zoete ingrediënt apart. Wanneer sacharose wordt toegevoegd aan groenten, dempt de suiker de wat melige smaak van sommige groenten. De waargenomen smaak is erg persoonsafhankelijk. Behalve de variatie waarmee mensen zintuiglijk kunnen waarnemen, hangt de waargenomen smaak ook af van kleur, geur, temperatuur en viscositeit van het product. Naast deze fysiologische factoren is er variatie in wat de waarnemer ermee doet, de psychologische factoren. Wanneer de optimale zoetheid - die persoonsafhankelijk is - wordt waargenomen, geeft dat een gevoel van welbevinden. De smaak van sacharose is uniek omdat het als de meest pure zoete smaak wordt beschouwd.

Lees de details in:

Lachmann, A. The role of sucrose in foods, International Sugar Research Foundation, Bethesda, MD. 1975

Lawless, H.T. Evidence for neural inhibition in bittersweet taste mixtures, J.Comp. Physiol. Psychol 93:538-547 1979

Adam Drewnowski and Carmen Gomez-Carneros, Bitter taste, phytonutrients, and the consumer: a review1, 2, 3. Am J Clin Nutr December 2000 vol. 72 no. 6 1424-1435

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina