logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Uit welke fasen bestaat het productieproces van suiker?

Het productieproces van suiker begint in april met het zaaien van het suikerbietenzaad. Na één maand staan er groene plantjes op de akker, in juli zijn ze uitgegroeid tot een kniehoog groen bladerdek. Vanaf september worden de bieten geoogst en in de suikerfabriek gewassen, gesneden en gekookt. Er ontstaat ruwsap dat wordt gezuiverd, gefilterd en ingekookt tot diksap. Het diksap wordt verder ingekookt zodat kristallen ontstaan. Door deze massa te centrifugeren wordt een donkere stroop en witte kristalsuiker verkregen. De suiker wordt gedroogd en is gereed voor gebruik.

Achtergrondinformatie

In het voorjaar wordt het suikerbietenzaad gezaaid. Vanaf september worden de bieten geoogst. Ze worden vervoerd naar de suikerfabriek, waar de bieten worden gewassen en in stukjes gesneden. In een broeitrog (70°C) worden de bietenstukjes gekookt. Er ontstaat ruwsap, een soort soep van suikerwater. Wat overblijft van de suikerbieten is pulp, daar wordt veevoer van gemaakt. Het ruwsap dat dan ontstaat wordt gezuiverd door het te filteren. Het suikerwater dat overblijft – het dunsap - bevat ongeveer 15% sacharose. In de volgende fase wordt het water verdampt. Het ontstane diksap bevat circa 65% sacharose, het wordt verder ingekookt zodat witte kristallen ontstaan. In centrifuges wordt de dikke massa gescheiden in een donkere stroop (melasse) en witte kristalsuiker. De suiker wordt gedroogd en is klaar voor gebruik. Melasse wordt onder andere gebruikt voor de productie van alcohol en veevoer.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina